posouzení rozvodů

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od tomtom » 25 zář 2013, 08:38

Dobrý den, mohli by jste mi prosím posoudit rozvody větrání?
Jedná se o přízemní domek (8*12m) Jednotka bude umístěna v předsíni pod stropem.
Rozvody budou vedeny vnitřkem, pouze sání a "výfuk" je vedený půdou.
Rozvody jsem plánoval plastové a nebo spiro. Budu se snažit vyhnout T kusům - odbočky kolena - rošíření kalhotový kus.
Plán je následující: přívod + odvod vzduchu do jednoty 125mm - Ohřátý vzudch z jednotky 125mm větev která jde v pravo - redukce průměr 100mm , levá větev 125mm po rozdvojení průměr 100mm . Vývody do pokojů budou ve stěně. Plánoval jsem anemostaty ( a nebo použít mřížky a dát do potrubí klapky na regulování průtoku?
Největší problém vydím ve vývodu do obývacího pokoje, který je oproti ostatním větvím hodně krátký - zde si nejsem jistý, jak a zda to půjde vůbec zaregulovat.
Odtah bude průměr 100mm (pro větší průměr není prostor). Jenotka bude nějaká jednoduchá větrací nejspíše dospel luna. Díky za názory a postřehy..
Přílohy
rekuperace.jpg
tomtom

od Laďa Jaskva » 28 zář 2013, 09:31

Dobrý den. Podle mě to máte totálně špatně. Odtahy odvádí vzduch z celého baráku. Čili, posuďte sám, jak tam asi bude proudit vzduch z přívodů, která jsou nad dveřmi. Jak se celá místnost ( celý objem vzduchu ) provětrá ? Leda, že byste měl nějaké dýzy nad dveřmi a vzduch proudil u stropu a u okna se stočil dolů a odešel pod dveřmi. To ale asi nebudete dělat, že. Takže výústky čistého vzduchu musí být co nejdál od dveří. Co se týká regulace průtoků, tak já jsem zastánce regulace pomocí správně voleného průměru potrubí v kombinaci s délkou potrubí. Čili hvězdicové uspořádání bez páteřního potrubí. Pak nebudete potřebovat ani klapky a jemné seřízení se provede na talířových ventilech, pokud vůbec bude potřeba.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnické rozvody