"zretezene odsavani"

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od a1bert » 07 zář 2013, 13:47

zdravim,

mam za sebou tyto mistnosti: loznici, nevytapenou satnu, koupelnu , wc , zadveri a technickou mistnost. puvodne jsem chtel udelat odsavani klasicky: paterni kanal s odbockami do wc,koupelny a satny, ale jelikoz nemam nijak elegatne vyreseny privod a zbyva mi jen podrezat dvere a to se mi moc nelibi, napadlo me udelat stenove prostupy mezi jednotlivymi mistnostmi z loznice az na wc a odsavani dat jen jedno spolecne na wc.

prostupy by byly vzdy u stropu pouze mezi satnou a koupelnou u podlahy (satna neni vytapena a teply vzduch z loznice by se mel ochlazovat a klesat k podlaze a obracene vlhky teply vzduch z koupelny by se mel drzet u stropu takze by nenatekl zpet do satny)

co si o tom myslite, popripade mate nekdo zkusenosti s podobnou konfiguraci ?
a1bert

od Laďa Jaskva » 07 zář 2013, 15:33

Dobrý den. Řekl bych, že je to skoro standartní řešení. Nic ale nepíšete o přívodu čistého vzduchu. Ten by se měl dovést kam ? Hned si odpovím - do ložnice. Čili, pro rovnotlaké větrání a neúčinnější výměnu vzduchu a nejlepší provětrání všech koutů je potřeba tomu nastavit určitou trasu. Jinak přesně stejné zkušenosti nemám, ale v patře mám jeden odsávací prostor v koupelně, kam se špinavý vzduch dostane z každé místnosti přez chodbu a to funguje , jedna radost. Přívod čistého vzduchu mám ale do každé místnosti.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od a1bert » 07 zář 2013, 17:17

ano, privod vzduchu je do loznice, jen se obavam ze "vypoctove" je ho zhruba 1/4 celkoveho objemu ale odsavani z koupelky a spol je 1/2, takze tu dalsi 1/4 tam budu muset stejne nejak dostat.

zase na druhou stranu pokud bude vsude zavreno, vznikne v te "sekci" podltlak, kterej trochu pomuze privodu do loznice, ktery ma nejvetsi tlakove ztraty z celeho domu...
a1bert

od Laďa Jaskva » 07 zář 2013, 17:54

Dobrý den. Jestli chcete, aby to nějak dobře fungovalo, tak přivedené a odvedené množství vzduchu musí být stejné. Vytvářet nějaký podtlak, či přetlak a spoléhat se, že si vzduch někudy najde cestu je na prd. Jednoduchá věc : jakou troubu budete mít na odtahu, takovou musíte mít na přívodu. A navíc by se měly zohlednit tlakové ztráty, ale v tomto případě, čert je vem. Hlavně ta trouba musí mít stejný průřez a obě musí být kulaté, nebo jinak to musíte spočítat, neboť proudění v hranaté troubě je absolutně jiné, jak v troubě kulaté.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od a1bert » 01 říj 2013, 14:44

SFO píše:No, PT a1bert,
co si myslíte o Vaší idei po cca třech týdnech Vy?
Určitě už máte leccos nového dostudováno,
tu i onde zkonzultováno ...
iGoNY

po 3. uz si nepamatuju, ale ted po 5 tydnech uz si nic nemyslim a uz jen cekam az to "spustim" a bud to bude nebo nebude fungovat tak jak jsem si predstavoval :)

jn
a1bert

Zpět na Vzduchotechnické rozvody