Nastavení VP 18K - priorita vyhřívání

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od adales » 29 úno 2016, 22:41

Zdravím,
jsem čerstvým majitelem Nilanu VP18K a měl bych následující dotaz. Jednotka se nachází v domě, ve kterém se ještě nebydlí, nicméně potřeboval bych ho vytopit na cca 20°C. V současné době je tam cca 16°C. Rád bych k přitápění využil i Nilan a zajímá mě jakým způsobem ho nastavit, aby prioritně ohříval přívodní vzduch do místností (teplou vodu v současné době nepotřebuji).
Díky za radu.
adales

od Uživatel » 01 bře 2016, 13:02

U těchto modelů jde výtlak z kompresoru vždy nejřív do vody, takže jenom vzduch ohřívat nejde. Až bude voda teplá, nebude chladivu odebírat teplo a víc se ohřeje vzduch. V principu ale chcete něco, co rekuperace nedělá. Bez zdroje vnitřního tepla není co vracet.
Uživatel

od vapno » 01 bře 2016, 13:36

mělo by to jít nastavit v submenu tep.voda (u CTS 602).
Jinak bych si s tím ale nelámal hlavu, nastavil bych nízkou požadovanou teplotu vody v zásobníku- až bude voda ohřatá, půjde teplo do vzduchu. Ztráty zásobníku budou stejně tepelným ziskem pro dům.
Ještě jedna drobnost- pokud má dům masivní konstrukci, tak se Vám ho o ty 4°C jen tak ohřát nepodaří, na to je výkon přenášený vzduchem moc malý, lepší bude zapnout přímotop a Nilanem pak jen udržovat teplotu:-)
vapno

od Ferin » 01 bře 2016, 14:22

vapno píše: Ztráty zásobníku budou stejně tepelným ziskem pro dům.

Pouze v případě, že je jednotka instalovaná uvnitř tepelné obálky.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od Ivo Slavík » 03 bře 2016, 02:46

Bojler se prostě ohřeje ať chcete nebo ne. Maximální výkon bude mít čerpadlo při maximálním průtoku vzduchu, což je u novostavby stejně žádoucí s ohledem na vysychání.
Ivo Slavík

od Radek Černý » 10 úno 2017, 00:07

Přenáším se dotaz ohledně nastavení VP18 z TZB-Info:

Autor: Roman Novák
Datum: 09.02.2017 17:54 odpovědět upozornit redakci uživatel: 105259
reakce na ...
Fotogalerie:

To jste asi špatně pochopil. Pokud snížíte teplotu KOMP. MAX jako v příkladu, který jsem uvedl tak naopak zabráníte spínání kompresoru. Žádné cyklování se nekoná a naopak kompresor sepne právě když potřebujete v odpoledních hodinách kdy je potřeba i chladit což se zařídí nastavením v programu snížením požadované teploty vzduchu.

Autor řešil nežádoucí běh kompresoru pro ohřev vody v noci když se po večerní hygieně zbytečně spínal. Přes den pak znovu když voda byla teplá, ale byla splněna podmínka pro chlazení větracího vzduchu.
Toto je jednoduchý návod jak to obejít a oba požadavky se splní zapnutím kompresoru jednou denně ....

Zdroj: http://forum.tzb-info.cz/125597-vytapen ... 34#text334
Radek Černý

od Radek Černý » 10 úno 2017, 00:29

Pane Nováku, přenesl jsem diskuzi sem, protože předpokládám, že zde je více majitelů Nilanu, kteří by Vám mohli s ovládáním pomoci.

Kompresor je aktivován u VP18 zejména
a) teplotou vzduchu v MÍSTNOSTI (reaguje na referenční čidlo, obvykle T15 -panel nebo T10- externí čidlo/odtah)
b) teplotou VODY v nádrži (reaguje zejména na čidlo T11- hladina)
c) na teplotu vzduchu VENKU (reaguje na čidlo T1 -sání).

KOMP.MAX je nastavení pro maximální teplotu teplé vody v nádrži. Je to jakési bezpečností opatření proti opaření uživatele, protože jednotka může ohřát vodu až na 76°C (z vlastní zkušenosti - možná i na víc). KOMP.MAX nejde snížit pod 60°C. Když budete chtít chladit a spustí se kompresor, vždycky bude ohřívat vodu. Jakmile zjistí, že ale nesmí ohřát vodu v nádrži nad 60°C, zase vypne a přestane chladit. Za nějakých 5 minut to zkusí znovu, má povel chladit, sepne a zase zjistí, že voda leze přes 60°C a vypne a tak pořád dokola. Když mu povolíte ohřát vodu na 80°C, bude chladit bez problémů a necyklovat. Jak jsem uvedl, vyšší teplotu než 76°C jsem nenaměřil.
Radek Černý

od Radek Černý » 10 úno 2017, 00:36

Ve Vašem příspěvku na TZB jste ale správně uvedl snížení teploty KOMPRES. To je v pořádku, to snížit můžete. KOMP.MAX nechte na 80°C. Psal jsem o Slim Controlu, který jsem si dokoupil právě kvůli té možnosti snížení ohřevu TUV v noci, kdy stačí, aby běžely jen ventilátory a chladily venkovním vzduchem. Taková funkce tam je. Přes noc sníží požadavek na teplou vodu na minimum a automaticky ho zvedne až ráno, aby strojní chlazení ohřálo TUV až přes den. KOMPM. MAX je potřeba mít nastavené vysoko i při funkci legionela. Já ji aktivovanou nemám a nechci tyhle dvě věci míchat dohromady.
Radek Černý

Zpět na Vzduchotechnika