Honza_JR píše:Podle vaší logiky by se totiž z čerstvého větracího vzduchu stával odpadní kontaminovaný ihned po opuštění výústky.

Martin Šperl píše:Honza_JR píše:Podle vaší logiky by se totiž z čerstvého větracího vzduchu stával odpadní kontaminovaný ihned po opuštění výústky.
Konečně se shodneme, ano, já se v principu na vzduch, který opustí vyústku dívám jako na smíchaný, použitý, odpadní. Ihned po smíchání se vzduchem v místnosti bude mít určitou míru koncentrace škodlin.
Martin Šperl píše:Pořád si vztahujete systém cirkulace na svůj dům, kde nemáte kuřáky, kde s Vámi nebydlí sportovec hokejista se zapáchající výstrojí, kde se nevaří aromatická jídla, kde děti nepoužívají acetonová lepidýlka na modely, kde nemáte terárium, kde s Vámi nebydlí dědeček, kde se neprdí... kde nemáte podnájemníky, kde neprovozujete penzion.
Martin Šperl píše:Já mám pohled na věc více všeobecný a proto se samozřejmě naše pohledy rozcházejí.
Martin Šperl píše:Váš názor je jiný, vzájemně se nepřesvědčíme. Nechal bych to tímto uzavřené. Jestli potřebujete mít poslední slovo. Máte prostor.

Honza_JR píše:A pokud tuhle logiku budem dále rozvíjet - nemá být odpadní vzduch odsáván co nejblíže místa jeho vzniku – ve vašem případě tedy hned nad vyústkou? Podle jiné logiky (kterou preferuji i já) lze mírně znečištěný vzduch (ten nad vyústkou) dále použít pro ředění vzduchu více znečištěného – tedy rozvézt jej po domě a odvětrát až někde dále.

Můžete být poněkud konkrétnější. Můžete mi říci, jak měříte intenzitu znečištění v jednotlivých místnostech? Typ čidla, systém, schéma zapojení. Vystupujete s označením znalec, ale žádná kloudná informace zde nezazněla. Vy v noci běháte vypínat cirkulaci? Možná, že jako znalec víte, že lidé pobývající v místnostech se zápachem do určité míry tento asimilují a nevnímají. Teprve nově příchozí je schopen upozornit na případný zápach. Spínání ventilace na nos by snad žádný skutečný znalec nemohl doporučit.jarda píše:Pedro zkusím zažertovat. Vy nemáte nos? to je čidlo na smrad nejpřesnější.
jinak čidla vlhkosti a CO2 není problém.
Ti co tvrdí, že stačí ráno vyvětrat by si měli zkusit změřit CO2. V jak širokém rozsahu se pohybuje.

Pedro píše:Honza_JR píše:A pokud tuhle logiku budem dále rozvíjet - nemá být odpadní vzduch odsáván co nejblíže místa jeho vzniku – ve vašem případě tedy hned nad vyústkou? Podle jiné logiky (kterou preferuji i já) lze mírně znečištěný vzduch (ten nad vyústkou) dále použít pro ředění vzduchu více znečištěného – tedy rozvézt jej po domě a odvětrát až někde dále.
Pane Honzo_JR, předpokládáte mírné znečištění vzduchu a tedy možnost jeho dalšího využití. Když by bylo znečištění zásadnější, vypínáte cirkulaci. Psal jste při vaření aromatických jídel. Kdo rozpozná míru mírného znečištění v běžném provozu? Máte v každé místnosti čidla? Případně jaký typ používáte? Logicky vzato, když byste nepoužíval žádné, může se vzduch znečištěný více než mírně roznášet zbytečně po celém domě jako v případě vaření aromatických jídel.

lexin píše:Diskuze už nikam nevede. Když budu do všech místností větrat předepsanou hodnotou, na které jste se snad už shodli, nevidím důvod k přepouštění vzduchu z jedné místnosti do druhé. Když budu chtít nějakým způsobem snížit intenzitu větrání, chci mít kvalitu vzduchu pod kontrolou.