Ok beriem - zabudnime na faktor komplikovanosti.Leon píše:Já pořád nevím, kde se berou takové závěry. Co je na aktivní jednotce komplikovaného? .
Presne to co som chcel povedat aj ja.Leon píše:Dům je celek.
Moj dom ma byt na hrane pasivu, spotreba cca 2MWh na kurenie, berme 3MWh na teplu vodu.
Neviem ci sa zhodneme - ale myslim ze sa oplati len jeden drahy system v dome. Tzn ked mam plynovy kotol (s pripojkou, projektami, komimom) alebo tepelne cerpadlo uz ma ovela mensi zmysel uvazovat o usporach energie na malickom tepelnom cerpadle v aktivnej rekuperacii.
Naopak - mozno ma zmysel kupit aktivnu rekuperaciu, (mozno dokonca VP18 EK cca 170.000Kc) ale potom neinvestovat do druheho tepelneho cerpadla.
Ja som povodne chcel teplovzduch (na zaklade myslienky - ved rozvody uz budu tak ci onak) ale ukazalo sa ze podlahovka (polo)svojpomocne bude porovnatelne draha ako priplatok za extra rozvody a cirkulacny rekuperator. Taktiez som nikdy neuvazoval nad TC, ale ukazalo sa ze mozem mat skvele TC za asi 140.000Kc so zasobnikom, zaloznym kotlkom a chladenim. Cela analyza ktoru sme robili v projektovej priprave sa rozpadla, pretoze sa ceny velmi zmenili. (Paradoxne rekuperacie skor zdrazeli ako zlacneli) Hovoria ze do pasivu by clovek nemal davat klasicke kurenie ze sa nezaplati - ale ono to tak nakoniec nie je. Aj obycajne folie do podlahy su o dost drahsie ako kedysi.
Dalsi faktor je ze kurenie (a vetranie) treba dimenzovat na extremne podmienky, ale optimalizovat na tie bezne. Napr celu Jar/Jesen by pasivny rekuperator dodaval uspokojivy vykon pri zanedbatelnej spotrebe. V aktivnom bezi tepelne cerpadlo s pomerne velkou spotrebou. Ma to zmysel ? Pokial to teplo ide do TUV tak asi ano.
Da sa povedat ze si mozem za porovnatelne peniaze kupit VP18 EK9 a trosku drahsie kurit, alebo za 140.000 + 50.000 kupit TC a Pasivny rekuperator s predohrevom a kurit o cosi lacnejsie.
Alebo zabudnut na akukolvek formu TC a kupit si pasivnu rekuperaciu a elektrokotol s bojlerom (50 000 + 40 000) a kurit pomerne draho.
V tejto rovnici je pre mna velka neznama aka je rocna bilancia aktivneho rekuperatora (resp VP18). Je sice pekne mat 2.1kW vykonu, ale kedy a za akych okolnosti ten vykon dostanem tak ze ho vyuzijem? Nebude treba casto ohrev ciste elektricky?