Dobrý den
Mám dotaz na Leona, ale i jiné...
Potřebuji pomoct vybrat rekuperační jednotku pro novostavbu, kde podle projektu mám vyměnit každou hodinu 140m3/h.
Dům je patrový, sedlová střecha a zdi z děrovaných cihel tl.36,5cm + polystyren 14cm,podlaha okolo 10cm polystyrenu(podlahové topení v celém přízemí),strop 30cm vaty(patro-radiátory + koupelna a chodba podlahovka),Okna plastová dvojskla,zastavěná plocha 130m2
Tepelnou ztrátu aktuálně vypočítanou nemám a podle původního projektu na dům je sice vypočítána na 14,800W ale vzhledem k změnám v zateplení si myslím,že by to mohlo být určitě méně.
V domě je splynovací kotel na tuhá paliva 24KW+ akumulační nádrž 2000l,vodu ohřívám solárními kolektory a pokud nebude svítit, dohřeji kotlem...
V domě nebylo od počátku projektováno vše jako celek-co se týče topení, ohřev vody, větrání atd. dělalo se to postupně, dneska vím, že to byla rozhodně chyba, ale zkušenosti jsem v té době neměl.A ani netvrdím, že je mám nyní bůhvíjaké.
Jde mi hlavně o to, jak do toho všeho zakomponovat nějakou rekuperační jednotku, tak aby to nějakým způsobem fungovalo celkově...možná to píšu laicky naivně, ale jinak to neumím!
Nevím zda použít pasivní rekuperaci + dohřev vzduchu(zemní registr nechci) a nebo zvolit aktivní rekuperaci, která mi bude i trochu "chladit"-je mi jasné, že pokud mi to bude chladit tak jen max. o 5 stupňů to snížim, ale třeba lepší 25 než 30stupňů.(nedovedu si troufnout kolik mi to sežere elektřiny za léto když budu chladit jen pokud to bude opravdu nutné)Zajímá mě pokud bych použil aktivní rekuperaci, jestli bych s ní mohl i dotápět bojler, pokud zrovna nesvítí slunce?A pokud by svítilo,pak dohřev vypnout atd.
Hlavně nevím jestli to celé vůbec u takového domu má smysl, proto jsem tu rozepsal pár parametrů,laicky.Samozřejmě, že pomocí rekuperace větrat chci, ale nechci si pořídit něco, co mi bude fungovat jen na půl nebo vůbec a nebo mi to bude žrát elektřinu.
Mohl by si někdo dát tu práci a vysvětlit mi to, poradit...děkuji moc za ochotu
s pozdravem
Dzinzika