poradíte s rozvody

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Martin » 24 čer 2012, 13:37

Dobrý den, chtěl bych poprosit o posouzení návrhu rozvodů rekuperace. Rozvody budou ze spira 150, pak kalhoty na 125, dále odbočky na 100. Povedou na nezateplené půdě nad zb.vazníky, zateplené budou vatou, pujdou skrz al.parotěsku do pokojů. Zařadil bych do rozvodů tlumiče hluku a čistící T-kusy, pro případné čistění rozvodů. O rekuperační jednotce ještě nejsem rozhodnutý, kupovat jí budu stejně později. Díky za rady Martin Š.
Přílohy
konečná reku upr..JPG
Martin

od Martin » 26 čer 2012, 15:36

Jo to sem nenapsal, odtahy budou nad SDK, pak je al parotěska, 12cm vaty, pak mezi vazníky 10cm vaty, pak zbytek vaty. Takže ty budou v teple, rozvody budou mezi 22cm vaty a pak ještě nad trubkou kolik dám...Mám tedy spíš dát na konce potrubí zatáčku ze sona zezhora dolů a pak už ventil? díky
Martin

od Pavel Šubrt » 06 srp 2012, 19:02

Dobrý den,

přihřeji si na tomto vláknu polívku, abych nezakládal další, tak věřím, že nebudete proti.
Mohl bych poprosit také o posouzení VZT...jedná se o patrový RD, VZT bude u stropu, 1NP snížen strop pomocí SDK (volný prostor cca 25 cm na výšku), 2NP v izolaci podkroví.
Jelikož budu mít i jednotku pro chlazení, uvítám názor na izolaci potrubí.
Děkuji
Přílohy
VZT NED.pdf.pdf
projekt VZT
(94.51 KiB) 519 krát
Pavel Šubrt

od Pedro » 06 srp 2012, 20:15

Tak to je namalovaný opravdu dobře. Patro nebudu komentovat. V přízemí se mi líbí ten fór s předehřevem, jen tam nevidím servo pro přepínání. Jestli je to jednotka s chlazením, zřejmě bude s aktivní rekuperací. Tam bych místo předehřevu dal tepelný trubice. Jenom drobnost mám k distribuci do obýváku, zatáhl bych ventily více do místnosti, aby to nemusely být dýzy. Jinak můžete projektanta pochválit.
Pedro

od Pavel Šubrt » 06 srp 2012, 21:15

Pedro píše:V přízemí se mi líbí ten fór s předehřevem, jen tam nevidím servo pro přepínání.

To mě ještě nenapadlo, myslel jsem, že to bude stačit přepnout 2x (léto/zima) do roka a to manuálně.

Pedro píše:Jestli je to jednotka s chlazením, zřejmě bude s aktivní rekuperací.
Tam bych místo předehřevu dal tepelný trubice.

Když budou prachy, tak jsem na HP také myslel, asi bych je strčil do rohu v garáži pokud by se nevešly do tech. místnosti. Tam vůbec budeme asi čachrovat s pozicí jednotky /kvůli schozu prádla/.

Pedro píše:Jenom drobnost mám k distribuci do obýváku, zatáhl bych ventily více do místnosti, aby to nemusely být dýzy.

jj, budou asi 2 vývody ze stropu....krb s komínem nakonec zřejmě nebude, čím člověk víc přemýšlí, tím horší :)

Nevadí ten T-kus v technické místnosti?
Vejde se mi v přízemí do 25 cm prostoru potrubí i s izolací?
Díky
Pavel Šubrt

od MIRAS » 08 srp 2012, 23:01

Pavel Šubrt píše:To mě ještě nenapadlo, myslel jsem, že to bude stačit přepnout 2x (léto/zima) do roka a to manuálně.

Může být i manuální, ale když to bude řídit venkovní teplota /jako dohřev/, servo by bylo lepší. Když nejede předehřev, je zbytečný, aby se spirála půl roku zbytečně zanášela prachem a tvořila odpor.
MIRAS

od Jan Beck » 13 srp 2012, 16:53

Dobrý den,

také si dovolím použít toto téma k prosbě o posouzení návrhu VZT. Jde o podkrovní byt s malou ložnicí v patře, jednotka Nilan VPL 15 K. Všechny rozvody budou umístěny uvnitř bytu.

Předem díky!
JB
Přílohy
návrh_projektu.pdf
(265.47 KiB) 343 krát
Jan Beck

od Pedro » 13 srp 2012, 21:56

Já tam žádný problém nevidím. S chutí do toho a půl je hotovo ;) .
Pedro

od Jan Beck » 14 srp 2012, 12:02

Díky!
Trochu me vystrašila poznámka metballa/SFO o tlumičích. Já mám v návrhu dva - mám se obávat nízkofrekvenčního zvuku, co mě přivede do blázince? Nebo ho pohltí záhyby?
Jan Beck

od Pedro » 14 srp 2012, 14:28

Jan Beck píše:Díky!
Trochu me vystrašila poznámka metballa/SFO o tlumičích. Já mám v návrhu dva - mám se obávat nízkofrekvenčního zvuku, co mě přivede do blázince? Nebo ho pohltí záhyby?

Metballa to chce číst pořádně, nejsem si vědom, že by psal, že tlumiče jsou nanic. On je trochu problém s projektantem, který aplikuje jenom jedno řešení (jenom tlumiče a to i mezi místnosti). Když se použije jenom tlumič je fakt, že je netlumí úplně celý spektrum, ale v kombinaci se sonem na koncích větví je to bez problémů.
PS:
Nejen pro 4technik přidávám odkaz na děrovanou pásku, kterou používám na montáže k přichycení potrubí http://www.konarik.cz/cz/produkty/monta ... ana-paska/
Pedro

od Jan Beck » 18 led 2013, 14:09

Ješte jednou využiju tohle vlákno..

Můžete se, prosím, někdo podívat na tohle řešení výfuku z domu? Jde to ven střechou, zkrz dvě prostupové tašky 100mm. Kvůli nedostatku místa tam dali tuhle "rozdvojku" místo Y kusu.

Je v tom nejaký problém nebo to na funkci rostlináře nebude mít vliv?

Díky

Obrázek

Větší foto:
http://i1274.photobucket.com/albums/y432/mrsklipkan/DSC_0080_zpsa1435565.jpg
Jan Beck

od ZaPet » 26 úno 2013, 18:25

Dobrý den,
také bych s dovolením využil tento topic. Dostala se mi do rukou dokumentace k VZT a po přečtení diskuzí zde na fóru jsem se pokusil o vylepšení tras vedení (hlavně pro minimalizaci přeslechů). Rád bych, aby se mi některý ze zdejších znalých vyjádřil, jestli se na to mám vykašlat nebo uvažuji správným směrem.
Předem díky.

20130226080828256.pdf
originál
(143.66 KiB) 209 krát

20130226080913700.pdf
můj návrh
(171.6 KiB) 203 krát
ZaPet

od Pedro » 26 úno 2013, 23:29

Místnost 10 byste nevětral? Jinak Vaše varianta je o fous lepší, ale bude také dražší.
Pedro

od ZaPet » 27 úno 2013, 08:15

Zdravím,
místnost 10 má přívod (asi je špatně vidět, ale je tam). Jestli je to jenom o chlup, tak to snad raději udělám podle projektu. Jen jsem si říkal:
a) nebudeme se slyšet?
b) není vyústění moc blízko dveřím, vzduch ani nestihne vyvětrat a hned uteče pode dveřmi?

Přeji pěkný den
ZaPet

od MIRAS » 27 úno 2013, 10:08

V originálu si můžete ty odbočky přívodů protáhnout dál od dveří. Váš návrh je z hlediska přeslechů lepší, ale konce s flexipotrubím fungují jako tlumiče a slyšet nebude nic.
MIRAS

od Luděk » 27 úno 2013, 10:37

Ad ty návrhy od ZaPet - je potřeba všude cpát ty regulační klapky? Nebylo by lepší (tišší a možný i levnější) pečlivě spočítat jaký průměr a jakou délku rozvodů dát tak, aby průtoky odpovídaly požadavkům?
Luděk

od ZaPet » 27 úno 2013, 12:04

To Luděk: Zdravím, regulační klapky jsou i v originále od projektanta, takže jsem je jen dal všude tam, kam je dal i projektant. Jestli to on počítal nebo to prostě nechal na škrtících klapkách, to nevím.
ZaPet

od Pavel Šubrt » 30 zář 2013, 10:06

Pavel Šubrt píše:Dobrý den,

přihřeji si na tomto vláknu polívku, abych nezakládal další, tak věřím, že nebudete proti.
Mohl bych poprosit také o posouzení VZT...jedná se o patrový RD, VZT bude u stropu, 1NP snížen strop pomocí SDK (volný prostor cca 25 cm na výšku), 2NP v izolaci podkroví.
Jelikož budu mít i jednotku pro chlazení, uvítám názor na izolaci potrubí.
Děkuji

Najdu zde schopného člověka, který by byl schopen o víkendu pomoci s instalací potrubí pro VZT?
bylo by někdy v listopadu. Jde mne hlavne o pomoc se spoji, vychytávky. Prostě práce sobota/neděle. Oblast 508 01 Hořice. (nakonec bude pasivka CT300+el. předehřev)
Pavel Šubrt

Zpět na Vzduchotechnické rozvody