Posouzení návrhu rozvodů
-
Miiras
Re: Posouzení návrhu rozvodů
Zajímalo by mě, čím se nechají lidi zblbnout na nakoupení bedny se dvěma ventilátorama za 80 000 Kč????? Kolik takových lidí má doma televizi za stejný prachy? 
Dobrý den,BaR píše:...zkuste se obrátit na někoho, kdo se montáží vzduchotechniky zabývá. Mě projekt dělal přímo někdo od prodejce rekuperace. Zároveň mi pak i rozvody nainstalovali...
děkuji za podnětné poznámky. S tou kombinací sání a výfuku v jednom fasádním boxu máte pravdu, může to vést k problémům s kvalitou vzduchu, pokud se vzduchy vzájemně ovlivňují. Určitě by bylo lepší, aby bylo sání a výfuk oddělené, pokud to konstrukce dovolí. A co se týče úhlů, souhlasím, že ostré úhly mohou vést k vyšší tlakové ztrátě. Pokud máte možnost použít 45° úhly, určitě je to lepší varianta.
Co se týče vedení potrubí, záleží na tom, jak máte dispozice. Pokud to máte v podhledu nebo na půdě, je dobré přemýšlet o tom, jak bude systém přístupný pro případné opravy či údržbu. Ohledně kubatur vzduchu je to samozřejmě důležité, aby odpovídala potřebám jednotlivých místností a celkovému výkonu systému.
Jak píšete, čekat na názor zkušenějšího odborníka určitě neublíží, ale vaše postřehy jsou užitečné.
Jsem fanoušek hry Counter-Strike a otevřete bedny cs2 platformy, kde sehnám ty nejlepší skiny na zbraně.
-
000
Předně to nepovažuji za návrh, není tam nic (množství vzduchu? rozměry potrubí?).
Fasádní box - ano jde to udělat, aby ovlivňování bylo zanedbatelné.
Já jsem odpůrce rozvodných boxů, mám raději klasické řešení, ale i toto se dělá a zřejmě to funguje.
Nechápu, proč tak důsledně přivádí vzduch k vždy oknu.
Když to shrnu, tak ten, kdo to navrhoval asi o věci moc nevěděl.
Fasádní box - ano jde to udělat, aby ovlivňování bylo zanedbatelné.
Já jsem odpůrce rozvodných boxů, mám raději klasické řešení, ale i toto se dělá a zřejmě to funguje.
Nechápu, proč tak důsledně přivádí vzduch k vždy oknu.
Když to shrnu, tak ten, kdo to navrhoval asi o věci moc nevěděl.
-
bert
Podle několika norem ČSN 73 4301 (Vzduchotechnika pro budovy – Obecné požadavky), ČSN EN 16798-3 (Energetická náročnost budov – Větrání budov), TPG 704 01 (Technické podmínky pro vzduchotechniku) požadují vzdálenost od sebe, aby nedocházelo ke zkratu vzduchu. Obecně se považuje za dostatečné 1,5 - 2 metry. Sdružené boxy používáme se dvěma otvory, pokud je v domě instalováno více jednotek, ale typově musí být konstruovány obě stejně a použijí se obě na sání nebo obě na výfuk.
-
000
Ano, ale definují to tak, jak píšete "aby nedocházelo ke zkratu", žádné konkrétní číslo. A je pravda, že jde přívod a odvod umístit vedle sebe tak, že ke zkratu nedochází (nebo jen k minimálnímu) a naopak mohou byt relativně daleko a ke zkratu dochází. KHS obvykle požaduje minimálně 4m