od MilanT » 11 kvě 2012, 01:00
Těch přispěvovatelů je nějak moc, já na to sám, snad proto jsou ty moje příspěvky tak dlouhé. Pokusím se to zkrátit a vezmu to postupně.
Ad Paulik
K tomuto příspěvku, myslím, je jakékoli vyjádření zbytečné.
Ad Leon
1) Cituji: „Ono se nevysvětlí nic, jen dokola …“
Leone, jak myslíte. Váš názor já vám brát nebudu. Jen podotýkám, že těch propočtů z naší strany bylo dost, stejně jako odpovědí na použité komponenty, dále bylo vysvětleno podle jaké normy se posuzují tepelná ventilační čerpadla atd. Z naší strany dány všechny podstatné argumenty. Sice mě napadáte, že s fyzikou nekamarádím, dobře, já to rozporovat určitě nebudu, leč procházel jsem si celé vlákno a že bych v něm zaznamenal z vaší strany jediný oponentní propočet, který by prokazoval, že ComfortZone nepracuje tak, jak uvádíme, to ani náhodou. Vlastně našel jsem tam jeden váš zajímavý výpočet - cituji část vašeho příspěvku ze 17. dubna 2011:
„K větracímu objemu musím dodat, že větrat trvale 24h běžný dům do 200m2 (520m3 = 0,7x objem) je holý nesmysl, až zdraví nebezpečný.“
Leone, když tak nejdříve probereme násobilku, potom snad pokročíme dál.
2) Cituji: „Sníženou vlhkost při strojním větrání …“
Leone, to jste můj příspěvek asi špatně pochopil. Já v něm jen tvrdím, že pokud má Chezak vlhkost 25% při parametrech, které uvádí, tak asi chyba nebude v rekuperaci. Naprosto tedy neříkám, že větrá zbytečně. Naopak, já osobně jsem zastáncem větrání, proto jsem si jej také pořídil, že.
Pokud to potřebujete vysvětlit polopatisticky, tak předpokládám, že větrá daleko více, než si myslí.
Nevím, co je na tomto mém názoru „marketing vpřed“ (ale to je asi už vaše obvyklá fráze, zřejmě toto spojení používáte např. jako já pozdrav „dobrý den“).
Dále cituji:
„Samozřejmě, že se vám tyhle argumenty o zbytečném větrání, kdy doma nikdo není, jen aby se vzalo teplo nehodí a proto je bagatelizujete a přehlížíte.“
K tomu vám musím sdělit, že opět jste se nějak netrefil, norma totiž říká:
„V době, kdy nejsou budovy dlouhodobě užívány (dovolená, víkendy) lze připustit provoz s nižší intenzitou větrání 0,1 h-1 vztaženou k celkovému vnitřnímu objemu bytu/rodinného domu.“
To však určitě neznamená, že větrat nemohu opustím-li byt krátkodobě (po dobu, co jsem v práci nebo jdu nakoupit), a protože ComfortZone, až na světlé výjimky (pokud je teplota pod -15°C), přináší vždycky zisk, tak můžu větrat prakticky bez omezení. Navíc Vás mohu ubezpečit, že u naprosté většiny současných a dříve postavených rodinných domů budete mít prakticky vždy větší výměnu v době nepřítomnosti, než norma připouští jako minimum a to aniž byste to chtěl (to právě také bude nejspíš případ Chezaka).
3) Cituji: „Opět nečtete …“
Tak přeci jen jste se něčemu přiučil. Ale už neopisujte! Začínáte příspěvek slovy, která vám už říkám delší dobu.
Dobře, rekapitulujte mi, prosím, co tu spočítali jiní. Já když koukám zpět, tak tady počítal jen můj kolega Jackjudo (to si laskavě dohledejte, ať se trochu ve fyzice poučíte), reagoval Peterch (to si také laskavě dohledejte, tam také najdete poučení), něco málo sdělil Metball (pro vás speciálně jsem jeho propočet níže přepsal) a celkem se snažil Pepasdepa (to i vy snadno najdete, bylo to nedávno). Ale určitě jsem si jist tím, že z vaší strany jsem žádný výpočet nezaznamenal (tedy mimo ten s tou špatnou násobilkou).
Dle Metballa:
21 * 108 + 1 500 + 15 * 100 = 2 268 + 1 500 + 1 500 = 5 268 W
Příkon kompresoru kolem 2 kW, tepelný výkon ComfortZone tedy
2 000 + 5 268 = 7 268 W
Což ani my tolik neuvádíme.
K vámi stanovenému startovacímu výkonu 0°C venku a 0°C uvnitř domu jen poznamenávám, že s ComfortZone stále mám k dispozici teplotní spád 15K, to jste asi dosud bohužel nepochopil. V této souvislosti jsem se vás několikrát ptal, zda víte, jak se navrhují tepelná čerpadla obecně. Jelikož jste mě na to neodpověděl, tak jsem vám následně vysvětloval (to byl zase ten vámi nenáviděný prokletý marketing), že zpravidla na bivalentní bod (někdy vám možná vysvětlím, proč tomu tak je). Tento bod bývá tak někde mezi -3 až -5°C venkovní teploty, je to bod při kterém již tepelné čerpadlo nestíhá plně vytápět jím vyrobenou energií a přiskakuje bivalentní zdroj, zpravidla topné elektrické spirály a zpravidla postupně, totiž 3x výrobcem zvolený výkon (3x kvůli rozložení do fází). Pod tímto bodem výkon tepelného čerpadla venkovní vzduch - voda silně, s klesající venkovní teplotou, ztrácí na výkonu. Ale to není nic nenormálního, že.
Je zcela mimo jakoukoli pochybnost, že stav 0/0 vás přitahuje jako krocana červený hadr. Musím se tomu až smát k jakým primitivním argumentům se snižujete. Řekněte mi, Leone, kolik těchto situací nastane za životnost ComfortZone. No bude to asi 1x, že, a to ještě jen v tom případě, že dokončím stavbu baráku nebo instalaci ComfortZone v prosinci při venkovní teplotě 0°C. A když to vezmu do úplného extrému, tak ani v takovém případě nebudu mít v baráku stejnou teplotu, tedy stav 0/0.
A jestli jste mě chtěl tímto startovacím stavem sdělit, že u ComfortZone v tomto teplotním stavu přiskočí elektrické topné spirály (bivalentní zdroj), tak vám mohu potvrdit (a už jsem to udělal dříve), že je to naprosto jisté. Ale současně vám také garantuji, že při stejném startovacím stavu přiskočí elektrické topné spirály i u kteréhokoli jiného tepelného čerpadla (pokud je tedy má, že! nebo pokud je nevypnete).
Jelikož z vaší otázky je patrné, že o provozu tepelných čerpadel moc nevíte, možná vám někdy vysvětlím, proč tomu tak je.
Takže, jak je z uvedeného zřejmé, tady se shodnout nemůžeme.
A mimochodem, k tomu vašemu výkřiku, že uvádím jen to, co se mi hodí do krámu viz „spotřeba auta, které jede z kopce...“. K tomu Vám sděluji, že toto není a nikdy nebyl můj argument, něco tak chytrého bych nebyl schopen vymyslet. Dokonce jsem přesvědčen, že tento argument jste použil v nějakém svém příspěvku vy a teď si ho připomínkujete. No, přeci jenom, fyzik se pozná.
4) Cituji: „Jsem rád, že alespoň na jedné věci jsme se shodli“.
Leone, také se můžeme shodnout na prohlášení, že v letní krásný den je hezky. To má totiž principiálně asi tak stejnou hodnotu konstatování. A co na těch ostatních „argumentech“ (2 až 5) tam se shodneme? Nebo jsem v odpovědích zase neargumentoval věcně?
Tolik k vašemu příspěvku.
Leone, už jsem vám jednou dával dobrou radu. Bohužel jste si ji zase nevzal k srdci a takhle to dopadá. Měl byste skutečně přestat dokazovat něco, nač zjevně nestačíte. Víte, reakce krocana na červený hadr jsou nepochopitelné, někdy mi však připadá, že se takovému chování blížíte. Já jsem z vašich příspěvků naprosto přesvědčen, že princip tepelných čerpadel, zákonitosti jejich provozu, jste dodnes nepochopil, natož princip ComfortZone.
Takže Leone další rada, někdy méně (a ve vašem případě raději vůbec) znamená více.