Je dobrá cirkulace vzduchu?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od QUIDO » 08 bře 2011, 19:30

jarda píše:jak to že není? Jenom Vy ho tam nevidíte. Když přichází nčerstvý tak kde by měl být?
zkuste dát do kbelíku špinavou vodu a do ní pouštějte hadicí čistou, jak dlouho bude voda špinavá?
Jardo já ale do toho kbelíku zároveň s čistou vodou sypu popel a hned ji špiním. Voda v kbelíku bude pořád špinavá, dokud budu sypat popel. Až půjdu do práce a nebudu sypat voda by se vyčistila, ale když nejsem doma neleju tu čistou vodu a nebo uplně málo. Když pak zase přijdu mám v kbelíku čistou vodu , to bych ale musel nechat tect tu čistou. Pak mi kbelik uděla určitou rezervu a voda nebude hned tak špinava po chvilce jsem na tom zase stejně jako jsem byl den před tim. Prostě kbelik je moc malá rezerva stejně jako dum.
QUIDO

od jarda » 08 bře 2011, 20:43

kdo nechce pochopit nepochopí
sypat popekl můžu ale úměrně k tomu poměru bytu a přívodu
a v tom případě trvale ředím
a jestliže nechám zasviněný byt a vypnu větrání, tak jsem pako.
Přece větrám proto, abych měl vyvětráno
Pokud mám vyvětráno, můžu na čas vypnout
Až to větrání budete mít, tak se naučíte ovládat
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od QUIDO » 08 bře 2011, 23:32

Přikládám malý schéma.
cirkA.png
Vim že to tak neni a ze se odsava pře záchod, mám to jenom jako schéma. Dovnitř 100m3/h ven 100m3/h. Tim mam trvale vyvětráno a všude vzduch super. Když jdu spát, vlezou si deti do jednoho pokoje a ja s ženou do druhýho. Tim mám dva pokoje volný. Protože jsem celou dobu větral, jsou teď čistý a je to moje zásobárna vzduchu. Do pokoje kde jsou děti pořád ženu 25m3 a k nám taky 25m3 za hodinu. Když bych chtěl něco ušetřit zavřu přívod a odtah z domu (vim že ve skutečnosti ne uplně), mam 50m3 rezervy a ty si můžu vyčerpat.
cirkB.png
Při spotřebě 100m3 mam ale zásobarnu prazdnou za půlhodiny a musim znovu pustit přívod do domu a odtah z domu. Na prvni pohled to vypadá, že jsem pulhodiny ušetřil. Podle mýho je to celý nesmysl. Když mi do místnosti nezvýší průtok vzduchu, tak je jedno kde ho vezmu. Když tam začnu přivádět víc vzduchu z domu, tak je možný zlepšit koncentraci smradu v ložnici, ale jen do vyčerpání zásoby v domě.
QUIDO

od QUIDO » 08 bře 2011, 23:51

Pořad se nemůžu zbavit dojmu, že to míchání je jedna velká nedokonalost. Na topení bych tomu rozuměl ale na větrání ne. V domě se žije a to žití sebou bere různý vůně i pachy, když se pověsí prádlo je to pohoda, když ale hodí spocený kluk triko z fotbalu na rotoped, když otevřu někdy myčku,když si žena nastříká lakama ráno hlavu, když já občas něco hlasitýho pustim , když si otevřu pivko u telky a do toho náš pes když přijde domu a venku pršelo a tohle všechno promíchat a prohnat ložnicí? Nevim nevim nezdá se mi to dobrý.
QUIDO

od jarda » 09 bře 2011, 02:22

už jen krátce
ona cirkulace je vždy proto, že je použita pro vytápění. jenom pro větrání se nepoužívá.
a nehty a vlasy se lakují v koupelně, zrovna tak jako sušení "smradlavého" prádla atp.
ze které je odtah, nikdy cirkulace
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Honza_JR » 09 bře 2011, 10:02

Quido jak psal Jarda, jestli pochopit nechceš tak tě nespřesvědčíme, přesto zkusím poslední pokus ;)
Netvrdím že pouze při větrnání (bez zapojení cirkulace) nebude vzduch čistší, ale tvrdím, že bude zároveň studenější a hlavně dojde až k nepříjemnému snížení vlhkosti. Proto cirkulací s větráním zavádím určitý kompromis mezi těmito protichůdnými požadavky a zároveň tím ještě rozvádím teplo z místností kde topím (celé přízemí podlahovkou) do místností jinak nevytápěných (horní pokoje).

Když zůstanu u tvého schématu tak je zcela evidentní že vyrazného zlepšení kvality vzduchu v kotci dosáhneme pokud v noci nebudou obsazeny dva kotce jak máš ty ale jen kotec jeden. Naopak cirkulace nijak nezlepšuje situaci pokud jsou stejně obsazeny všechny kotce rovnoměrně. Na tomhle se snad shodneme.
No a v případě našeho domu máme obsazen dokonce jen jeden kotec z celkového počtu více než 8 kotců (počítáno dle objemů) a tam prostě ta cirkulace význam má.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od QUIDO » 09 bře 2011, 11:27

Honzo kdybych to nechtěl pochopit tak tu ani nediskutuju. Necháme to tedy tak, že jsem tydýt co to nepochopil.
QUIDO

od Martin Šperl » 09 bře 2011, 15:36

Quido, já Vám to zkusím vysvětlit na jiném příkladu, u vody s dovolením zůstanu.
..
Představte si 4 potápěče sedící na dně jezera, kteří mají na zádech kyslík v láhvi. Každou hodinu se spustí na dno 4 háky s novými láhvemi a pro vyzvednutí prázdných. Najednou si potápěči řeknou, že se přeskupí a budou dva dýchat z jedné. Co se stane. Za půl hodiny budou potřebovat z lodi spustit dvě nové. Jenže dodávka chodí vždy po čtyřech láhvích. Potápěči mají tedy dvě možnosti:
a) půl hodiny se dusit a čekat na nové 4 láhve,
b) zavolat si hned pro novou dávku s tím, že zároveň pošlou nahoru dvě původní nepoužité a plné.
..
Třetí možností je takový na dno položený kolotoč, kde na na 4 sedačkách místo dětí budou 4 láhve a jak se bude točit, pak je jedno, jestli stojí potápěči (př. na severu, východě, jihu a západě) a dýchá každý sám nebo udělají dvojice (př. dva na severu a dva na jihu) a budou dýchat z jedné láhve.
Martin Šperl

od Leon » 10 bře 2011, 10:04

Pane Šperl, měl jsem za to, že jste odpůrcem cirkulace a vy jste se dal na vysvětlování funkce, změnil jste názor?
Leon

od Martin Šperl » 10 bře 2011, 11:55

Leon píše:Pane Šperl, měl jsem za to, že jste odpůrcem cirkulace a vy jste se dal na vysvětlování funkce, změnil jste názor?

To přeci nemá spolu nic společného. Když někdo nesouhlasí se spalovnou, tak přeci netvrdí, že by nedokázala zásobovat domy teplem nebo že atomová elektrárna nevyrábí elektřinu. Quido se ptal, po funkci a ta je jasně vyvětlitelná.
..
Dům ale není takto hermeticky oddělená záležitost a každý příměr trochu kulhá. U potápěčů se bavíme o kyslíku a neřešíme, co se děje s vyfukovaným vzduchem. To je to hlavní. Já jsem zkrátka zastáncem jiného způsobu větrání.
Martin Šperl

od Kamca78 » 13 bře 2011, 11:56

Nejsem si jistá, jestli tomu dobře rozumím a tak mě nekamenujte, prosím. Jako ženská mám ráda vyvětráno čerstvým vzduchem. U nás v domě jsou dveře otevřené mezi místnostmi a vzduch je všude podobný. Když se ráno odchází z ložnice nebo z pokojů od dětí, je cítit samozřejmě rozdíl, ale je pro mě mnohem lepší otevřít okno oproti větrání zbytkem vzduchu z domu. V práci v létě někdy větráme "na chodbu", protože je venku hic a na prosklené budově není žádné stínění. To je pravda, ale s vyvětráním venkovním vzduchem se to nedá srovnat.
Kamca78

od jarda » 13 bře 2011, 17:40

pokud máte větrání s rekuperací, větráte čerstvým vzduchem
pokud je cirkulační větrání (v případě teplovzdušného vytápění)
větráte čerstvým vzduchem, ale v nějakém poměru s cirkulačním
v tomto případě je to stále podstatně příjemnější, než-li bez větrání
bez otevřeného okna
Nucené větrání neznamená, že nemohu vyvětrat oknem
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Kamca78 » 13 bře 2011, 19:36

jarda píše:větráte čerstvým vzduchem, ale v nějakém poměru s cirkulačním

Nemluvím o větrání oknem. Mně jen není pocitově příjemné do čistého vzduchu něco použitého přidávat. Možná jsou koncentarce v pořádku, jde o pocity. Začátkem diskuze zaznělo, že se nemusí větrat stejně intenzivně jako při větrání bez přimíchávání vzduchu z domu. Když by mělo cirkulování vzduchu ušetřit, nemůže být stejné množství jako jen venkovního vzduchu. Doufám, že moje myšlenka je pochopitelná.
Kamca78

od jarda » 13 bře 2011, 20:39

znovu:
mluvíme o rekuperaci, nebo o větrání se zařízením pro cirkulační teplovzdušné vytápění?
pokud máte větrání s rekuperací, větráte čerstvým vzduchem
pokud je cirkulační větrání větráte také čerstvým vzduchem,
nemícháte použitý vzduch - ten je odváděný, ale mícháte
v nějakém poměru s cirkulačním v objektu, který je podle Vás znečištěn čím?
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Kamca78 » 13 bře 2011, 23:26

jarda píše:pokud je cirkulační větrání větráte také čerstvým vzduchem,
nemícháte použitý vzduch - ten je odváděný, ale mícháte
v nějakém poměru s cirkulačním v objektu, který je podle Vás znečištěn čím?
Já vám to vysvětlím jako ženská. Když budu mít rýmu, mohu použít látkový kapesník a smrkat do něj opakovaně a v určitém okamžiku ho vyperu. Mohu ale také používat papírové jednorázové papírové kapesníky. Látkový kapesník po jednom smrkání není úplně špinavý, ale nejsem si jista, že byste jej chtěl po mně použít. Bylo by mi i stydno, ale čistý papírový kapesník nabídnu bez problémů. Když mi nějaký větrák nafouká do domu vzduch, chci, aby šel vždy rovnou do místnosti čerstvý z venku a ne vzduch z vedlejší místnosti. Rozumíte mi? Když otevřu okno, jde mi vzduch rovnou do místnosti, když otevřu dveře na chodbu, jde mi do místnosti vzduch z chodby. Já vnímám mezi tímto zásadní rozdíl. Na začátku diskuze se psalo, že větracím kolotočem vzduchu v domě lze ušetřit na větrání. Pochopila jsem, jak je to myšleno. Neušetří se na větrání, ušetří se na zbytečném větrání neobývaných prostor a přesunutím vzduchu z těchto prostor do obývaných částí. Tedy doufám, že to dobře chápu. Přesto o takové větrání nemám zájem. Vzduch, který již někde v domě byl, nepovažuji za čerstvý. Možná je to špatně, každý máme své pocity.
Kamca78

od jarda » 14 bře 2011, 05:14

já vám nic nevnucuji, jenom jsem popisoval rozdíly. podle vašich představ přichází
v úvahu pouze větrání s rekuperací
(a když jste s někým v jedné místnosti to nedýcháte jím znečištěný vzduch? to nevadí? a když bude ve vedlejší místnosti to už vadí? zkuste navštívit někde kde je realizováno. to není že použijete posmrkaný kapesník, ale kapesník, který byl v místnosti, kde byl i ten posmrkaný)
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Honza_JR » 14 bře 2011, 09:58

Kamčo stejně jak vy zacházíte s větráním v práci - tj. pouze v letních hicech větráte na chodbu tak já zacházím s tou cirkulací. Převaha větrání se zapojenou cirkulací je hlavně v zimních nocích a zase naopak v letních odpolednech, tj. v dobách kdy naprostá většina lidí nevětrá vůbec nebo má pseudovětrání typu na chodbu. Jinak samozřejmě jede to přímé větrání a občas i otevřená okna (letní rána téměř pravidlo). A znovu opakuji - cirkulaci (pokud není nutná pro vlastní topení) lze kdykoli vypnout, zapnou, při vaření tj. zapnuté digestoři se vypíná automaticky a rovněž to neznamená že se nedá větrat okny. Cirkulace je oproti samostatnému větrání komfort navíc (stejně tak jako je komfort navíc strojní větrání oproti otevřenému oknu) - obdobně vlastnictví auta neznamená to že už nemůžete chodit pěšky nebo jet autobusem.
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Kamca78 » 14 bře 2011, 10:53

Honza_JR píše:Kamčo stejně jak vy zacházíte s větráním v práci - tj. pouze v letních hicech větráte na chodbu tak já zacházím s tou cirkulací. Převaha větrání se zapojenou cirkulací je hlavně v zimních nocích a zase naopak v letních odpolednech, tj. v dobách kdy naprostá většina lidí nevětrá vůbec nebo má pseudovětrání typu na chodbu. Jinak samozřejmě jede to přímé větrání a občas i otevřená okna (letní rána téměř pravidlo). A znovu opakuji - cirkulaci (pokud není nutná pro vlastní topení) lze kdykoli vypnout, zapnou, při vaření tj. zapnuté digestoři se vypíná automaticky a rovněž to neznamená že se nedá větrat okny. Cirkulace je oproti samostatnému větrání komfort navíc (stejně tak jako je komfort navíc strojní větrání oproti otevřenému oknu) - obdobně vlastnictví auta neznamená to že už nemůžete chodit pěšky nebo jet autobusem.

Já tomu rozumím, jak to myslíte. Větrání na chodbu nepovažuji za komfort. Je to určitá alternativa pro nejhorší situace v kanceláři, která nemá jinou možnost. Když budu mít v domě řízené větrání, žádný kolotoč vzduchu domem nechci. Mám-li použít podobný příměr, je to jako místo auta koupit si tramvaj. Něco nesmyslně drahého, fungujícího jen s omezením daným kolejemi. Nic takového nepotřebuji a třebaže má taková tramvaj velké množství sedaček, ceduli hlásící stanice, říkat tomu komfort, mi přijde zcela mimo. Nemá smysl se dohadovat. Já nejsem schopna technické argumentace, já sděluji uživatelský pocit. Pro mě komfort je něco nadstandardního, luxusního a možná i neefektivního a neekonomického. Je to jako jízda v limuzíně. Drahý vůz, šofér, šaty za 10.000$. To je pro mě komfort :D . Kolotoč vzduchu v domě je pro mě jako jízda ráno MHD, efektivní, levnější, enviromentálnější, ale na hony vzdálená komfortu. Připlácet si za takovou alternativu, kterou samozřejmě mohu vypnout a nepoužívat, nechci.
Kamca78

od Honza_JR » 14 bře 2011, 11:50

Kamčo nic ve zlém ale nerozumíte tomu jak to myslím, jinak byste nemohla použít tak nesmyslný příměr jako je limuzína oproti tramvaji - přidaná cirkulace žádné dodatečná omezení(koleje) totiž neznamená.
Trefnější by byla vaše limuzína cabriolet a moje stejná limuzína ke které jsem si navíc přikoupil stahovací střechu. Vy budete mít sice vždy čerstvý venkovní vzduch ale občas budete mrznout (chladnější vzduch z rekuperace než když jej smísím z cirkulačním) občas zmoknete (příměr na ruby - vysušený vzduch u rekuperace). Já mohu v těchto nepříznivých obdobích střechu natáhnout a nebudu mít sice tak svěží vzduch ale dle mého vnímaní komfort větší a když budu chtít tak střechu schovám do kufru a mám úplně stejné pocity z jízdy jako vy. Samozřejmě ta střecha navíc něco stojí a zabere trochu místa ;)
Honza_JR
pozorovatel
pozorovatel

od Kamca78 » 14 bře 2011, 12:50

Když už si to uháníme v těch kabrioletech, tak Vám dám jiné srovnání. Vy si k tomu svému koupíte koupací čepici. Když začně pršet, máte sice suché vlasy, ale také zmuchlané a vypadáte jako...jako muž v kabrioletu s koupací čepicí na hlavě :D . Máte určitou výhodu, kterou já za výhodu nepovažuji, můžete si ji kdykoliv nasadit a kdykoliv hodit do přihrádky. Jde o to, že Vy považujete kolotoč vzduchu v domě za střechu na kabriu a já za tu koupací čepici (ještě k tomu za dost peněz). Pro Vás je to výhoda, pro mě nepřijatelný diskomfort.
Kamca78

PředchozíDalší

Zpět na Vzduchotechnické rozvody