Podlahové topení a prosklené plochy

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Jarmil » 11 dub 2022, 20:09

Dobrý den,

omlouvám se, pokud je toto mimo téma, ale lepší místo, než toto fórum jsem nenašel a snažím se najít co nejvíce informací...

Jde o to, že v developerském projektu (dům) je navrženo podlahové topení plus konvektory u prosklených ploch (hlavní místnost). V dalších pokojích je kombinace radiátor a konvektor.

Již od začátku jsem se doptával na možnost podlahového topení v celém domě a možnosti zbavit se konvektorů (kvůli nečistotám). Po dlouhé době přišla od developera odpověď, že podlahové topení je nutné kvůli tepelné bilanci doplnit u prosklených ploch konvektory (hygienické a technické normy).

Má prosím někdo nějakou radu, jestli se toto dá řešit nějakým jiným způsobem (např. jiný kotel)?
Může to být způsobeno „špatnými" okny (mám se dotazovat na vlastnosti?).
Je toto běžný problém? Znám lidi s domy s velkými prosklenými plochami naprosto bez radiátorů a konvektorů, jen podlahové vytápění (je možné, že to při soukromé stavbě neřešili podle normy?)

Jak říkám, doufám, že se nikdo nebude zlobit, že se ptám zde. Jsem v tomto laik a v topení a vzduchotechnice se nevyznám (každý je odborník na něco jiného :), budu rád, když mi někdo odpoví a pomůže. Děkuji předem.
Jarmil

od Tatran » 12 dub 2022, 22:06

Problém je prostý. Velká prosklená plocha oken je modní cesta do pekla. I nejlepší prosklená plocha bude mít horší tepelné vlastnosti než dobře zaizolovaná pevná stěna. V důsledku budete řešit přehřívání místnosti v létě a chlad od stěny v zimě. Ale kdo chce kam, musíme mu tam pomoct. Aby se těmto nepříznivým vlivům alespoň nějak předešlo, musíte vytvořit tepelnou clonu. Developeři lžou skoro vždy, ale v tomhle kupodivu ne. Podlahové topní má malý výkon, je stavěné na distribuci tepla na velké ploše o nízké teplotě topné vody (mluvíte-li o kotli). Proto tam dávají další přídavná topná tělesa, když už tedy chcete topit Pánu Bohu skrz vaše okna do oken Jeho. Kotel a jeho výměna na tom nic nezmění. Je to jen nějaká škatule, ze které jde topná voda a ta má limity. Pokud tedy neuvažujete, že byste si zatopil a po obýváku poskakoval jako fakír po žhavém uhlí. To je jen žert, protože byste zároveň musel být i spoře oděn, což by zase skrze ta velká okna mohla být pro diváky venku zajímavá kratochvíle. Předpokládám drahé žaluzie, které takovou zábavu eliminují i za cenu omezení výhledu a vlastně tak trochu důvodu instalace těch velkých výloh. První rada tedy zní - pokud by to šlo, přemýšlejte a zmenšujte okna na minimum nutného. Druhá rada (stejně vím, že se výlohy nevzdáte) - konvektorů se nebojte, hygienicky najdete v bytě daleko více míst, která budou daleko více "zaneřáděná". To myslím naprosto vážně.
Tatran

od vejpuste » 23 dub 2022, 20:46

Tatran : hezky popsano.
Konvektory u velkych prosklenych ploch jsou aby se zamezilo kondenzaci vlhkosti na velkych prosklenych plochach, jinak by pod okny mel byt radiator.
Venkovni zaluzie by mohly trochu zvysit povrchovou teplotu skel.
Samozrejme jsou ruzne druhy zaskleni s lepsimi i horsimi parametry, ale vzdy to bude slaby clanek obalky.
Libor
vejpuste

Zpět na Vzduchotechnické rozvody