Nilan VP 18 K EK9 vs. VP 18 K Compat vs. VP 18 Anaconda

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Leon » 19 pro 2011, 18:38

fiala píše:a snizi se podstatne ucinnost Compactu, pokud se propoji s TC pouze vodou (nemrznouci smesi) jak mi psal pan Koranda?
Ptáte se na nesouvisející věci. Vzduchová tepelná čerpadla s venkovní jednotkou mohou mít přenos z chladiva do topné vody venku a "topí" již od venkovní jednotky do topnýho systému. Druhá možnost je propojení chladiva a topné vody až uvnitř domu.
Jde o dvě různé metody. Obě můžete u Compactu použít. S účiností rekuperace to nemá nic společného. Vyberete si pro dané podmínky tu lepší. Když pan Šperl použil tahač, já použiju osobní vůz a přepravu vánočního stromku na střeše. Můžete ho přivázat gumovým pavoukem nebo tkaným popruhem. Každá varianta uvázání má své výhody, na účinnost stěračů auta to ale nemá žádný vliv.
Naposledy upravil Leon dne 19 pro 2011, 18:57, celkově upraveno 1
Leon

od fiala » 19 pro 2011, 18:50

no to porovnani tahac s navesem a tahac je mysleno jak? Ze Compact je tahac s navesem mineno naves jako TC UVP a VP 18 K EK 9 je tahac, tedy s elektrokotlem bez TC?
Motate mi hlavu :roll:
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 19 pro 2011, 19:18

UVP5 fi.jpg
TOS fi.jpg

Compact se nemění, mění se jenom tepelné čerpadlo, které do něj zabudujete. Compact je ten tahač, různý tepelný čerpadla návěs.
Rozdíl je v propojení. UVP používá v trubkách z venku k jednotce vodu, Toshiba používá chladivo. Compact je pořád stejný a na rekuperační účinnost to nemá vliv.
Leon

od fiala » 19 pro 2011, 22:55

Parada uz jsem v obraze diky!!
A ted mi jeste reknete, jestli ta Toshiba napojena pres chladivo bude mit vetsi ucinnost nez UVP pri vytapeni? Pan Sperl zminoval vyhodu UVP ze mi to zapoji kazdy a neni potreba chladare.
U toho UPV se mi libi prime napojeni na vodu do podlahovky, jak to funguje pre chladivo?
A kdyz bych si dal pro zacatek Compact s chlazenim a elektrokotlem (bud udelam harakiri :-) a necham elektrokotel zamontovat primo v Dansku anebo koupim treba od Koprivy), tak to bude lepsi volba nez VP 18 K EK9?
Dival jsem se na TC Toshiba a venkovni jednotka 8 kW stoji cca 57000 Kc bez DPH a to je asi zbytecny vykon pro TZ 2.7 kW. predpokladam ze bych zde nepotreboval dalsi komponenty jako hydrobox(vnitrni jednotky), kterou bude suplovat Compact?
http://www.tepelnacerpadla-klimatizace.cz/files/65.pdf

Omlouvam se za moje dotazy a dekuji.
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od Martin Šperl » 20 pro 2011, 00:12

fiala píše:Parada uz jsem v obraze diky!!

Dnes jsou tu jen samé pozitivní zprávy.
fiala píše:A ted mi jeste reknete, jestli ta Toshiba napojena pres chladivo bude mit vetsi ucinnost nez UVP pri vytapeni?

Toshiba je jiné konstrukce, je o úroveň výše, rozhodně bude mít větší účinnost než UVP5, kde je do vody přidána nemrznoucí směs. Toshiba je Mercedesem mezi TČ. To zase srovnáváme nesrovnatelné.
fiala píše:Pan Sperl zminoval vyhodu UVP ze mi to zapoji kazdy a neni potreba chladare.
To je pravda, ale k čemu Vám to je? Budete si to zapojovat sám? Je přeci jedno, jestli Vám instalaci udělá topenář nebo chlaďař.
fiala píše:U toho UPV se mi libi prime napojeni na vodu do podlahovky, jak to funguje pre chladivo?
Nějaký výměník chladivo/voda (hydrobox) máte u obou zařízení, UVP ho má venku a Toshiba uvnitř (schovaný v Compactu). Ještě jednu věc bych doplnil. Díky tomu, že přenos je chladivem, nemusí venkovní jednotka být hned u domu, tolerance je kolem 50m. UVP musí být těsně u domu.
fiala píše:A kdyz bych si dal pro zacatek Compact s chlazenim a elektrokotlem (bud udelam harakiri :-) a necham elektrokotel zamontovat primo v Dansku anebo koupim treba od Koprivy), tak to bude lepsi volba nez VP 18 K EK9?
Z hlediska účinnosti rekuperace ano, na vytápění je to stejné.
fiala píše:Dival jsem se na TC Toshiba a venkovni jednotka 8 kW stoji cca 57000 Kc bez DPH a to je asi zbytecny vykon pro TZ 2.7 kW. predpokladam ze bych zde nepotreboval dalsi komponenty jako hydrobox(vnitrni jednotky), kterou bude suplovat Compact?
To je ten marketing, chytnete se na to, že venkovní jednotka není až tak drahá. Jenže potřebujete ten hydrobox, regulaci, propojovací materiál, záložní elektrokotel, expanzní nádobu, oběhové čerpadlo, regulační ventily, doprava, montáž a po sečtení jste na 200.000 Kč. Pořád se mi zdá, že nerozumíte, co je v Compactu. V Compactu pro topení není nic, vždyť sám píšete, že byste si tam nechal namontovat ten elektrokotel. Tak, jako tam není elektrokotel, tak tam není hydrobox, oběhové čerpadlo, regulační ventily...zkrátka nic, co patří k tepelnému čerpadlu na vytápění. Je tam jen "díra", místo pro instalaci. Vy si následně volíte, jaké tepelné čerpadlo si dovnitř necháte osadit. Když použijete Toshibu s regulací a všemi komponenty od AC-Heatingu, vzniká spojením s Compactem celek s obchodním názvem Anaconda.
fiala píše:Omlouvam se za moje dotazy a dekuji.

Vůbec není proč se omlouvat, alespoň mám pocit, že dělám užitečnější věc, než je luštění křížovek a sudoku.
Martin Šperl

od Martin Šperl » 20 pro 2011, 00:20

fiala píše:venkovni jednotka 8 kW stoji cca 57000 Kc bez DPH a to je asi zbytecny vykon pro TZ 2.7 kW.
To ano, stačila by Vám 6kW, což je základní model Anacondy.
Martin Šperl

od fiala » 20 pro 2011, 00:47

tak ted uz mam jasno, ze TC je pro me opravdu zbytecnost a drahej luxus a prestavam nad nim premyslet :-) pri investici 200000 Kc. Jeste jsem laboroval s tim, ze by mi mohla stacit venkovni jednotka, ale z toho jste me vyvedl. Diky!

Jen porad premyslim, jestli VP 18 K EK9 nebo VP 18 Compact K + elektrokotel za temer tu samou cenu.

Ted koukma, ze Nilan aktualizoval ceny a dokonce zlevnil :-) Skvele
VP 18 K EK9 za 179 000 Kc (puvodne myslim, ze bylo o cca 10000 Kc vice)
VP 18 Compact K za 189 000 Kc + 15 000 Kc elektrokotel at nezeru i s instalaci

Tak tady je rozdil 25 000 Kc.

Co byste mi jako odbornik na Nilan doporucil?

Diky.
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od Martin Šperl » 20 pro 2011, 01:11

fiala píše:tak ted uz mam jasno...

Já si myslím, že ve Vás přeci jen hlodá myšlenka mít ten nejlepší u nás dostupný model rekuperace a nechcete ten Compact pustit z hlavy :-) Jestli chcete, udělejte si radost, o tom je bydlení především. Já už jsem Vám říkal, že by Nilan VP18K EK9 úplně bohatě stačil. Můžete se ptát dokola, znám taková rozhodování. Nic už více nevymyslíme a stejně to nakonec budete muset rozlousknout sám.
Martin Šperl

od fiala » 20 pro 2011, 01:36

tak tohle jsem presne nechtel slyset :-) ale i tak diky moc!
No asi se budu rozhodovat i co se tyka prostoru.
VP 18 K EK9 mam naplanovanej do koupelny v 1NP kam se krasne vejde.
Compact by se mi tam uz ztezi vesel, ten by musel jit do satny hned vedle koupelny, tak abych nevedl teplou vodu dlouhym rozvodem. A vedle Compactu zavesit elektrokotel nebo ho nechat zabudovat, to je uz jedno.
Jen ta samostatna regulace Compactu a elektrokotle napr. od Koprivy nebude problem? Elektrokotel asi jednou nastavim a on si pojede svym zivotem do podlahovky, protoze to vubec nezasahne do rekuperace a ohrevu TUV ze? Takze je jedno, jestli bude integrovany v Compactu ci viset vedle nej na stene? Regulovat si rekuperaci a ohrev budu na Nilanu a tam to bude asi nevice potrebovat nastavit a odchytat. Teploty do okruhu do podlahovky nastavim dle mistnosti a tim bude vystarano. Podlahovka stejne jede cely rok dle cidel a bud sepne kotel a dotopi anebo nesepne a chrape :-).

Jeste jestli dat o cca 25000 Kc za Compact navic a usetrit dle p. Korandy z Nilanu cca 1000 Kc rocne na provozu Compactu, tak se mi ten Compact nevyplati a je to opravdu o tom, jestli chit "nej" zarizeni na trhu anebo zustat pri zemi.
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 20 pro 2011, 17:29

fiala píše:Jen ta samostatna regulace Compactu a elektrokotle napr. od Koprivy nebude problem?

To žádný problém nebude.
Leon

od fiala » 22 pro 2011, 16:47

Dobry den pane Sperl, mam na vas zase par dotazu :-)

Dostal jsem PENB, kde TZ jsou 2.74 kW pri pocitane obytne plose 216.3 m2 (pry se pocita vcetne vnitrnich sten a pricek) coz je mi divne, ale proc ne :-)

Merna spotreba energie na vytapeni vysla na 17,2 kWh/m2/rok = 3720 kWh/rok (budu urcite vytapet mensi plochu a to cca 185 m2), takze by to vyslo na 3182 kWh/rok

Merna spotreba energie na ohrev TUV vysla na 20,1 kWh/m2/rok = 4350 kWh/rok

Zpracovatel PENB uvazoval ve vypoctu, ze Nilan VP 18 K EK9 bude ohrivat TUV pomoci EK9 a ne pomoci maleho tepelneho cerpadla. Z Nilanu mi psali, ze naklad na ohrev TUV je cca 1500 kWh a ne dle vypoctu PENB 4350 kWh

Vytapeni mi vyslo skvele, jen ta TUV mi prijde premrstena a je pocitana na klasicky konvencni ohrev TUV.

Dekuji za odpoved.
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od chezak » 22 pro 2011, 18:24

TUV 4350kWh ročně je běžnej bojler. Když udává výrobce 1500kWh, odpovídá to COP 2,9 to je reálně možný.
chezak

od fiala » 22 pro 2011, 19:44

chezak píše:TUV 4350kWh ročně je běžnej bojler. Když udává výrobce 1500kWh, odpovídá to COP 2,9 to je reálně možný.

No ja doufam taky, ikdyz se radsi drzim pri zemi a pocitam tak 2000 kWh, ale realny provoz ukaze :-)
Kazdopadne pokud bych se vesel do cca 15000 Kc s topenim a ohrevem TUV tak by to bylo skvely
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od Radek » 22 pro 2011, 20:49

fiala píše:
chezak píše:TUV 4350kWh ročně je běžnej bojler. Když udává výrobce 1500kWh, odpovídá to COP 2,9 to je reálně možný.

No ja doufam taky, ikdyz se radsi drzim pri zemi a pocitam tak 2000 kWh, ale realny provoz ukaze :-)
Kazdopadne pokud bych se vesel do cca 15000 Kc s topenim a ohrevem TUV tak by to bylo skvely

Je konec roku,jakou jednotku jste pořídil,popřípadě jak funguje.Děkuji.
Radek

od fiala » 22 pro 2011, 21:08

Radek píše:
fiala píše:

Je konec roku,jakou jednotku jste pořídil,popřípadě jak funguje.Děkuji.

zatim zadnou, ale chci Nilan VP 18 K EK9 a jeste zvazuji mozna VP 18 Compact K, ale jeji uspora proti VP 18 K EK9 je minimalni a je zase o skoro 25000 drazsi a musite k ni dokoupit elektrokotel.
Takze muj favorit je VP 18 K EK9, ktera ma v sobe 9 kW elektrokotel.
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od lexin » 22 pro 2011, 21:35

fiala píše:Vytapeni mi vyslo skvele, jen ta TUV mi prijde premrstena a je pocitana na klasicky konvencni ohrev TUV

Milý pane, PENB je taková souhra různě odhadnutých a zprůměrovaných údajů dobrá tak pro hrubé rozlišení A,B..C a proto, aby snad auditoři měli co dělat. Jde vám dobrý pocit, že budete mít malou spotřebu? Nebo budete žádat o dotaci? PENB se dá o dost přihnout, když zatlačíte auditora do kouta, cestu si najde. Vy ale budete v reálném provozu dost zklamaný nebo se budete otužovat a chodit za šera spát, abyste se do nalinkovaných čísel vešel.
lexin

od fiala » 22 pro 2011, 21:59

lexin píše:
fiala píše:Vytapeni mi vyslo skvele, jen ta TUV mi prijde premrstena a je pocitana na klasicky konvencni ohrev TUV

Milý pane, PENB je taková souhra různě odhadnutých a zprůměrovaných údajů dobrá tak pro hrubé rozlišení A,B..C a proto, aby snad auditoři měli co dělat. Jde vám dobrý pocit, že budete mít malou spotřebu? Nebo budete žádat o dotaci? PENB se dá o dost přihnout, když zatlačíte auditora do kouta, cestu si najde. Vy ale budete v reálném provozu dost zklamaný nebo se budete otužovat a chodit za šera spát, abyste se do nalinkovaných čísel vešel.

Nikam jsem zpracovatele PENB netlacil. Pouze jsem ho nechal predelat ohrev TUV, kde ho pocital s tim ze TUV ohriva elektrokotel, kde v Nilanu je na to urcene TC 2,1 kW.
Samozrejmne zalezi jak se kdo bude chovat n ajakou teplotu bude topit apod.. Ale nejake cislo z toho musi vypadnout a me vypadla tato cisla ataky je neberu zavazne, ale alespon orintacne budu vedet kde se moje sptreby budou cca pohybovat. Tot vse.
fiala
pozorovatel
pozorovatel

od martinpapo » 30 dub 2012, 11:19

dobry den,
pisete : "Merna spotreba energie na vytapeni vysla na 17,2 kWh/m2/rok". To uz je blizko EPD. neuvazovali Ste iba nad tym vzduchom a dodatocne napr. infrapanely? alebo podlahovka je uz rozhodnuta a zabudovana?
diky za odpoved. riesim podobne veci.
martinpapo

od Pavel Šubrt » 29 říj 2012, 21:30

dobrý den, mám jednu z mezinárodního soudku.
je tato jednotka výkonnější http://www.nilan.de/de-DE/Startseite/L%C3%B6sungen/Wohnungsl%C3%B6sungen/Komplettl%C3%B6sung/Compact-P-UVP.aspx
než "česká" Anaconda? nebo to jsou jen hezčí fotky a barevnější grafy :D
Pavel Šubrt

od jarka » 29 říj 2012, 22:03

... na medzinárodnej stránke je to, čo aj na českej ;)

Áno, Dáni ponúkajú dávno Compact s TČ vzduch/voda (UVP) alebo zem/voda (JVP), čo sa dá aj v Čechách objednať, prospekt túto možnosť uvádza:
http://www.nilan.cz/images/logo2/compact%20prospekt.pdf tu:
Příslušenství:
Do skříně přístroje VP 18 Compact
je možno instalovat zemní
tepelné čerpadlo o výkonu
2 kW, které může v zimě pokrývat
tepelnou potřebu bytu v kombinaci
s teplovodním podlahovým
vytápěním. Externě je možno
připojit zemní tepelné čerpadlo
o výkonu 5 - 7 kW a navíc je
možno externě připojit tepelné
čerpadlo využívající venkovní
vzduch o výkonu 5 – 8 kW.

Anaconda z tohoto pohľadu nie je nič nové :) , avšak rozdiel je v tom, že Dáni ponúkajú pomerne malý výkon za nepomerne vyššiu cenu :roll:

A tak logicky vznikla spolupráca Šetřite s.r.o. & AC-heating a spoločným produktom je "Anaconda"
jarka
přispívající
přispívající

PředchozíDalší

Zpět na Ekonomika