Dýza

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Brabcová » 04 kvě 2011, 19:11

Dobrý den, jsem tu s dalším dotazem.
Vedení vzduchu máme v chodbě a do každé místnosti nad dveřmi výduch vzduchu -dýzu. Údajně má dofouknout vzduch až k oknu a vše je v pořádku. Známý mi radí přivést vzduch potrubím až k oknu. Co je správně nebo co byste doporučili?
Brabcová

od Martin Šperl » 05 kvě 2011, 08:31

Jestliže Vám to takto projektant navrhnul, ví proč, pak není žádný problém. je to jedna z možných alternativ. Velmi záleží na tvaru a velikosti místnosti. Z praktického hlediska mám zkušenost, že dýzy není ideální směrovat tam, kde sedí lidé. Pokud bude směrována např. na pracovní stůl u okna nebo na sedací soupravu, mohou sentitivnější osoby vnímat proudění vzduchu. Druhou věcí je hlučnost, za běžného denního provozu při správné dimenzi nikdo nic vnímat nebude, v ložnici za úplného klidu jsou dýzy občas mírně slyšet.
Martin Šperl

od zumik » 05 říj 2014, 12:01

Zdravím, pudeme stavět RD s uspořádáním viz. příloha. Momentálně uvažujeme zda zvolit dřevěné stropy či SDK. Pokud by jsme je dělali, tak by to bylo tak, že v obytných místnostech by byli dřevěné stropy a na chodbě, v tech. místnosti, záchodě, koupelně by byli SDK podhledy v kterých by byla vedena vzduchotechnika. V takovém případě by musely být výústky do místností řešeny pomocí dýz. Rekuperační jednotku budeme mít pasivní, bez dohřevu.

Projektant mi tvrdí, že dýzy by nebyly vůbec poznat co se týče proudění vzduchu a hluku. Zde na fóru jsem se dočetl spíše pravý opak.

Proto se ptám, jeslti má s dýzami někdo zkušenosti, máte je někdo nainstalované doma?
Přílohy
14_026_Půdorys 1NP.pdf
(50.35 KiB) 134 krát
zumik
přispívající
přispívající

od Mathilda » 06 říj 2014, 08:40

Pokud jsou dýzy správně navržené a umístěné, problém mít nebudete. Samozřejmě je to distribuční element využívající větší rychlost proudění a tak by neměl být namířen do prostoru, kde se zdržují lidé (např. sedací souprava, postel, jídelní stůl..atd.).
Mathilda
přispívající
přispívající

od zumik » 06 říj 2014, 10:34

O to právě jde. Ať koukám jak koukám, tak umístění dýz nebude zrovna na výběr. U ložnice a především u děckých pokojů nebude zrovna jednoduché nasměřovat dýzy tak, aby nesměřovali na postel, či psací stůl, ale to je jen můj laický odhad.
Manželka má problémy se spaním a v ložnici je pro nás naprosto nepřijatelný, jakýkoliv hluk. Hodlám instalovat i spešl prahy, či prostupy skrz stěnu, aby se zamezilo šíření hluku pode dveřmi a stěna mezi sousedícím pokojem je zesílená pro maximální akustickou izolaci. Nerad bych, aby mi tam pak v noci hvíztali výústky VZT. Nebo se místnosti špatně provětrávaly, či aby člověk cítil v průvan, když sedí u stolu nebo na pohovce.
Proto by mě zajímalo, zda je vůbec reálné, aby byly dýzy komfortní. Nejlépe podpořit tvrzení vlastními zkušenostmi.
Argument projekční firmy, že si zatím nikdo nestěžoval, mě moc neuklidňuje.
zumik
přispívající
přispívající

od vojrid » 14 pro 2014, 20:12

Tichá varianta je použít vyústky s pomalou rychlostí na výstupu a dovést je dál do prostoru. K tomu se dají využít vršky skříní, které stejně nebývají pořádně využité. Vyústka by byla zapravena do skříně místo do stěny, což by vzhledově nikoho pohoršovat nemuselo. V 1.03 by to znamenalo malý kastlík nad dveřma, ale ten by v tom výklenku taky nemusel pohledově vadit.
A ano, dýzy jsou slyšet, čím víc se větrá tím víc. Občas je vhodné pustit jednotku naplno i když někdo z rodiny už chce spát.
vojrid

od petrzing » 12 úno 2015, 12:17

Souhlasil bych s řešením od vojrida. ;)
petrzing

od projektant » 12 úno 2015, 14:19

Mám poněkud odlišný názor, než je tu prezentován. Dýzy se hodí tam, kde je potřeba větší dosah proudu vzduchu. Když říkám delší, mám na mysli minimálně 10m (spíš ale 20, 30 a pod.). Dýzy jsou proto vhodné do letištních hal, nádraží, obchodních center a podobně. Pokud se bavíme o dosahu 3-5m, to pohodlně zvládá obdélníková vyústka, která je navíc několikanásobně levnější.
Pokud jde o hluk, tak jakékoliv vyústění vzduchu je zdrojem hluku. Dýza sice bývá hlučnější, ale to je proto, že se používá pro větší dosahy a rychlost proudu je v ní vyšší. V praxi však to co z vyústky slyšíme je v 99% hluk ventilátoru a ne hluk vyústky. Zde http://1url.cz/DIou máte příklad typické jednotky pro RD. Vidíte, že hlučnost do objektu je 70dB (přívod) a 62dB (odvod). Jedná se o akustický výkon s filtrem A. Asi se teď většina z Vás děsí, jaký obrovský hluk to je. Máte doma pračku s hlučností např. 50dB a v ložnici byste ji rozhodně mít nechtěli. Je však třeba srovnávat srovnatelné. Oněch 50dB je akustický tlak, nikoliv výkon a ten musí být vždy vztažen na nějaké podmínky. Samotná hodnota 50dB nám nepoví nic. Když vám řeknu, že naše jednotka má akustický tlak do přívodu 25dB nelžu. Jen bych měl dodat, že je to měřeno ve volném prostoru ve vzdálenosti 50m (obvykle se ale udávají hodnoty v 1, 3 nebo 5m, vynímečně v 10m, ale vždy se jedná o volný prostor, to je zásadní, doma volný prostor nemáte).
Nyní k požadavku na "úplnou bezhlučnost". Tento je bohužel nesplnitelný. Úplná bezhlučnost není ani v kosmickém prostoru. Projekt by se měl řídit NV272/2011, které nám stanovuje ekvivalentní hodnotu akustického tlaku v obytných místnostech 40dB ve dne a 30dB v noci. Toho se tedy držíme a tyto hodnoty můžete požadovat. Dostat se na ně z oněch 70 nebo 62dB je poměrně problém, protože se nejedná o lineární, ale o logaritmickou závislost (např. poloviční hluk je hluk o 3dB nižší). Zpravidla je nutno v noci používat pouze nízké otáčky ventilátoru. Hluk způsobený vyústkou bývá 20-25dB a je tedy (viz výše) několikanásobně nižší než hluk z ventilátoru a výsledný akustický tlak v podstatě neovlivní.
projektant

Zpět na Vzduchotechnické rozvody