Návrh rozvodů VZT-malý dům

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od lukas.mek » 19 kvě 2013, 13:32

Zdravím zdejší odborníky.

Rád bych uvítal připomínky a zlepšení na můj návrh.

Dle diskuzí na zdejším fóru a jiných jsem provedl návrh rozvodů pro svůj dům. Předpoklad:
1. dle schématu použito Spiro DN125 a DN100 vč. tvarovek - nejdůležitější je eliminace přeslechů
2. Možné řešení z Duotec Air DN90 (vnitřní 75mm) - jednodušší montáž, hvězdicové uspořádání z rozdělovacího boxu - eliminace přeslechů. (použito větší DN90 ne DN75). Na konci přechod na DN100 pro talířový ventil. Co ventil to 1x přívod DN. Umístění jako schéma (jen z rozdělovacích boxů).

Jednotka Nilan Eco TOP.

Předem díky
Přílohy
VZT_moje.JPG
lukas.mek

od Leon » 19 kvě 2013, 13:55

Pro rozhodnutí je potřeba vědět, jak bude potrubí izolované. Zjednodušený nákres vyhovuje.
Leon

od lukas.mek » 19 kvě 2013, 15:45

Leon píše:Pro rozhodnutí je potřeba vědět, jak bude potrubí izolované. Zjednodušený nákres vyhovuje.

Potrubí bude vedeno v sádrokartonovém podhledu. Nad potrubím bude cca. 15-20cm vaty. Celková výška vaty cca. 35cm.
lukas.mek

od Laďa Jaskva » 19 kvě 2013, 22:07

Dobrý den. Já bych to udělal trochu jinak. Hned za jednotkou bych to rozšířil na D150 ( D160 ) a tím by se rychlost proudění snížila na polovinu. V prvním vhodném místě bych pomocí kalhotových kusů udělal uzel, ze kterého by vycházely jednotlivé větvě do každého pokoje D100 a do ložnice D125. Tím se jednak sníží aerodynamický hluk způsobovaný rychlostí proudění na minimum a současně se eliminují přeslechy mezi místnostmi a také se téměř omezí průniku zápachů mezi místnostmi rozvody VZT, když tato nebude v činnosti. Dále mám připomínky k odsávacímu vedení, kdy jako zbytečný vidím odtah ze zádveří a chybí mě odtah na chodbičce u vstupních dveří do ložnice a pokojů. Také vrstva izolace nad rozvodem je nedostatečná a nevidím žádný důvod, aby nabyla větší. Prostě ten minerál přetáhnete celý až přez vrch rozvodů.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od lukas.mek » 20 kvě 2013, 09:41

Laďa Jaskva píše:Dobrý den. Já bych to udělal trochu jinak. Hned za jednotkou bych to rozšířil na D150 ( D160 ) a tím by se rychlost proudění snížila na polovinu. V prvním vhodném místě bych pomocí kalhotových kusů udělal uzel, ze kterého by vycházely jednotlivé větvě do každého pokoje D100 a do ložnice D125. Tím se jednak sníží aerodynamický hluk způsobovaný rychlostí proudění na minimum a současně se eliminují přeslechy mezi místnostmi a také se téměř omezí průniku zápachů mezi místnostmi rozvody VZT, když tato nebude v činnosti. Dále mám připomínky k odsávacímu vedení, kdy jako zbytečný vidím odtah ze zádveří a chybí mě odtah na chodbičce u vstupních dveří do ložnice a pokojů. Také vrstva izolace nad rozvodem je nedostatečná a nevidím žádný důvod, aby nabyla větší. Prostě ten minerál přetáhnete celý až přez vrch rozvodů.
S pozdravem Laďa

Nad větším průměrem popřemýšlím. Předpoklad je mírné větrání s malým průtokem. Dům obydlen 2 osobami. Odsávání u vchodu do chodby nevím, zda je vhodné jelikož jsem nezakreslil krb, který je vedle komínu(šedý čtverec) blíže předsíně.
Domnívám se, že přeslech může nastat jen u dvou pokojů (KK 125/100).

díky za postřehy.
lukas.mek

od lukas.mek » 20 kvě 2013, 09:59

A ještě, je vhodné na konci použít přechod 100-125 a místo talířového ventilu DN100 aplikovat DN125 pro snížení výtokové rychlosti?
lukas.mek

od lukas.mek » 26 kvě 2013, 20:39

lukas.mek píše:A ještě, je vhodné na konci použít přechod 100-125 a místo talířového ventilu DN100 aplikovat DN125 pro snížení výtokové rychlosti?

Dovolím si oživit.

Jsem před objednáním VZT komponent. V čem ještě nemám jasno je možnost rozšíření koncového elementu na vyšší DN. Předpoklad by byl přechodové kolené 90° 100ni/125mu a použití adekvátního tal. ventilu.

Nevím, zda je vhodné snížit výfukovou rychlost (méně se bude dostávat do vzdálených míst, pocitově bude lepší), nebo zachovat průřez.
lukas.mek

od Leon » 26 kvě 2013, 21:45

Pro RD je daleko nejzásadnější příjemný pocit a ticho. Nesnažte se za každou cenu fučet do všech koutů. O tom větrání v RD není.
Leon

od lukas.mek » 27 kvě 2013, 09:11

Tak a teď jsem zmaten.
Předpokládám, že standardně se dělá talířový ventil v průměru DN. Potrubí DN100 - talířový ventil DN100. Nebo se mýlím ?

Ad. 2 navrhované rozšíření u jednotky - vývod 125 - na 150 také není vhodné? a následné redukování na 125 a 100.
lukas.mek

Zpět na Vzduchotechnické rozvody