Aku rekuperaciu pre nas dom ?

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od laik » 02 srp 2012, 21:46

Prizemny bungalov cca 90m2, tehla 25 + 30 cm polystyren. Rekuperacia vzduchu bude, ale aka? Pasivna alebo aktivna? Ak pasivna, tak s HP trubicami alebo nie? Ak aktivna, tak s HP trubicami alebo aj s chladenim alebo aj s pripravou TUV-bojlerom? Kurenie bude podlahove pravdepodobne plynom. Sme 4 clenna rodina. Dakujeme.
laik

od Leon » 03 srp 2012, 11:33

Diskuzí, srovnávání a různých ekonomických propočtů tady naleznete mnoho. Já bych se nejprve zamyslel nad tím, co od zařízení požaduji, kam ho umístím a kolik na něj mám místa a samozřejmě peněz. Když si uvědomíte, co vlastně chcete, můžete si různé sestavy nakombinovat a porovnat nejen cenově.
Leon

od laik » 03 srp 2012, 13:30

Tak napr. od pasvinej rekuperacie nas odradza, ze v zime zamrza a nefunguje, to by sa nam nepacilo. Takze asi skor aktivna. Ale kedze mame na ulici plyn, je rozumne zohrievat TUV rekuperacnou jednotkou a utiahne to vobec 4 clenov rodiny ?
laik

od Leon » 03 srp 2012, 14:58

laik píše:Tak napr. od pasvinej rekuperacie nas odradza, ze v zime zamrza a nefunguje, to by sa nam nepacilo.

Zamrzá tehdy, když nemá nějaký předehřev vzduchu. Takže objektivně vzato, jde to zabezpečit, samozřejmě to něco navíc stojí.
laik píše:Takze asi skor aktivna. Ale kedze mame na ulici plyn, je rozumne zohrievat TUV rekuperacnou jednotkou a utiahne to vobec 4 clenov rodiny ?
Ohřívat TUV pomocí rekuperace smysluplné je, koncept je to prověřený. Jen naše firma montuje několik desítek takových jednotek ročně. Největší efekt se projeví při požadavku na chlazení. S tím plynem nevím, asi bude potřebné propočítat investice a alternativy hlavně pro vytápění.
Leon

od mirek » 11 srp 2012, 19:03

laik píše:Ale kedze mame na ulici plyn....

....nevim, zda vas dum uz stoji, ale rozhodne bych ho postavil tak, abych o plynu nemusel vubec premyslet.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od laik » 12 srp 2012, 12:50

mirek píše: ....abych o plynu nemusel vubec premyslet.

riesime projekt, ako by si riesil vykurovanie domu ?
laik

od Unstrech » 12 srp 2012, 15:23

Jak napsal Mirek, snížit maximálně tepelné ztráty. Dnes není zas tak velký problém dostat se na 3-4kW. Dál vedou dvě cesty. Udělat elektrickou podlahovku nebo osadit přímotopy je první cesta. Druhá je opatrnější a tou je teplovodní rozvod. pro začátek do něj topit třeba taky elektrokotlem.
Unstrech

od mirek » 13 srp 2012, 22:10

Jsem pro tuto variantu

Unstrech píše: Druhá je opatrnější a tou je teplovodní rozvod. pro začátek do něj topit třeba taky elektrokotlem.

...a jednou treba vymenit za TC :-)

Ale to nejdulezitejsi je

Unstrech píše:snížit maximálně tepelné ztráty.
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od Unstrech » 14 srp 2012, 11:54

mirek píše:...a jednou treba vymenit za TC :-)

Tak jsem to myslel a nemusí to být jen TČ, třeba někde blízko postaví výtopnu na biomasu... ;)
Unstrech

od laik » 05 říj 2012, 20:16

Tak sme sa rozhodli pre kombinaciu pasivnej a aktivnej rekuperacie s chladenim a ohrevom TUV.Aka kombinacia je rozumnejsia: Nilan VP18K + HP trubice alebo "all-in-one" Nilan Compact (pasivny doskovy vymennik namiesto HP trubic) ?
laik

od Leon » 05 říj 2012, 23:23

Z mých vlastních poznatků si nemohu kombinaci aktivní rekuperace + tepelných trubic vynachválit. Už jsem také podlehl mánii měření zkouším získat nějaká data. Šel jsem na to s měřidly běžně dostupnými. Zaznamenávám příkon jednotky, výstupní teploty a vlhkosti vzduchu ve vztahu k venkovním podmínkám. Tam vedle klasických údajů z domácí meteostanice jsem měřil i rychlost větru, ale vzhledem k dispozici domu vůči sousedům se nic zásadního nedělo a tak jsem s tím přestal. Snažím se dopídit poměru mezi tím, co do jednotky vrážím a co se mi vrací zpět. Čím víc ale o tom přemýšlím, tím více mám pocit, že se ničeho poměřitelného a využitelného nedoměřím.
Abych se ale vrátil k dotazu. Provozoval jsem jednotku bez tepelných trubic a s nimi, mám tedy možnost porovnání. Ke změně spotřeby nedošlo a přesto se výrazně zvýšila zejména v mrazivých dnech přívodní teplota vzduchu. Mám jednotku bez nádrže typu VPL 15, jelikož je úplně principiálně shodná s VP18, předpokládám, že musí být rozdíl patrný i u vaší kombinace. Jednotka Compact v období mrazu a při namrzání pasivního výměníku pomůže jeho obejitím. To je v pořádku, ale ten nemrznoucí pasivní prvek bude chybět. Nemám to nijak spočtené a určitě bude záležet na lokalitě zda zimní úspora převáží nad úsporou přechodných období, kdy se využije jen pasivního deskového výměníku a kompresor bude stát. Pocitově sázím na kombinaci VP18 +HP. Jen pocitově.
Leon

od laik » 08 říj 2012, 07:00

Tak to vyzera, ze najlepsia by bola kombinacia Nilan Compact + HP trubice ... :D Ale cena uz ide pekne vysoko...
laik

od jarka » 08 říj 2012, 14:15

Tak to vyzera, ze najlepsia by bola kombinacia Nilan Compact + HP trubice ... :D Ale cena uz ide pekne vysoko...

No te nie ste prvý, komu napadla táto kombinácia. My kupujeme Anacondu, čo je pre vetranie vlastne Compact. Rozprávala som sa o tom s p. Korandom (nilan.cz) a po zvážení pre a proti prevážili tie proti v tomto poradí:
1.keďže Compact má aj pasívny výmenník, predradenie HP znižuje jeho účinnosť. V mrazoch je obídený by-passom (B1), vtedy by HP pomohli. Keď už, tak vyšpičkované riešenie by bolo Mať možnosť aj HP obísť by-passom (B2) na potrubí, najlepšie spriahnutým s tým v Compacte ( B2 = NON B1 AND nejaké "drobničky") :twisted:

2. potrebný priestor, ktorý už v našom prípade v súčasnom štádiu stavby nemáme, resp. viedlo by to k mnohým komplikáciam (prerobiť časť VZT rozvodov, tvarovo zložité(tlak.straty ???), problematický prístup k filtrom)

3.cena

Pre ? výpomoc HP aktívnej rekuperácii v zime a mrazoch, čo je pomerne malá časť roku, avšak v nami zvolenom riešení mi je jednoduchšie nesiliť Compact kvôli ohrevu vody, keď už sa má zohrievať voda TČ, tak to zverím hlavnému vykurovaciemu TČ a na "vyrzávanie" smradu použijem krátky a účinný prievan :twisted:
jarka
přispívající
přispívající

od Pedro » 08 říj 2012, 14:43

Paní Jarka s Anacondou má možnost pomoct si venkovním TČ, u Compactu to venkovní jednotka není. Tam by se tepelné trubice hodily. Rozumím i tomu by-passu kolem trubic, ale to už je opravdu hi-tech.
Pedro

od laik » 11 říj 2012, 07:11

Plyn sme poslali do plynu :P Bude snaha o co najkvalitnejsie prevedenie zateplenia. A snaha sa ceni.
laik

od laik » 22 říj 2012, 12:43

Leon V prospekte od Nilanu pisu,, ze HP dokazu zvysit vyhrevny vykon rekuperacie az o 1,5kW. Kedze samotna jednotka ma uvedeny vyhrevny vykon 2,1kW , celkovo by to bolo az 3,6kW. To je uz slusne cislo. Myslis, ze je to aj realne ? Dalo by sa s tym urcitu cast roku aj naozaj kurit? D.
laik

od Leon » 22 říj 2012, 13:44

laik píše:...celkovo by to bolo az 3,6kW. To je uz slusne cislo. Myslis, ze je to aj realne ? Dalo by sa s tym urcitu cast roku aj naozaj kurit? D.

Úplně přesně nejsem schopen výkon potvrdit, protože sice lze změřit teploty na sání a přívodu, ale zahýbe s tím různá vlhkost a nepřesnosti měření a určitě další drobničky. Také bude záležet , co plánujete vytápět. Také jde o to, že největší výkon je poskytován v největších mrazech a to běží i jiný zdroj tepla. Zatím jsem nepřišel na to, jak porovnat, oddělit a změřit. Ani nelze zcela korektně porovnat spotřeby jednotlivých zim, každá je jiná. Co mohu však zcela nepochybně potvrdit je teplota přívodu. Jednotka má stále stejný kompresor, ten samý základní výkon a za mrazů s tepelnými trubicemi z toho fouká opravdu znatelně teplejší vzduch, než foukal bez tepelných trubic.
Leon

od laik » 22 říj 2012, 15:26

Ked ma pasivna rekuperacia ucinnost dajme tomu 70%, kolko je to u aktivnej rekuperacie s tepelnym cerpadlom ? Je to cez 100% ? Alebo je to blbost ?
laik

od Leon » 22 říj 2012, 17:06

laik píše:Ked ma pasivna rekuperacia ucinnost dajme tomu 70%, kolko je to u aktivnej rekuperacie s tepelnym cerpadlom ? Je to cez 100% ? Alebo je to blbost ?

Tohle tady už na několika příkladech vysvětloval ještě pan Šperl. Procenta jsou jen setiny celku. Definujte si celek. Opravdu vás prosím, zkuste napsat, co považujete za celek (100%).
Leon

od laik » 22 říj 2012, 17:55

Myslim to takto : odvadzam z domu spinavy vzduch o teplote napr. 21C . Rekuperaciou s TC je mozne priviest spat teplejsi vzduch ako sa odvadza von ? Dajme tomu 23C ? S tym, ze podla prospektov Nilanu, rekuperacka spotrebuje max. cca 850W (kompresor + fans) a doda do vzduchu tych cca 2kW.
laik

Další

Zpět na Ekonomika