Zdravím všechny,
už asi týden pročítám různá fóra včetně airfora, které je zaměřené přímo na vzduchotechniku a načteno už toho mám tolik, že nevím, jak se rozhodnout..
Chtěl bych vás tedy poprosit o názor, ať už to konečně rozseknu, jestli má smysl pro mojí novostavbu pořizovat rekuperační jednotku či ne..
Novostavba RD:
- phorotherm 44
- okna dvojskla, troj těsnění, 5 komorová
- zateplení zdi 10 cm EPS, podlaha 15 cm EPS, stropy 40 cm vata
- hlavní zdroj vytápění TČ země / voda
- bungalov, obytná plocha cca 130 m2, půdorys obdélník, delší strana orientovaná sever / jih
- cca uprostřed baráku je keramický komín pro teplovzdušný krb (vytápět bude pouze místnost, kde je umístěn) - není to primární zdroj tepla, pouze záložní, plánuji ze předu dvířka s dvojsklem, zezadu šamot
- projektantka vypočítala ztráty cca 8 - 9 kW, ale to nepočítala s takovým zateplením, topenář mi to odhadl mezi 5 - 6 kW
V případě, že by jste mi vzduchotechniku doporučili:
1.) mám spíš volit aktivní či pasivní?
2.) je lepší si ji nechat kompletně udělat od firmy a nebo postačí, když si nechám vypracovat projekt a zrealizuji si ji svépomocí?
3.) Věc, která mi od rekuperace odrazuje - popíšu: vzduchotechnika se musí občas vyčistit, stejně jako klimatizace v autě, na to se nepoužívají žádné bio přípravky ale chemie.. jak se to jednou vyčistí, už to v rozvodech zůstane, to potom postrádá smysl zdravého bydlení, ne? Objasněte mi to prosím..
Předem moc děkuji!