Vytáhl jsem semestrálku ještě kdysi ze školy a zkusil jsem to spočítat.
Zkusil jsem tedy provést výpočet, kdy jsem vzal standardní deskový výměník od Recairu RS160. Při teplotách 21°C (odtah) a 0°C (přívod) bude vyfukovaný vzduch mít teplotu cca 6°C (pro zjednodušení počítám vnitřní vlhkost 50% a venkovní 40%), průtok 80m³/h.
http://www.recair.com/recuperator_detai ... type=RS160
Výpočet se tu špatně prezentuje, bude-li velký zájem a nějaký volný čas, tak to trochu polidštím, nahodím naskenované vzorečky a data do Matlabu. Zamrzlá část je počítaná s teplotou 0°C jako výměník vzduch - led na výfuku a Al - vzduch na vstupu (jedná se o zjednodušení, nedokážu odhadnout, jestli je přípustné).
Vypočtená délka zamrzlého výměníku 160 mm / 125 mm při venkovní teplotě -15°C činí 3,4 m a celková délka pro dosažení 0°C na přívodu (který bude zapojen do sání deskového výměníku) činí 5,1 m.
Vzhledem k nepřesnosti výpočtu (dané způsobem, jakým se výměník počítá) použiju pro svojí verzi celou délku, kterou mám k dispozici (cca 7 až 8 metrů). Vzhledem k prakticky nulovým nákladům je mi to jedno.
I v případě, že výpočet je zatížen nějakou větší chybou, očekávám minimálně časové posunutí zamrznutí výměníku o několik hodin, dalším řešením by mohlo být další snížení průtoku.
V létě, když by byla potřeba použít bypass deskového výměníku (pro dosažení co nejnižší teploty přiváděného vzduchu), bude těchto 7 - 8 metrů ohřívat vstupní vzduch, což je nechtěné.
To nemusí nutně vadit, v létě se mnoho jednotek přepíná na podtlakový režim, kdy sání probíhá otevřenými okny.
Řešením by také mohl být samostatný vstup pro bypass (+ další klapka + ovládání).
Já plánuji použít chlazení vzduchu pomocí vodního výměníku (pomocí solanky, která bude použitá pro tepelné čerpadlo země - voda), takže tento nedostatek bypassu deskového výměníku neřeším.