Martin Šperl píše:Když zůstaneme u stejného výrobce Atrea, tak jen na jednotce je rozdíl oproti větrací bez cirkulace cca 30.000 Kč, dále se podívejte na vzorové ceníky jen větracího a cirkulačního rozvodu a uvidíte, že je rozdíl dalších 30-50.000 Kč. (zde však plní cirkulace funkci i rozvodné soustavy tepla, takže započtěme jen 15.000 Kč) Cirkulace bude tedy zákazníky stát navíc 45.000 Kč a to se držím hodně při zemi.
Honza_JR píše:..je lepší nevětrat ložnici vůbec nebo v ní alespoň cirkulací ředit vzduch když např. venku celou noc doutná listí či tráva..
Martin Šperl píše:V takovém případě je lepší nevětrat vůbec. Cirkulace nám pomůže, ale nejedná se o větrání.
Honza_JR píše:..Zároveň souhlasím že je spousta situací kdy je naopak naprosto nevhodná...
Martin Šperl píše:Jsem rád, že se shodneme.

Martin Šperl píše:První záležitost je cena rozvodného systému s cirkulací. Vycházím z vlastních poznatků, ale můžeme vyjít i z vzorového ceníku Atrea. Dejme tomu průměrný dům s obytným podkrovím 150m2 obytné plochy. Kolik bude stát rozvod jen větrací a kolik s cirkulací?

MiroM píše:Co sa tyka cenoveho navysenia cirkulacie, uz som reagoval davnejsie v inom fore. Co sa tyka rozvodov samotnych, tak tam je navysenie naozaj velmi male. Konkretne u mna je to navyse asi 8m 200-ky Sonoflexu, 1 pozinkovana tvarovka a dve sacie mriezky.
Martin Šperl píše:První záležitost je cena rozvodného systému s cirkulací. Vycházím z vlastních poznatků, ale můžeme vyjít i z vzorového ceníku Atrea. Dejme tomu průměrný dům s obytným podkrovím 150m2 obytné plochy. Kolik bude stát rozvod jen větrací a kolik s cirkulací?
Martin Šperl píše:Vy jste utratil zcela zbytečně desítky tisíc navíc a teď si to zkrátka nemůžete přiznat. Já Vám rozumím, na to by musel být člověk velký formát. Přijdete mi inteligentní a tak jsem přesvědčen, že víte, o čem mluvím.
Martin Šperl píše: Nejsem moderátorem ani tohoto fóra, ani TZB (kde jsem poměrně intenzivně přispíval několik let), ani efilipa, livingu, kde jsem si již na podobná témata toho hodně napsali a konečně ani ostavbe, kde píšu také publikuji své stále stejné názory na teplovzduch. Byl jsem mailem upozorněn jako častý účastník jiných fór na možnost registrace při spuštění airfóra, přijal jsem a jsem tu prakticky denně. V penzi mám na diskuze více času.

Honzo, pár procent není dobrý argument, když se neuvede, z jakého základu se oněch pár procent počítá. Zůstal bych u popisu investice. Zatím jsme u nákladů na samostatnou cirkulační větev, osobně si myslím, že 10.000 Kč je odsouhlasitelné minimum.Honza_JR píše:Samozřejmě že rozvody systému s cirkulací jsou trochu dražší, to nepopírám, ale v celkové ceně instalace je maximálně několik procent.

Martin Šperl píše:Honzo, pár procent není dobrý argument, když se neuvede, z jakého základu se oněch pár procent počítá. Zůstal bych u popisu investice. Zatím jsme u nákladů na samostatnou cirkulační větev, osobně si myslím, že 10.000 Kč je odsouhlasitelné minimum.
Dalším nákladem spojeným s cirkulací je cena jednotky, která je o takovou funkci navýšena. Ten je u modelů Atrea 75.000 Kč (beru střed jednotek s cirkulací) vs. 45.000 Kč (střed jednotek bez cirkulace). Můžeme však porovnat i s jinými levnějšími typy. Zůstaňme u rozdílu 30.000 Kč.
Máte něco proti?

Honza_JR píše:No vidíte a opět diametrální rozdíl pohledu investora-uživatele a prodejce-dodavatele. Pokud já se rozhoduji o poměrně vysoké investici do vzduchotechniky tak si kladu otázku jestli její přínos nemohu ještě zvýšit a ten dodatečný přínos srovnávám s dodatečnými náklady vzhledem k původní investici-mě jde skutečně o ty procenta. Prodejce však na to kouká tím absolutním pohledem – kolik na tom celkově trhnu. Pro prodejce je celkem jedno jestli má kšeft za 1 mil s marží 5% nebo za 100 tisíc s marží 50% když odvede stejné množství práce - pro mne jako investora je však 100 tisíc nebo jeden milión sakra rozdíl.
Ono je to 30.000Kč na jednotce + 10.000Kč na rozvodech, celkem tedy za MOŽNOST 40.000 Kč. Snažím se být neutrální a je na uvážení každého, zda si chce za takovou cenu MOŽNOST připlatit.Honza_JR píše:Dobře, dejme tomu že za cirkulaci je navíc těch vašich 30 tisíc. Za těch 30 tisíc mám však navíc MOŽNOST...
Martin Šperl píše:Snažím se být neutrální a je na uvážení každého, zda si chce za takovou cenu MOŽNOST připlatit.
Martin Šperl píše:Představte si, že jste odpovědný projektant a podle EN15665 máte přivádět větrací vzduch do obytných místností min. 0,3 x objem a nesmíte připočítat cirkulaci. Možná triviální otázka, ušetříte v tomto ohledu něco cirkulací?

Nevím, jak by si toto projektant obhájil. Nicméně jste mi neodpověděl na moji otázku. Mohu ji modifikovat, ale ptám se pořád na to samé. V případě, že projektant dodrží normu a naprojektuje min. výměnu vzduchu na 0,3x objem vzduchu do obytných místností a uživatel dodrží větrací normu, ušetří nějak cirkulací na větrání?Honza_JR píše:Pokud bych byl seriózní projektant tak klientovi řeknu že norma je dle mého názoru kravina...

Martin Šperl píše:Nevím, jak by si toto projektant obhájil.Honza_JR píše:Pokud bych byl seriózní projektant tak klientovi řeknu že norma je dle mého názoru kravina...
Martin Šperl píše:Nicméně jste mi neodpověděl na moji otázku.
Mohu ji modifikovat, ale ptám se pořád na to samé. V případě, že projektant dodrží normu a naprojektuje min. výměnu vzduchu na 0,3x objem vzduchu do obytných místností a uživatel dodrží větrací normu, ušetří nějak cirkulací na větrání?
Martin Šperl píše:Zajímavé je i stanovení POŽADAVKŮ na větrání, norma stanoví i minimální hodnoty,které stavebník musí pro svůj objekt zajistit, trvalý průtok čerstvého vzduchu rovnající se 0,3 objemu domu (doporučeno 0,5) a nebo vyjádřeno na osobu 15m3/h (doporučeno 25m3/h).

Honza_JR píše:..Samozřejmě že cirkulacím neušetřím když budu dodržovat...
Honza_JR píše:..Pomiňme skutečnost že neuvádíte velmi podstatný údaj zda ten 0,3 násobek musí být za sekundu, hodinu nebo den..
Martin Šperl píše:Honza_JR píše:..Samozřejmě že cirkulacím neušetřím když budu dodržovat...
Já myslím, že takové vyjádření stačí, nemám potřebu to více komentovat.
Martin Šperl píše:Opět nechám na posouzení ostatních, jestli by stavební úřad přesvědčila Vaše argumentace, že norma je kravina..atd.
Martin Šperl píše:Intenzita větrání udávaná m3/h na osobu je dle normy EN15665 jen pomocný údaj.