Dobrý den, chtěl bych se optat na Váš názor ohledně rozvodů v RD (bungalov). Mohou být rozvody takto realizované? Není tam nějaká zásadní chyba, která by měla vliv na bezproblémový chod rekuperace? Co průměry trubek do jednotlivých místností? Nebude se mezi jednotlivými místnostmi přenášet hluk? Jako materiál plánuji použít SPIRO potrubí, u talířů plánuji použití sonovacu (cca 80cm) pro útlum hluku, u RJ na rozvodu a odtahu plánuji vložit do rozvodu tlumiče. Po přívod a odvod vzduchu do RJ bych zvolil SPIRO 160mm-musí se pak potrubí navíc ještě nějak izolovat? Podhled bude snížen o 25cm, výška trámu je 20cm. Tam bude vložena 20cm izolace, v 25cm podhledu bude dalších 20cm izolace do kříže…tudy bych chtěl táhnout rozvody. Problém je v místech nosných zdí, kde je věnec. Tam budu muset jít s rozvody do prostoru 20cm mezi trámy - izolace tady bude oslabena o průměr trubky (je vhodné použít na tomto místě sonovac, který se lépe natvaruje nebo SPIRO potrubí „nakolínkovat“? Nebude tam poté moc velká tlaková ztráta? Jak se toto řeší? Nikde jsem to na fóru nenašel). Nasávání bych dal ze severní strany, odvod bych dal na západ nebo přímo na jih. Co bude lepší? V místnostech 1.10 (umístění RJ) a 1.11 se nebude topit. Má smysl tam dávat odtahy rekuperace? Nebude to snižovat účinnost rekuperace? Za každým kalhotovým kusem na jednotlivých větvích by byla regulační klapka.
Prošel jsem fórum křížem krážem a něco pochytil, neodvažuji se však říct, že dané problematice rozumím. Rád bych znal Vaše názory a připomínky k danému řešení, případně i změnu tras rozvodů, tak aby to fungovalo. Chtěl bych si to udělat svépomocí. Dávat fy. nějakých 60tisíc za realizaci rozvodů se mi nechce. Díky za názory.