Vytápěcí a větrací systém ŘD

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od MarekS » 05 led 2014, 21:48

Dobrý den,

V letošním roce budu stavět zděný řadový dům o užitné ploše 149 m2 s plochou střechou. Dům je celkem slušně zateplen: okna trojska (Salamander 3D LUXUS), fasáda 180 mm EPS, podlaha 150 mm EPS, střecha zateplena z interiéru 60 mm vaty a exteriéru spádovaným EPS 220 mm až 340 mm. Tepelné ztráty domu jsou 3 kW.

Zvažuji dva systémy vytápění a větrání, vždy v kombinaci s podlahovým vytápěním v obou patrech.

1. Tepelné čerpadlo Panasonic Aquarea 5 kW, zásobník ACV 240 l, pasivní rekuperace Brink Renovent Excellent s předehřevem.

2. Aktivní rekuperace Nilan VP18K EK 9

Prosím o Váš názor?

Díky
MarekS

od KorDa » 06 led 2014, 00:31

Před výběrem konkrétních produktů si zkuste popsat, co od daného systému požadujete. Jaké by měl plnit funkce, jaké máte představy o spotřebě a celkových investicích. Následně můžeme vybírat.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od MarekS » 06 led 2014, 08:45

V prvé řadě jde o komfort větrání i vytápění.

Zatím nemám představu o nákladech na provoz obou systému, ale pokud by měl být vyšší komfort vykoupen vyšší spotřebou o 20 %, jsem ochoten se k němu přiklonit. V obou případech budu regulovat teplovodní podlahové vytápění inteligentním systémem LOXONE, kdy se každý okruh v domě bude řídit samostatným teplotním čidlem.
MarekS

od MarekS » 06 led 2014, 08:48

Zatím mám kompletně naceněnu první variantu a při pohledu do NILAN ceníku myslím, že celkové náklady budou více-méně srovnatelné, v lepším případě ve prospěch NILANU cca 20.000,- Kč. To pro mě není v rámci celé investice rozhodující suma.
MarekS

od KorDa » 06 led 2014, 15:17

Myslel jsem to poněkud jinak.
Například.
Máte představu, že budete větrat a do místnosti Vám bude foukat teplý vzduch po většinu zimního období?
Vadí nebo nevadí, že v zimním období může být provoz větrání omezen, zastaven..že může být velmi snížena účinnost rekuperace?
Máte zájem o letní chlazení?
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od MarekS » 06 led 2014, 22:09

Mám zájem, aby byl dům co nejkvalitněji větrán. Letní chlazení bych určitě ocenil, ale mám menší problém s tím, že v patře kde jsou 4 ložnice musím mít rozvody ve skladbě podlahy, tyto rozvody jdou pak přes strop do přízemí a v ložnicích jsou podlahové vývody (asi nevhodné pro chlazení ?) V patře mám naprojektovaný snížený podhled pro odtah vzduchu pouze v koupelně a šatně u ložnice, zde je čištá výška místnosti pouze 245 cm. Ostatní pokoje 252 cm (zde je pouze minimální podhled 7 cm pro instalace).
MarekS

od KorDa » 06 led 2014, 23:53

MarekS píše:Mám zájem, aby byl dům co nejkvalitněji větrán. Letní chlazení bych určitě ocenil..

Každý si může pojem kvalitního vyvětrání představovat různě. Obecně vzato přípustného limitu koncentrace CO2 dosáhnete prakticky každou jednotkou. Pokud ale požadujete, aby i v zimě byl vzduch teplý, je třeba jednotku dovybavit dohřevem vzduchu nebo to musí být jednotka, která dokáže vzduch již sama dohřívat. Pasivní jednotky se musejí dohřevem dovybavit, aktivní již dohřívat dokáží z principu funkce.
Chcete-li, aby jednotka nejen hnala dovnitř ledový vzduch v zimě, ale aby také nezamrzala, potřebujete k pasivní jednotce nějaký předehřev, aktivní jednotka předehřev nepotřebuje.
Podobně je to i s tím letním chlazením, pasivní jednotky nemají zdroj chladu a opravdové chlazení bez přídavného chladiče nemohou nabídnout. Opět bych mohl uvést, že jednotky aktivní mohou být chladící funkcí vybaveny. Z hlediska provozních nákladů záleží, čím se bude napájet předehřev, dohřev, jaký bude zdroj chladu.
Pro samotný rozvod je pro chlazení výhodnější přívod vzduchu shora, ale není to jediná alternativa.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od MarekS » 07 led 2014, 00:10

Osobně, dle Vaších preferencí se přikláníte k jaké variantě?
MarekS

od KorDa » 07 led 2014, 10:22

Kdybych se měl rozhodovat jen o větracím systému, tak by to byla jednoznačně druhá varianta, ale ono to není tak jednoduché. Vy totiž srovnáváte trochu nesouměřitelné systémy.
Kdybych měl jako ve škole oznámkovat jednotlivé varianty v "předmětech": TOPENÍ, OHŘEV TUV, VĚTRÁNÍ, REKUPERACE, CHLAZENÍ, vypadalo by vysvědčení asi takto:
var.1:
1,2,1,3,4
var.2:
3,1,1,1,1
Chtěl bych jen upozornit, že nejde o kvalitu značek. Podle mého úsudku vybíráte v obou variantách z nejlepších produktů na trhu. Problém je v kombinaci. U kombinace TČ + pasivní jednotka (var.1) dávám za topení 1. Kvalitní TČ levně vytopí dům, to u (var.2) elektrokotel + kombinace aktivní rekuperace musím hodnotit za 3, protože vytopí sice stejně kvalitně, ale s vyššími provozními náklady. Nedal jsem 4 nebo 5, protože účel splní a ta ztráta u kvalitního domu není tak markantní. Ohřev vody je v obou variantách hodnocen vysoko, dvojku dostala var.1 pouze za letní období, kdy nedokáže ochlazený vzduch dále využívat pro chlazení jako aktivní rekuperace. Větrání mají obě varianty na výbornou. Jak jsem již uvedl, obě značky jsou kvalitní a nedá se najít zásadního rozdílu. Rekuperace je ve var.1 hodnocena 3 a to pro zimní období. Žádná pasivní rekuperační jednotka nedokáže se slušnou účinností fungovat i v mrazech, vždy je to nějaký kompromis. Poslední hodnocení chlazení je jasné. Pasivní jednotky nechladí. Nedal jsem 5 jen s ohledem na argumentaci by-passu pro využití chladnějšího vzduchu v letní noci. To sice není chlazení, ale dejme tomu, že 5 by nebyla úplně spravedlivá.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

od MarekS » 07 led 2014, 22:43

Děkuji za odpověť, nakonec se pravděpodobně rozhodnu pro 1. variantu. V druhém patře nemohu realizovat dostatečně vysoký snížený podhled pro umístění vzduchotechnických rozvodů a podlahové by nebyly pro funkci chlazení vhodné. Snad budu s Brink Renovent Excelent spokojený.

Ještě k tomu chlazení, dům by se pravděpodobně neměl přehřívat, i přesto že má velké prosklené plochy. Jedna strana je orientována ja JV a strana zahrady na SZ. Na oknech budou exteriérové žaluzie s řízeným sklonem z pomoci slunečního čidla a LOXONE.
MarekS

od KorDa » 07 led 2014, 23:25

Hodně úspěchů při stavění, až budou nějaké fotky a zkušenosti z provozu, dejte vědět.
KorDa
dopisovatel
dopisovatel

Zpět na Ekonomika