NILAN ECO

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od Novák Jar. » 22 lis 2011, 14:43

Potřeboval bych u Nilanu ECO doplnit ještě další ovládací tlačítka. Je to možný, kolik a jak?
Novák Jar.

od Martin Šperl » 22 lis 2011, 16:52

Možné to je, alternativ je více. Lze použít například žaluziový vypínač.
schezal.png
Martin Šperl

od Martin Šperl » 22 led 2012, 14:27

Stále více tazetelů mi v soukromých zprávách píše:...původně jsem uvažoval NILAN ECO, ale nyní váhám, zda nekoupit Nilan MASH.

Dokola kopíruji odpověď: "...osobně si myslím, že se jedná o nějaký výprodej skladu nebo jinou jednorázovou akci. Cena je hluboko pod konkurencí. Technicky vzato: motory stejné jako u ECO (regulace omezuje jen menší výkon), provedení je v kvalitě Nilanu a výměník stejný jako u ECO. Je tam navíc vlhkostní čidlo a kompletně nová elektronika. Tuhle cenu tam dlouho nemůžou nechat, protože by neprodali už žádnou jednotku třídy Comfort. Tady není, co řešit. Zkuste se pořádně zeptat na podmínky, aby v tom nebyl nějaký obchodní trik. Zdá se mi to až poněkud marketingově podezřelé. Je to jako kdyby Vám někdo nabízel novou Octavii v akci za 99.000 Kč."
Martin Šperl

od Pepino_Honda » 25 led 2012, 20:29

sakra, přišel jsem pozdě... edice Mash je již vyprodána... :(
Pepino_Honda

od Pavel » 29 led 2012, 13:58

Chci se zeptat, pokud si koupim jednotku např. Nilan ECO 250, musím si k jednotce přikoupit ještě další položky, jako např. řídící jednotku, odmrazovací jednotku atd.? Jak to řeší ti co chtěji ušetřit co nejvíce ale ne za cenu toho, že to nebude příliš funčkní. Původně jsem myslel, že stačí jednotka, udělat si svépomoci rozvody (nejlepe asi podle projektu od firmy), připojit to do sítě a mám funkční rekuperaci. V nějaké diskuze někdo něco podobného psal, s tím že ale nikde nebylo napsáno jak mu to funguje/nefunguje s teplotou pod nulou aby mu to nezamrzalo a tím pádem se jednotka nestala nefunkční.
Pavel

od mirek » 29 led 2012, 17:04

Jednotka se stane castecne nefunkcni od -5 a to pouze na chvili, nez se rozmrazi. Vezte vsak, ze to nijak uzivatelsky nepznate. Mozna je to ale tim, ze jsem z JM, kde mrazy moc nejsou.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Martin Šperl » 30 led 2012, 01:19

Pavel píše:Chci se zeptat, pokud si koupim jednotku např. Nilan ECO 250, musím si k jednotce přikoupit ještě další položky, jako např. řídící jednotku, odmrazovací jednotku atd.?

Pavle, na tohle by si měl dát každý pozor, ať kupuje jakoukoliv značku. Měl by se zeptat, co kupuje a co bude ještě potřebovat. Každý ceník je jinak postaven. Kdysi jsem dělal srovnání jednotek a sehnat ceny byl docela oříšek. My jsme prodávali nejvíce Nilan a Atreu. Podívejte se na ceníky a uvidíte, jak je to koncipované.
cenik_Nilan_Atrea.png

Stejné položky mohou být v jednom NILAN a odděleně ATREA. Každé má své pro a proti, jen laik se hůře orientuje. Následují ale položky, které v ceníku obvykle nenajdete:
1) cena montáže jednotky -ta zase může být různě dělena (instalace, zprovoznění atd.)
2) cena dopravy
3) akční slevy, nabídky atd. viz u Nilanu cena s hvězdičkou. Když jsem se jim díval do nabídky akce
na stránkách NILANU se v menu akce píše:PROJEKT ZA 50%
Od 1.8.2011 poskytujeme slevu 50% na projektovou dokumentaci vzduchotechniky. PROJEKT je kompletní prováděcí dokumentace včetně technické zprávy a výčtu použitého materiálu. Obvyklá cena 8400 Kč bez DPH. Uhrazenou částku odečítáme z ceny při zakoupení jednotky.
viz http://www.nilan.cz/index.php?option=co ... &Itemid=56
To znamená, že je výhodnější využít 50 % slevy na projekt než akci s hvězdičkou. V konečném důsledku se ale ceníková cena snižuje. Montážní firmy dostávají rabaty (obvykle netuším proč a zdá se mi to až nemorální cizopasení - to je na jinou diskuzi) a tak mohou ještě s cenou něco dělat. Už to tu také zaznělo, že "líná huba = holé neštěstí", takže proč se prodejců nezeptat na slevu přímo. :-)

Pavel píše:Jak to řeší .... s teplotou pod nulou aby mu to nezamrzalo a tím pádem se jednotka nestala nefunkční.

Na to je tu hned několik témat. V rychlosti: nejlevnější je el. předehřev (provozně nejdražší), velmi diskutovaný se zastánci i odpůrci je zemní registr (pořizovací cena ve velkém rozptylu), efektní a jednoduché řešení jsou tepelné trubice (pořízení asi 20.000 Kč, provozně bez nákladů).
Martin Šperl

od Pavel » 30 led 2012, 02:14

Dekuji za odpovedi.

Kdyz tedy koupim eco a budu chtit resit i to zamrzani tak nejlepe vychazi koupit ty trubice, protoze pokud bych se rozhodl pro to elektricke rozmrazeni uz bych tam potreboval nejakou zakladni digitalni regulaci, jinak mi postaci co tam je, cili vykon ridim hodnotami 1 2 3. A mozna i ten senzor vlhkosti a jeho regulaci bude uz pro tu ridici jednotku potreba? K čemu to tam je dobre? Ono je nakonec asi opravdu lepsi koupit ten comfort a ty trubice a je klid se vsim, a muzu si to pekne ridit (s xCC jeste lip)

Jak tu ale nejaky kolega psal, i bez polozek zabranujici zamrzani, nemusi byt pravidlem ze to pod 0 zamrzne, nebo je to spis tim ze samotna jednotka nenasava primo venkovni studeny vzduch ale jiny, napr z castecne zatepleme pochozi pudy.

Jak pisete nekdo to ma vsechno dohromady a nekdy rozpolozkovane a to plati i pro komplet ci nejlevnejsi jednotku u stejne firmy. Je potom komplikovane se v tom orientovat kdyz nevi co ktera polozka muze ci nemuze byt bez jine polozky.

Edit: psal jsem to ještě v noci z telefonu a to ještě na dvakrát, protože se mi to ztratilo :) Chtěl jsem hlavně říct, že původní myšlenka bylo koupit tu nejlevnější jednotku, ale když jsem se na to ptal přímo prodejce, tak mě upozornil na to, že je třeba řešit rozmrazování, a to nejlevněji elektrikou, ale to už tam zase taky musím mít nějakou digitalní regulaci atd. a najednou už to nebylo za 30 ale třeba za 50 - ale skutečnou částku jsem už neřešil, protože v té chvíli to bylo mimo mé stanovené hodnoty.
A to nepočítám projekt, který je třeba u Nilan 8400 bez DPH. Ale předpokládám že toto bude asi u všech +- stejné a jedině jak ušetřit ho nedělat, ale bez toho nejsem asi schopen system zprovoznit a nastavit tak, aby byl co nejvýkonnější.
Naposledy upravil Pavel dne 30 led 2012, 12:47, celkově upraveno 1
Pavel

od Leon » 30 led 2012, 12:46

Pavel píše:Kdyz tedy koupim eco a budu chtit resit i to zamrzani tak nejlepe vychazi koupit ty trubice, protoze pokud bych se rozhodl pro to elektricke rozmrazeni uz bych tam potreboval nejakou zakladni digitalni regulaci, jinak mi postaci co tam je, cili vykon ridim hodnotami 1 2 3.
Regulaci předehřevu může mít i to topný těleso. Zaplatíte regulaci buď v jednotce nebo u toho topidla.

Pavel píše:A mozna i ten senzor vlhkosti a jeho regulaci bude uz pro tu ridici jednotku potreba? K čemu to tam je dobre? Ono je nakonec asi opravdu lepsi koupit ten comfort a ty trubice a je klid se vsim, a muzu si to pekne ridit (s xCC jeste lip)

xCC je nejvíc v regulacích, co na trhu je, ale zase si nejsem jist, že to každý potřebuje.

Pavel píše:Jak tu ale nejaky kolega psal, i bez polozek zabranujici zamrzani, nemusi byt pravidlem ze to pod 0 zamrzne, nebo je to spis tim ze samotna jednotka nenasava primo venkovni studeny vzduch ale jiny, napr z castecne zatepleme pochozi pudy.

Nasávat z půdy je nesmysl na druhou. Počkejte, až si to přečte Metball. Kde by se asi tak to teplo na půdě vzalo? Čím víc ho budete nějakým způsobem odebírat, tím víc si ho ta půda zase bude brát a ochlazovat dům. Za druhé je to semeniště prachu a špíny, na sání z půdy raděj zapomeňte.
Pavel píše:Jak pisete nekdo to ma vsechno dohromady a nekdy rozpolozkovane a to plati i pro komplet ci nejlevnejsi jednotku u stejne firmy. Je potom komplikovane se v tom orientovat kdyz nevi co ktera polozka muze ci nemuze byt bez jine polozky.
To je život :-) Chtěj vás drapnout na nízkou cenu, pak trochu něco přisypou a vy už necuknete :-) Ještě horší je to u tepelných čerpadel. Čerpadláři napíšou čerpadlo za 100 a nakonec to celý stojí 200 tisíc. A nejhorší nejsou trpaslíci ale solárníci! Panel za pár korun a laik si myslí, že má vystaráno. Nakonec potřebujete čerpadla, akumulační nádrž, regulace, nějakou konstrukci na střechu, propojení a ani ty litry solanky nejsou zanedbatelný . Začnete plochým panelem 2000x1000 za deset tisíc a skončíte se systémem za 100.000 Kč :-)
Leon

od Pavel » 30 led 2012, 12:58

Leon píše:
Pavel píše:Kdyz tedy koupim eco a budu chtit resit i to zamrzani tak nejlepe vychazi koupit ty trubice, protoze pokud bych se rozhodl pro to elektricke rozmrazeni uz bych tam potreboval nejakou zakladni digitalni regulaci, jinak mi postaci co tam je, cili vykon ridim hodnotami 1 2 3.
Regulaci předehřevu může mít i to topný těleso. Zaplatíte regulaci buď v jednotce nebo u toho topidla.

Právě u Nolanu mi bylo řečeno, pokud tam chci řešit předehřev tak tim topným tělesem, ale to už potřebuju zase nějakou základní digitální regulaci, a potom toto a támto. Ostatní položky už nevím, protože už to mě zaskočilo :)

Leon píše:
Pavel píše:A mozna i ten senzor vlhkosti a jeho regulaci bude uz pro tu ridici jednotku potreba? K čemu to tam je dobre? Ono je nakonec asi opravdu lepsi koupit ten comfort a ty trubice a je klid se vsim, a muzu si to pekne ridit (s xCC jeste lip)

xCC je nejvíc v regulacích, co na trhu je, ale zase si nejsem jist, že to každý potřebuje

Tak jsem to také psal, je to ještě lepší, ale už to tu někde zaznělo, je to už pro hračičky.

Leon píše:
Pavel píše:Jak tu ale nejaky kolega psal, i bez polozek zabranujici zamrzani, nemusi byt pravidlem ze to pod 0 zamrzne, nebo je to spis tim ze samotna jednotka nenasava primo venkovni studeny vzduch ale jiny, napr z castecne zatepleme pochozi pudy.

Nasávat z půdy je nesmysl na druhou. Počkejte, až si to přečte Metball. Kde by se asi tak to teplo na půdě vzalo? Čím víc ho budete nějakým způsobem odebírat, tím víc si ho ta půda zase bude brát a ochlazovat dům. Za druhé je to semeniště prachu a špíny, na sání z půdy raděj zapomeňte.

To byla jen úvaha, která byla založena na špatných předpokladech. Mě bylo u Nylanu řečeno, že v podstatě když je venku pod nulou, tak to prostě zamrzne, taková je fyzika.

Leon píše:
Pavel píše:Jak pisete nekdo to ma vsechno dohromady a nekdy rozpolozkovane a to plati i pro komplet ci nejlevnejsi jednotku u stejne firmy. Je potom komplikovane se v tom orientovat kdyz nevi co ktera polozka muze ci nemuze byt bez jine polozky.
To je život :-) Chtěj vás drapnout na nízkou cenu, pak trochu něco přisypou a vy už necuknete :-) Ještě horší je to u tepelných čerpadel. Čerpadláři napíšou čerpadlo za 100 a nakonec to celý stojí 200 tisíc. A nejhorší nejsou trpaslíci ale solárníci! Panel za pár korun a laik si myslí, že má vystaráno. Nakonec potřebujete čerpadla, akumulační nádrž, regulace, nějakou konstrukci na střechu, propojení a ani ty litry solanky nejsou zanedbatelný . Začnete plochým panelem 2000x1000 za deset tisíc a skončíte se systémem za 100.000 Kč :-)

Aby se to neztratilo, tak jsem do svého předchozího přispěvku vložil dneska ještě toto:

"psal jsem to ještě v noci z telefonu a to ještě na dvakrát, protože se mi to ztratilo Chtěl jsem hlavně říct, že původní myšlenka bylo koupit tu nejlevnější jednotku, ale když jsem se na to ptal přímo prodejce, tak mě upozornil na to, že je třeba řešit rozmrazování, a to nejlevněji elektrikou, ale to už tam zase taky musím mít nějakou digitalní regulaci atd. a najednou už to nebylo za 30 ale třeba za 50 - ale skutečnou částku jsem už neřešil, protože v té chvíli to bylo mimo mé stanovené hodnoty.
A to nepočítám projekt, který je třeba u Nilan 8400 bez DPH. Ale předpokládám že toto bude asi u všech +- stejné a jedině jak ušetřit ho nedělat, ale bez toho nejsem asi schopen system zprovoznit a nastavit tak, aby byl co nejvýkonnější."
Pavel

od Ilja » 30 led 2012, 20:19

Pavel píše:mi bylo řečeno, pokud tam chci řešit předehřev tak tim topným tělesem, ale to už potřebuju zase nějakou základní digitální regulaci, a potom toto a támto. Ostatní položky už nevím, protože už to mě zaskočilo :)
Nejlepší je, když vám to napíšou. To se dá nějak komentovat. Když koupíte jednoduchou jednotku - nebude umět řídit předehřev. Nějak se to regulovat musí a tak si koupíte předehřev s regulací. Když tvoří na deskách výměníku kondenzát, hrozí jeho namrznutí. Jsou to tenké vrstvy vody na velmi studených plochách. Zamrznutí je reálné. Nebude to hned při 0 st.C, ale namrzání už začíná u účinných jednotkách hrozit. Podle mě nejde o to, jestli jednotka začne namrzat při 0 st.C nebo až při -3st.C. Jednotka nesmí zamrznout a zničit výměník a měla by fungovat bez ohledu na venkovní teploty. To úplně bez nějaký alternativy předehřátí vzduchu nejde.

Pavel píše:A to nepočítám projekt, který je třeba u Nilan 8400 bez DPH. Ale předpokládám že toto bude asi u všech +- stejné a jedině jak ušetřit ho nedělat, ale bez toho nejsem asi schopen system zprovoznit a nastavit tak, aby byl co nejvýkonnější."

Bez projektu to chce dost zkušeností. Když to zaděláte někam pod sádrokarton, těžko to budete předělávat a v důsledku to může stát mnohem víc peněz. Prováděcí projekty jsou na trhu kolem 10000 včetně DPH. Mně to dělal náš projektant a naúčtoval si 9600 Kč s DPH.
Ilja

od mirek » 03 úno 2012, 23:37

Leon píše:Nasávat z půdy je nesmysl na druhou...Kde by se asi tak to teplo na půdě vzalo?...

Na pude mam o cca 5 stupnu tepleji, nez venku (pri -10). Takze do teto hranice mam predehrev zajisten bez jakekoli dalsi investice.

Leon píše:Kde by se asi tak to teplo na půdě vzalo?...

Predehrev taky "zere" energii a navic, kdyz sviti slunce, tak je tam nekolik stupnu nad nulou a zadarmo.
Leon píše:..... je to semeniště prachu a špíny, na sání z půdy raděj zapomeňte.

kde se tam ten prach vzal? Prece z venku..... takze bud nasavam z pudy prach, ktery je z venku, nebo nasavam ten prach primo z venku.... :-)
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Leon » 04 úno 2012, 20:23

mirek píše:Na pude mam o cca 5 stupnu tepleji, nez venku (pri -10). Takze do teto hranice mam predehrev zajisten bez jakekoli dalsi investice.

Bez jakékoliv investice do zařízení. To ano. Sice špatné řešení ale řešení. Střepem z láhve také chléb nějak ukrojím. Proč tedy utrácet za nůž. ;)
mirek píše:Predehrev taky "zere" energii a navic, kdyz sviti slunce, tak je tam nekolik stupnu nad nulou a zadarmo.

To beru, ale vážně. Když bude slunce někde v zimě svítit natolik, že dokáže nabít nějaký kolektor, třeba i střechu...proč ne. Pouze však z hlediska energie. Ruce si mohu také ohřát u výfuku od auta. Od cizího zadarmo. ;)
mirek píše:kde se tam ten prach vzal? Prece z venku..... takze bud nasavam z pudy prach, ktery je z venku, nebo nasavam ten prach primo z venku.... :-)

Mirku, nevim, nechci se přít, ale rozptýlený vzduch venkovního prostředí bych s půdou nesrovnával. Nemusí tam být zrovna holubince jako v nějakém činžáku, ale třeba částečky ze skelné vaty, nějaký chemický humus z impregnace krovu. Já bych na půdě prostě ideální vzduch nehledal.
Leon

od mirek » 04 úno 2012, 20:50

Leon píše: částečky ze skelné vaty

Skelna vata je snad jiz zakazna - nyni se pouzivaji mineralni, ktere tak nebezpecne nejsou a navic je vzduch filtrovan.

Leon píše:chemický humus z impregnace krovu.

ted jsem se dival a ten "humus" co se puziva drevo - lze pouzit i do interieru, takze bych to take tak tragicky nevidel :-)
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Leon » 04 úno 2012, 21:12

mirek píše:Skelna vata je snad jiz zakazna - nyni se pouzivaji mineralni, ktere tak nebezpecne nejsou a navic je vzduch filtrovan.

Mirku, skelná vata (vlna) se normálně dělá pořád a ani z minerální bych nic vdechovat nechtěl. Riskovat, že to chytne filtr? Jak myslíš.
http://www.ursa.cz/ursa-glasswool/-/

Leon píše:chemický humus z impregnace krovu.
ted jsem se dival a ten "humus" co se pouziva drevo - lze pouzit i do interieru, takze bych to take tak tragicky nevidel :-)
To je jako přírodě šetrné prostředky na mytí nádobí nebo podobné prací prášky. Popravdě takovou vodou z pračky, myčky... bych jahody nezaléval. ;)
Leon

od Tomáš Nedbal » 21 úno 2012, 22:53

Dobrý den, jak zde již bylo řečeno, jedno z řešení, jak zamezit namrzání výměníku při větších mrazech je použití by-passu. Jelikož ho ale Nilan Eco vůbec nemá, chci se zeptat, zda-li regulace xCC, kterou může být vybaven, dokáže automaticky nějaký "externí" by-pass ovládat ve spolupráci s již vestavěnými čidly nebo se musí takovýto přidaný by-pass ovládat pouze ručně nebo jaká je vlastně u Nilanu Eco možnost by-passu. Přijde mi to jako lepší řešení, než např.elektrický předehřev - když přece zamezím průtoku studeného (mrazivého) vzduchu výměníkem (půjde přes by-pass) a přes výměník půjde pouze odpadní teplý vzduch, který ho odmrazí, je jediná nevýhoda tohoto řešení pouze nepředehřívaný vzduch přiváděný do místností, ale při stále fungujícím větrání. Když ale vestavěná regulace zaznamená namrzání výměníku a jednotku až odstaví, nefunguje ani to větrání. Takže pokud se bude např.v zimě více vařit, jednotka se odstaví z důvodu zamrzlého výměníku a bude se muset to okno stejně v kuchyni otevřít. Přičemž samoodmrazování bude trvat jistě mnohem déle, než když nechám proudit přes výměník odpadní teplý vzduch.
Doufám, že jsem to nenapsal příliš komplikovaně a předem děkuji za Vaše názory a odpovědi ;)
Tomáš Nedbal

od mirek » 21 úno 2012, 23:19

Protizamrazova ochrana odstavi pouze privodni ventilator - odsavani z domu zustane funkcni, by-pass v tomto pripade je na nic - nic by nevyresil.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Tomáš Nedbal » 22 úno 2012, 06:57

mirek píše:Protizamrazova ochrana odstavi pouze privodni ventilator - odsavani z domu zustane funkcni, by-pass v tomto pripade je na nic - nic by nevyresil.

Mirku, to snad ani nemůže být pravda?!? Pokud ano, je to nebezpečné, protože tím bez mého vědomí začne pracovat systém v podtlaku, a pokud bude zatopeno v krbu nebo krb.kamnech, může z toho být velký průšvih! Nemyslím si, že se po odstavení zastaví pouze přívodní ventilátor, protože tím pádem by odmrazování bylo velmi rychlé a ne jak zde většina píše, že může trvat klidně hodinu a více... Podle mého se musí odstavit vždy oba ventilátory. Pokud ne, tak takový systém raději nechci :cry:
Tomáš Nedbal

od mirek » 22 úno 2012, 07:54

Pokud by se odstavily oba ventilatory, tak si troufam rict, ze by se jednotka (obzvlaste, kdyby byla v nezateplenem prostoru a to i presto, ze by byla zaizolovana) odmrazila vzdy az na jare :-) Odmrazeni trva par minut i ve vetsich mrazech.
PS. Krb a ani plyn nastetsi nemame.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Tomáš Nedbal » 22 úno 2012, 08:41

Mirku, Vy máte přímo jednotku Nilan Eco?
Tomáš Nedbal

PředchozíDalší

Zpět na Ekonomika