Je dobrá cirkulace vzduchu?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od QUIDO » 28 bře 2011, 13:02

Nerad bych, aby zapadla moje otázka na Jardu. Proč by v penzionu měla být pračka vzduchu? Který vzduch by prala a proč?
QUIDO

od Honza_JR » 11 dub 2011, 15:05

Martin Šperl píše:Když zůstaneme u stejného výrobce Atrea, tak jen na jednotce je rozdíl oproti větrací bez cirkulace cca 30.000 Kč, dále se podívejte na vzorové ceníky jen větracího a cirkulačního rozvodu a uvidíte, že je rozdíl dalších 30-50.000 Kč. (zde však plní cirkulace funkci i rozvodné soustavy tepla, takže započtěme jen 15.000 Kč) Cirkulace bude tedy zákazníky stát navíc 45.000 Kč a to se držím hodně při zemi.

Pane Šperl byl jsem nějakou dobu na horách a tak reaguji se zpožděním. Počítat umím. To co popisujete jsou zvýšené investice kdy zvýšená investice přináší zvýšení komfortu – nejedá se o VYHAZOVÁNÍ desítek tisíc jak jste tvrdil dříve. Doporučuji si rozdíl těchto pojmů ujasnit než budete chtít diskutovat dále.

Honza_JR píše:..je lepší nevětrat ložnici vůbec nebo v ní alespoň cirkulací ředit vzduch když např. venku celou noc doutná listí či tráva..
Martin Šperl píše:V takovém případě je lepší nevětrat vůbec. Cirkulace nám pomůže, ale nejedná se o větrání.

A co jde snad běžnému uživateli? O to aby se v domě cítil co nejlépe a ne aby plnil nesmyslné tabulkové hodnoty z nějaké normy které se např. v daném situaci nedá vůbec aplikovat. A o podobné situace v praxi nebývá nouze (jde například i o extrémní mrazy nebe extrémní tepla).Jako bývalý prodejce a aktivní PR laik ukazujete že vůbec nechápete proč si lidé tu vaší vzduchotechniku pořizuji

Honza_JR píše:..Zároveň souhlasím že je spousta situací kdy je naopak naprosto nevhodná...

Martin Šperl píše:Jsem rád, že se shodneme.

Ale četnost těchto situací nepřeváží četnost kdy naopka vhodná je.

Na závěr: Pane Šperl pochopil jsem že seriozní argumentaci na vašem diskuzním fóru nelze vést. Na fóru kde vystupujete jako diskutující, zároveň jste administrátor, kdy citací svých příspěvku v elevátoru jim „dodáváte punc“ správnosti. Nemluvě o tom že když jste v úzkých objeví se zčista jasna neregistrovaný uživatel který vás podpoří. Jen mne mrzí že jsem zde ztrácel čas než jsem tuto hru prokoukl.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Martin Šperl » 11 dub 2011, 21:08

Honzo, máte-li zájem, zkusme věc rozebrat postupně. Vezmeme otázky jednu po druhé, zkusíme najít shody a rozdílné názory uzavřeme tak, že se zkrátka neshodneme. Nejsem moderátorem ani tohoto fóra, ani TZB (kde jsem poměrně intenzivně přispíval několik let), ani efilipa, livingu, kde jsem si již na podobná témata toho hodně napsali a konečně ani ostavbe, kde píšu také publikuji své stále stejné názory na teplovzduch. Byl jsem mailem upozorněn jako častý účastník jiných fór na možnost registrace při spuštění airfóra, přijal jsem a jsem tu prakticky denně. V penzi mám na diskuze více času. Protože diskutuji na více diskuzích, koncentruji odpovědi do jedné a dávám odkazy. Do elevátoru nejde psát /alespoň mně ne/. Zpět k věci.
..
První záležitost je cena rozvodného systému s cirkulací. Vycházím z vlastních poznatků, ale můžeme vyjít i z vzorového ceníku Atrea. Dejme tomu průměrný dům s obytným podkrovím 150m2 obytné plochy. Kolik bude stát rozvod jen větrací a kolik s cirkulací?
Martin Šperl

od MiroM » 12 dub 2011, 08:28

Martin Šperl píše:První záležitost je cena rozvodného systému s cirkulací. Vycházím z vlastních poznatků, ale můžeme vyjít i z vzorového ceníku Atrea. Dejme tomu průměrný dům s obytným podkrovím 150m2 obytné plochy. Kolik bude stát rozvod jen větrací a kolik s cirkulací?

Co sa tyka cenoveho navysenia cirkulacie, uz som reagoval davnejsie v inom fore. Co sa tyka rozvodov samotnych, tak tam je navysenie naozaj velmi male. Konkretne u mna je to navyse asi 8m 200-ky Sonoflexu, 1 pozinkovana tvarovka a dve sacie mriezky.

Tento thread som nasiel az teraz tak musim reagovat na niektore nazory proti cirkulacii.
Konkretne na ten o dietati v detskej izbe a spiacom prdiacom chlapovi :) Toto je typicke skreslujuce prirovnanie. Moje deti nie su zavrete v jednej izbe a nedychaju len ten "svoj prideleny" vzduch , ale lietaju po celom dome. Tym padom dychaju spolocny (podla teba uz znecisteny) vzduch. A dychaju ten znecisteny vzduch aj v domoch, kde cirkulacia nie je. Predsa pri vetrani ide odpadny vzduch z miestnosti cez nejake spolocne priestory smerom k odtahovym ventilom. A to akoze zakazes detom, aby nebehali po chodbe, lebo tam prudi odpadny vzduch?
Alebo co je horsie, ked sa dieta nadychne zriedenych prdov(ktore po zmiesani budu vo vzduchu v zanedbanom promile), alebo ked dieta vojde do miestnosti s uprdenym chlapom a bude sa tam chciet hrat?
Zaujimave, ze ti vadi zriedeny akoze "spinavy" vzduch z cirkulacie, ale "cisty" vzduch zvonka nie. Ten je tiez nariedeny, nariedeny od vykalov psov, nariedeny od vykalov dobytka, vyfukov aut a pod...

Ja cirkulaciu vyuzivam pomerne casto. Kedze syn ma izbu smerom na sever, kde su solarne zisky minimalne, tak mu tam nazeniem solarne zisky z obyvacky.

Takze ako tu uz niekto pisal, nie je nic iba biele alebo cierne.
MiroM

od Martin Šperl » 12 dub 2011, 10:11

MiroM píše:Co sa tyka cenoveho navysenia cirkulacie, uz som reagoval davnejsie v inom fore. Co sa tyka rozvodov samotnych, tak tam je navysenie naozaj velmi male. Konkretne u mna je to navyse asi 8m 200-ky Sonoflexu, 1 pozinkovana tvarovka a dve sacie mriezky.

Miro, souhlasil bys s cenou 2000 Kč Sonoflex, 2 mřížky SMD + 2 koncové pozinkové kónusy (interiérový přechod PMI), tvarovka, spojovací materiál,...celkem materiál za 4000 Kč, montáž na klíč včetně prostupů = CELKEM 10.000 Kč . Souhlasil bys?
Martin Šperl

od Honza_JR » 12 dub 2011, 10:37

Martin Šperl píše:První záležitost je cena rozvodného systému s cirkulací. Vycházím z vlastních poznatků, ale můžeme vyjít i z vzorového ceníku Atrea. Dejme tomu průměrný dům s obytným podkrovím 150m2 obytné plochy. Kolik bude stát rozvod jen větrací a kolik s cirkulací?

Samozřejmě že rozvody systému s cirkulací jsou trochu dražší, to nepopírám, ale v celkové ceně instalace je maximálně několik procent. Ale soudný člověk dokáže rozlišit mezi zvýšenou investicí přinášející přidanou hodnotu a skutečně vyhozenými penězi Vy jste mne však napadl že jsem za ně vyhodil zbytečně desítky tisíc zcela zbytečně s čímž naprosto nemohu souhlasit.
Martin Šperl píše:Vy jste utratil zcela zbytečně desítky tisíc navíc a teď si to zkrátka nemůžete přiznat. Já Vám rozumím, na to by musel být člověk velký formát. Přijdete mi inteligentní a tak jsem přesvědčen, že víte, o čem mluvím.

A ještě úsměvnější je, že jak jste najednou otočil i když jste kdysi určitý přínos cirkulace přiznal, až se tady tomu někdo podivoval. Že by obrat následoval po pokárání vaším chlebodárcem?

Martin Šperl píše: Nejsem moderátorem ani tohoto fóra, ani TZB (kde jsem poměrně intenzivně přispíval několik let), ani efilipa, livingu, kde jsem si již na podobná témata toho hodně napsali a konečně ani ostavbe, kde píšu také publikuji své stále stejné názory na teplovzduch. Byl jsem mailem upozorněn jako častý účastník jiných fór na možnost registrace při spuštění airfóra, přijal jsem a jsem tu prakticky denně. V penzi mám na diskuze více času.

To že jste moderátorem TZB, livingu a e-filipa vás skutečně nepodezírám - ty se snaží být alespoň trochu objektivní a manipulace typu elevátoru neprovádějí. Navíc je tam větší výskyt odborníků kteří dokázali vašim názorům oponovat a možná i proto tam už nepřispíváte. Co si však ale myslet o fóru, kde není uveden jeho zřizovatel? Jen z registrací je poznat že bylo vytvořeno firmou http://www.kometa-plzen.cz dne 25. ledna a má hlavního administrátora, který kromě toho že celé fórum zprovoznil přispěl pouze třemi krátkými úvodními příspěvky v pravidlech a jinak se neangažuje. Potom byl dne 17.února ve 13:47 registrován ADMINd s mnohem nižšími právy než původní administrátor a ve stejný den pouze o 45 min později se registrujete vy osobně. Trochu podezřelé, nemyslíte? Původně jsem neměl vůbec v úmyslu se registrovat, ale bez registrace jsem příspěvek vložit nemohl. Jak si však vysvětlit to, že se zde vyskytují i neregistrovaní uživatelé, kteří navíc „zajisté zcela náhodně“ podporují vaše tvrzení?
Pro mne je vysvětlení jednoznačné. Po té co jste odešel do důchodu tak vám váš bývalý chlebodárce zřídil toto diskuzní fórum které je zcela v jeho (či vaší moci) a za drobné přilepšení k důchodu tak překrucujete fakta za účelem pozitivní propagace jedné konkrétní značky. Potom samozřejmě o objektivitě diskuzí nemůže být ani řeč. Bohužel pro vás je to až moc průhledné a doufám že nejsem sám kdo to tak vidí.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Martin Šperl » 12 dub 2011, 13:35

Honza_JR píše:Samozřejmě že rozvody systému s cirkulací jsou trochu dražší, to nepopírám, ale v celkové ceně instalace je maximálně několik procent.
Honzo, pár procent není dobrý argument, když se neuvede, z jakého základu se oněch pár procent počítá. Zůstal bych u popisu investice. Zatím jsme u nákladů na samostatnou cirkulační větev, osobně si myslím, že 10.000 Kč je odsouhlasitelné minimum.
Dalším nákladem spojeným s cirkulací je cena jednotky, která je o takovou funkci navýšena. Ten je u modelů Atrea 75.000 Kč (beru střed jednotek s cirkulací) vs. 45.000 Kč (střed jednotek bez cirkulace). Můžeme však porovnat i s jinými levnějšími typy. Zůstaňme u rozdílu 30.000 Kč.
Máte něco proti?
..
Co se týče administrace fóra, jsem Vám již odpověděl. Administrátorská oprávnění nemám a na všech fórech vystupuji pod stejným a jediným jménem, pro jasné zviditelnění jsem i používal označení "prodejce vzduchotechniky". Za svoje příspěvky ani cokoliv jiného nejsem honorován, dostávám nabídek na spolupráci mnoho, stejně jako nabídek na pomoc při realizaci vzduchotechniky, to by Vám mohlo potvrdit mnoho čtenářů všech diskuzí, kteří se mě kontaktují. Jsem již v penzi. Věřte si čemu chcete, já toto více komentovat nemám potřebu.
Martin Šperl

od peterch » 12 dub 2011, 19:58

Dobry vecer pan Sperl!

Dovolte mi jednu otazku! Preco by som musel kupit jednotku s cirkulaciou? Staci ked mam odvody cerstveho vzduchu od jednotky,plus nasavanie k cirkulacii privedenu k odvodu cerstveho vzduchu, a spojim ich tak, ze do nasavania pre cirkulaciu namontujem samostatny ventilator podla potreby, a jednu spetnu klapku medzi rekuperacnu jednotku a vystup cerstveho vzduchu z jednotky, a druhu do rury medzi pridany ventilator, a spojenie tychto dvoch vetiev. Potom ked funguje rekuperator, tak vzduch z jednotky zavre spetnu klapku smerom na odsavanie pre cirkulaciu. V pripade, ze funguje cirkulacia, tak zase vzduch pri cirkulacii zavre spetnu klapku ,ktora zabrani prudeniu vzduchu do jednotky. Tak ze staci tych 8m Sonoflexu a tych par dielov, plus jeden ventilator a dve spetne klapky naviac.
Podla mna.:)

S pozdravom Peter.
peterch
pozorovatel
pozorovatel

od QUIDO » 12 dub 2011, 21:49

Postavit si můžeme i celou jednotku. Neni to cesta pro všechny. Stavěl jste si taky rekuperátor?
QUIDO

od Palouš » 13 dub 2011, 09:17

Porovnávání vlastních výrobků a seriovou produkci nikam nevede.
Palouš

od Honza_JR » 13 dub 2011, 09:32

Martin Šperl píše:Honzo, pár procent není dobrý argument, když se neuvede, z jakého základu se oněch pár procent počítá. Zůstal bych u popisu investice. Zatím jsme u nákladů na samostatnou cirkulační větev, osobně si myslím, že 10.000 Kč je odsouhlasitelné minimum.
Dalším nákladem spojeným s cirkulací je cena jednotky, která je o takovou funkci navýšena. Ten je u modelů Atrea 75.000 Kč (beru střed jednotek s cirkulací) vs. 45.000 Kč (střed jednotek bez cirkulace). Můžeme však porovnat i s jinými levnějšími typy. Zůstaňme u rozdílu 30.000 Kč.
Máte něco proti?

No vidíte a opět diametrální rozdíl pohledu investora-uživatele a prodejce-dodavatele. Pokud já se rozhoduji o poměrně vysoké investici do vzduchotechniky tak si kladu otázku jestli její přínos nemohu ještě zvýšit a ten dodatečný přínos srovnávám s dodatečnými náklady vzhledem k původní investici-mě jde skutečně o ty procenta. Prodejce však na to kouká tím absolutním pohledem – kolik na tom celkově trhnu. Pro prodejce je celkem jedno jestli má kšeft za 1 mil s marží 5% nebo za 100 tisíc s marží 50% když odvede stejné množství práce - pro mne jako investora je však 100 tisíc nebo jeden milión sakra rozdíl.
Dobře, dejme tomu že za cirkulaci je navíc těch vašich 30 tisíc. Za těch 30 tisíc mám však navíc MOŽNOST (tu možnost zdůrazňuji velkými písmeny protože je to skutečně možnost a nikoliv povinnost jak mi neustále vnucujete) rozvádět chtěné sluneční zisky a jiné teplené zisky po domě, MOŽNOST „chladit“ lokálně přehřáté místnosti, MOŽNOST „zlepšovat kvalitu vzduchu“ když nejsou vhodné podmínky pro větrání (nebo když je vzduch příliš suchý) a navíc MOŽNOST předehřevu vzduchu (což momentálně nevyužívám). Myslím že toho je docela dost za tu z mého pohledu relativně ne příliš zvýšenou investici ve srovnání s původní investici do čistého větrání za cca 150-200 tisíc Kč která mi umožní jen větrat a neumožní mi rozvést přebytky tepla po domě, neumožní mi zmenšit koncentraci CO2 v ložnici když se nedá větrat a nutí mne při snižování koncentrace CO2 zároveň snižovat vlhkost vzduchu a neumožní mi zvýšit teplotu v některých případech nepříjemně studeného vzduchu vanoucího z výústek.
Ze svých zkušeností tedy mohu konstatovat že toto zvýšení investice význam mělo. Poněkud méně jsem však přesvědčen o výhodnosti celkové investice do vzduchotechniky vůbec :-) Ale to už by bylo spíše na nové téma.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od chezak » 13 dub 2011, 11:01

Honza_JR píše:No vidíte a opět diametrální rozdíl pohledu investora-uživatele a prodejce-dodavatele. Pokud já se rozhoduji o poměrně vysoké investici do vzduchotechniky tak si kladu otázku jestli její přínos nemohu ještě zvýšit a ten dodatečný přínos srovnávám s dodatečnými náklady vzhledem k původní investici-mě jde skutečně o ty procenta. Prodejce však na to kouká tím absolutním pohledem – kolik na tom celkově trhnu. Pro prodejce je celkem jedno jestli má kšeft za 1 mil s marží 5% nebo za 100 tisíc s marží 50% když odvede stejné množství práce - pro mne jako investora je však 100 tisíc nebo jeden milión sakra rozdíl.

Pro mě jako zákazníka jsou důležitý peníze. V hospodě mi nevadí dát 10% dýško, při koupi baráku bych se asi s10% cukal.
chezak

od Martin Šperl » 13 dub 2011, 13:46

Honza_JR píše:Dobře, dejme tomu že za cirkulaci je navíc těch vašich 30 tisíc. Za těch 30 tisíc mám však navíc MOŽNOST...
Ono je to 30.000Kč na jednotce + 10.000Kč na rozvodech, celkem tedy za MOŽNOST 40.000 Kč. Snažím se být neutrální a je na uvážení každého, zda si chce za takovou cenu MOŽNOST připlatit.
..
Tím jsme rozebrali první věc, cenu. Další záležitostí by měla být intenzita větrání. Dám Vám otázku. Představte si, že jste odpovědný projektant a podle EN15665 máte přivádět větrací vzduch do obytných místností min. 0,3 x objem a nesmíte připočítat cirkulaci. Možná triviální otázka, ušetříte v tomto ohledu něco cirkulací?
Martin Šperl

od Honza_JR » 13 dub 2011, 14:55

Martin Šperl píše:Snažím se být neutrální a je na uvážení každého, zda si chce za takovou cenu MOŽNOST připlatit.

Ne pane Šperl, možná se snažíte být neutrální nyní, ale v předchozích příspěvcích jím rozhodně nejste a tvrdil jste že tyto MOŽNOSTI jsou nejen zbytečné ale i škodlivé.
..
Martin Šperl píše:Představte si, že jste odpovědný projektant a podle EN15665 máte přivádět větrací vzduch do obytných místností min. 0,3 x objem a nesmíte připočítat cirkulaci. Možná triviální otázka, ušetříte v tomto ohledu něco cirkulací?

Pokud bych byl seriózní projektant tak klientovi řeknu že norma je dle mého názoru kravina (možná jí křivdím, bohužel však neznám její plné znění jen to jak je na fórech interpretována a jen kvůli diskusi si ji nebudu kupovat), že jako projektant to dle ní musím navrhnout, ale že s tím jako uživatel rozhodne spokojen nebude – rozhodně ne celoročně. A navrhnu mu doplnění cirkulace (samozřejmě pokud bude mít vhodnou dispozici domu a ne penzion, kuřárny, chlívy, lakovny a pod v baráku) a ať si to pak přenastaví (jako projektant navrhnu i jak) tak aby vzduchotechnika sloužila jemu a ne aby tam byla proto abych splnil tabulkové údaje za které mně zákazník bude proklínat. A hlavně mu zdůrazním že když investuje stovky tisíc jen proto aby splnil normu tak pro zvýšení svého komfortu by těch pár desítek tisíc přidat měl.

A HLAVNĚ - JAKO SERIÓZNÍ PROJEKTANT BYCH KLIENTOVI ŘEKL, ŽE ROZHODNĚ NESMÍ VĚŘIT VÝPOČTŮM ÚSPORÁM TEPLA PŘI POUŽITÍ JAK PASIVNÍ TAK AKTIVNÍ REKUPERACE, PROTOŽE PŘI NORMOVÉM VĚTRÁNÍ V ZIMĚ VÝRAZNĚ SNÍŽÍ VLHKOST (pokud nepoužije rekuperátory s přenosem vlhkosti) A ABY DOSÁHL STEJNÉHO POCITU TEPELNÉ POHODY BUDE MUSET VÝRAZNĚ ZVÝŠIT TEPLOTU NA KTEROU VYTÁPÍ A TÍM SE ZASE ZVÝŠÍ TEPELNÉ ZTRÁTY BUDOVY PROSTUPEM.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Martin Šperl » 13 dub 2011, 18:21

Honza_JR píše:Pokud bych byl seriózní projektant tak klientovi řeknu že norma je dle mého názoru kravina...
Nevím, jak by si toto projektant obhájil. Nicméně jste mi neodpověděl na moji otázku. Mohu ji modifikovat, ale ptám se pořád na to samé. V případě, že projektant dodrží normu a naprojektuje min. výměnu vzduchu na 0,3x objem vzduchu do obytných místností a uživatel dodrží větrací normu, ušetří nějak cirkulací na větrání?
Martin Šperl

od peterch » 13 dub 2011, 19:41

QUIDO ,

odpoved znie ,ano . Prvy som staval pre seba, a dalsie stavali a stavaju ludia, ktorymi som v kontakte na inych forach. Teraz su v stadiu riesenia 2 projekty, v jednom pripade bude klasika, rura v rure, a v druhom pripade vlozka rekuperatora je vyrobena z Lexanu, tiez protiprudovi rekuperator.:) Samozrejme chapem firmy, ktori robia montaz vzduchotechniky , nakolko hotove zariadenia sa da velmy jednoducho namontovat, netreba rozmyslat,riesit riadenie, len namontovat,doregulovat a podla montaznych pokynov dat do prevadzky ,a je to. Len nechapem, ked zakaznik chce mat vetranie s rekuperaciou, a ktomu este aj cirkulaciu vzduchu, tak preco sa neda vyjst v ustrety zakaznikovi tak, ze mu nenamontujeme o 30000 drahsie zariadenie, ale dodame plus jeden ventilator, a dva kusy spetne klapky. Zakaznik si usetri par tisic korun, a bude rad, ze ste ho neosklbali, ale ste jemu vyriesili cirkulaciu za lacnejsie peniaze, a pritom takisto spolahlivo fungujuce zariadenie, podla jeho predstav. Vy za montaz ajtak dostanete svoje peniaze.:)

S pozdravom Peter.
peterch
pozorovatel
pozorovatel

od peterch » 13 dub 2011, 19:55

Palouš ,

samozrejme da sa to aj takto vysvetlit, a chapat. Povedzte mi,preco by firma ktora sa zaobera montazou vzduchotechniky nemohla vo vlastnych reziach vyrobit rekuperator? Ostatne prvky sa da kupit bez obmedzenia . Taky rekuperator nemoze robit problem, nakolko protiprudovu rekuperacnu vlozku si mozete kupit aj vy od tej istej firmy ako ostatny, a budete mat tu vyhodu, ze podla vypocitanych tlakovych stratach mozete kupit a namontovat ventilatory, scim docielite moznost jemnejsieho doregulovania systemu a znizite spotrebu el. energie na optimum, scim zakaznik tiez ziska. Aj za takyto system sa da vypocitat cenu, ktora moze byt konkurencna oproti systemov stavebnicovych,t.j. nakup a montaz uz hotovych celkov.

S pozdravom Peter.
peterch
pozorovatel
pozorovatel

od Honza_JR » 14 dub 2011, 08:53

Martin Šperl píše:
Honza_JR píše:Pokud bych byl seriózní projektant tak klientovi řeknu že norma je dle mého názoru kravina...
Nevím, jak by si toto projektant obhájil.

Obhájil by si to velmi jednoduše - když by klient větral celý rok za všech okolností tím 0,3x násobkem objemu kterým se tady pořád oháníte tak by sám poznal že to není to pravé.
Martin Šperl píše:Nicméně jste mi neodpověděl na moji otázku.
Mohu ji modifikovat, ale ptám se pořád na to samé. V případě, že projektant dodrží normu a naprojektuje min. výměnu vzduchu na 0,3x objem vzduchu do obytných místností a uživatel dodrží větrací normu, ušetří nějak cirkulací na větrání?

No když nedokážete vydedukovat odpověď sám tak musím odpovědět jednoduše. Samozřejmě že cirkulacím neušetřím když budu dodržovat za všech okolností nesmyslnou normu –tedy ten 0,3 násobek (nebo alespoň tak jak ji momentálně interpretujete protože její doslovné znění neznám a stále se zdráháte dám sem citaci na kterou se neustále odkazujete).
Na jiném vláknu ale píšete:
Martin Šperl píše:Zajímavé je i stanovení POŽADAVKŮ na větrání, norma stanoví i minimální hodnoty,které stavebník musí pro svůj objekt zajistit, trvalý průtok čerstvého vzduchu rovnající se 0,3 objemu domu (doporučeno 0,5) a nebo vyjádřeno na osobu 15m3/h (doporučeno 25m3/h).

Takže tady je evidentní že vaším 0,3 násobkem buď normu špatně interpretujete nebo záměrně překrucujeme její význam. Pomiňme skutečnost že neuvádíte velmi podstatný údaj zda ten 0,3 násobek musí být za sekundu, hodinu nebo den, ale stěžejní je interpretace slova „nebo“. Pokud jsme tedy v domě tři, tak podle druhé části stačí větrací vzduch 3*25 m3/hod =75 m3/hod. Tento průtok podle první části (pokud si doplním že 0,3 násobek je za hodinu) odpovídá objemu 75/0,3 =250 m3 domu. Pokud tedy mám dům větší tak v klidu mohu větrat méně (min 3*25 m3/hod a přidat samozřejmě nějaký přídavek na odvětrání momentálně neobývaných místností) než 0,3 násobek a normu splním. A protože třeba v noci nejsou ty tři osoby jen v jedné místnosti tak jim zlepším kvalitu vzduchu v té místnosti cirkulací – pokud bych stejnou kvalitu (koncentraci CO2) chtěl zajistit jen větráním musel bych větrat více a cirkulací tak vlastně i ušetřím ;) . Abyste nezačal počítat návratnost této investice tak znova zdůrazňuji že nejde jen o návratnost ale zejména zvýšení komfortu.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Martin Šperl » 14 dub 2011, 10:10

Honza_JR píše:..Samozřejmě že cirkulacím neušetřím když budu dodržovat...

Já myslím, že takové vyjádření stačí, nemám potřebu to více komentovat. Opět nechám na posouzení ostatních, jestli by stavební úřad přesvědčila Vaše argumentace, že norma je kravina..atd.
Honza_JR píše:..Pomiňme skutečnost že neuvádíte velmi podstatný údaj zda ten 0,3 násobek musí být za sekundu, hodinu nebo den..

Údaj 0,3 x objem místnosti jako minimum platí za hodinu. Intenzita větrání udávaná m3/h na osobu je dle normy EN15665 jen pomocný údaj.
Martin Šperl

od Honza_JR » 14 dub 2011, 11:00

Martin Šperl píše:
Honza_JR píše:..Samozřejmě že cirkulacím neušetřím když budu dodržovat...

Já myslím, že takové vyjádření stačí, nemám potřebu to více komentovat.

No takto vytrženo z kontextu to opravdu komentovat nelze, to snad pochopí každý kdo si to přečtě celé ….

Martin Šperl píše:Opět nechám na posouzení ostatních, jestli by stavební úřad přesvědčila Vaše argumentace, že norma je kravina..atd.

Snažte se trochu více porozumět psanému textu – píši o tom obhájit před investorem nikoliv stavebním úřadem (kde by to v praxi bylo ještě jednodušší).
Martin Šperl píše:Intenzita větrání udávaná m3/h na osobu je dle normy EN15665 jen pomocný údaj.

A v jakém vztahu je tedy k té „…0,3x násobku objemu…“ tento pomocný údaj-musí platit větší z nich? Není to tedy to „nebo“ jak jste nám normu vysvělovat dříve?
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnické rozvody