Nové rekuperační jednotky

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Jan Nivaj » 08 dub 2015, 08:36

Dobrý den Vážení odborníci,
sháním rekuperaci do své novostavby RD a u souseda jsem narazil na rekuperaci od společnosti ThermWet, konkrétně jejich zařízení Ventbox 300, se kterým je velmi spokojen.

Máte zkušenosti s tímto zařízením?

Chtěl jsem si pořídit klasiku od firmy Atrea, co byste mi doporučili?

Děkuji za odpovědi,
s pozdravem,
Jan Nivaj
Jan Nivaj

od Martin Prachař » 08 dub 2015, 10:01

Pane Nivaji, celá věc se má asi tak, že můj známý má Tatru 815 a je s ní velmi spokojený, osobně jsem si chtěl koupit klasiku od Liazu. Co byste mi doporučil?

Pokud neděláte jen reklamu, ale myslíte dotaz vážně, zkuste se zamyslet. Proč je známý spokojený s Tatrou? Co jsem tím vlastně čtenářům sdělil? Nebo co jste sdělil Vy? Umí jednotky Vašeho známého ohřívat vodu? Umí přivádět do místnosti vzduch v zimě o teplotě vyšší než odtahuje? uměla by alespoň v přechodných obdobích dotápět? Umí chladit? Má certifikaci Passivhaus Institutu? Jak je na tom s hlučností, ověřoval získané informace někdo? Lze předložit výsledky z uznávané a nezávislé zkušebny? Pokud si na podobné otázky odpovím NE, nemohu být přeci s takovým výrobkem spokojený, což ale nevylučuje, že Váš soused ano. Nicméně samotná informace o spokojenosti je velmi subjektivní a nic nevypovídá, pokud není konkretizována.
Když pokročím k mému záměru koupit si klasiku od Liazu. Co jsem tím naznačil? Zřejmě budu potřebovat nákladní vůz, ale... víte, jestli provozuji mezinárodní dopravu, rozvážím mléko nebo jezdím pod bagrem na stavbě?
To je stejné jako s tou jednotkou.
Má jen větrat? Má být zabezpečena proti zamrzání? Má mít dohřev? Má umět ohřívat vodu? Má umět chladit? Má umět topit?
Větrací jednotka je součást technologického vybavení domu a měla by zapadat do celého konceptu. Přirovnal bych to k vybavení auta - koupíte si integrované rádio s ovládáním na volantu nebo budete řešit v novém voze nějakou dodatečnou montáž? Chcete integrovanou navigaci nebo budete lepit držák na sklo a řešit to samostatně. Podobně je to s automatickou pračkou, která má již ve standardu ždímačku a nebude trvat dlouho, kdy bude i standardem integrovaní funkce sušení. Myslím si, že vývoj technologií domu jde také rychle dopředu a různé nekompaktní dodělávky už nejsou tím progresivním řešením.
Martin Prachař

od Jan Nivaj » 08 dub 2015, 11:13

Vážený pane Prachaři,
jelikož jste si dal práci s tak rozsáhlou odpovědí, jistě si dáte i práci s tím, abyste pochopil podstatu mého dotazu.
Sháním pasivní rekuperaci, protože topit budu topením a chladit popř. klimatizací a vodu ohřívat kotlem. Nedělám si iluze, že by existovalo na trhu zařízení které by obstojně zvládlo všechny tyto funkce.
Rekuperační jednotka je dle uvedení výrobce certifikována pro NZÚ, tedy uvedené hodnoty (dle mého soudu) musely být změřeny v nějakém nezávislém institutu (pokud certifikační proces chápu špatně, prosím, opravte mne). Zároveň by měla být zabezpečena proti zamrzání elektrickým předehřevem.

Zajímalo by mne, jestli má někdo s touto rekuperační jednotkou zkušenosti a popř. jaké jsou její nedostatky, což jsem (možná nedostatečně) uvedl i v předchozím dotazu. Přestože kreativitu Vašich přirovnání oceňuji, více bych ocenil konkrétní zkušenosti uživatelů.

Děkuji a jsem s pozdravem
Jan Nivaj

od Martin Prachař » 08 dub 2015, 13:59

Jan Nivaj píše:Sháním pasivní rekuperaci, protože topit budu topením a chladit popř. klimatizací a vodu ohřívat kotlem. Nedělám si iluze, že by existovalo na trhu zařízení které by obstojně zvládlo všechny tyto funkce.
Chce to více shánět informací. Samozřejmě, že existují zařízení, která zvládají zajištění komplexně všech nebo alespoň vybraných funkcí, které jsem popisoval.
Píšete, že topit budete topením. To je velmi obecné. Důležitý je zdroj, rozvodná soustava atd. Berte třeba v úvahu místo, proč nemít jednotku větrací rovnou s topným zdrojem.
Vodu plánujete ohřívat kotlem, předpokládám plynovým nebo nějakým na dřevo, peletky? Opět ta samá otázka, proč to, když je možné vodu ohřát odpadním vzduchem a opět zároveň tak řešit větrání. Možností je hned několik. Chlazení klimatizací opět nenabízí využití uvolněného tepla, proto jsem mluvil o komplexním řešení technologií. Nespadá do toho jen větrání. Dnes jsou na trhu FV o výkonu 2 kWp, které zabezpečí chod kompaktních jednotek prakticky po celý rok a ceny jsou do 80.000 Kč bez DPH komplet s montáží i vyřízením administrativy kolem. Stejně tak nadřazený systém řízení domu i to by mělo patřit (třeba jen s výhledem a přípravou) k modernímu domu. Jasně, že je to vše o penězích, ale zkuste pátrat,možná budete překvapen, že nákup samostatných komponent jako je větrací jednotka ( k ní předehřev) atd, může vyjít i dráž než ucelené a promyšlené řešení technologie pro rodinný dům.
Zařazení jednotky no programu NZÚ neznamená automaticky certifikaci nezávislou zkušebnou. Navíc se požaduje zejména měření účinnosti nikoliv například hlučnosti.
Martin Prachař

od Jiří Konvička » 08 dub 2015, 15:53

Zdravím Vás,
nejsem sice odborník :) ale jsem také vlastníkem zařízení Ventbox300. S jednotkou jsem zatím velmi spokojený, hlavně s ovládáním přes web, které pro mne bylo důležitým parametrem. Ovládací prostředí je propracované a je vidět, že jde stále kupředu (již několikrát proběhla vzdálená aktualizace softwaru). Ohledně spolupráce se společností thermwet neproběhly komplikace, navzdory tempu ve kterém jsem potřeboval realizovat. Firma mi vyšla vstříc i při mém požadavku udělat si vedení vlastními silami a když jsem se dostal do úzkých vyřešili jsme problém po telefonu :lol: . Zavezení a zprovoznění jednotky zabralo zhruba dopoledne. Nyní jsem si na zařízení tak zvykl, že bych neměnil. Původně jsem uvažoval také o Atrea, z důvodu času i tech. parametrů jsem se přiklonil k thermwetu a rozhodně nelituji!

Držím Vám palce Nivaji, vím jaké nervy ve stavět a jsem rád, že to mám již za sebou 8-)
Jiří Konvička

od Návštěvník » 08 dub 2015, 19:46

Tak vidím, že si tu zase Divá Bára děla reklamu. Teď už je jasný, že o nic jinýho nejde. Náhodou sem někdo napíše, že si soused koupil a hned zareaguje další, že tu jednotku má. Ó jaká náhoda. A hned chvála na Divou Báru! :-)
Hlavně že umí poradit a dokonce je tak velkorysá, že si můžete udělat rozvody sám :lol: To by chtělo rovnou příplatek za ochotu. Původně jste uvažoval o A a nyní díky parametrům jdete k B! To by mě zajímalo, jak jste to jako neodborník porovnal a co jste porovnával. Když už tady chcete podsouvat hloupé reklamy, přemýšlejte alespoň.
Návštěvník

od Martin Prachař » 09 dub 2015, 08:25

Návštěvník píše:Tak vidím, že si tu zase Divá Bára děla reklamu. Teď už je jasný, že o nic jinýho nejde...
Nechal jsem se napálit. Zpočátku to vypadalo celkem důvěryhodně. To už tak na internetu bývá. Kdyby si založili vlákno,kde budou normálně popisovat svoje jednotky pod firemním jménem, asi by to bylo v pořádku a nebo alespoň otevřené. Ukrývat se za Nivaje a pod heslem, KDYŽ MĚ NIKDO NECHVÁLÍ - POCHVÁLÍM SE SÁM, to svědčí o skutečný "kvalitě" nabízených zařízení a služeb :lol:
Martin Prachař

od Návštěvník » 10 dub 2015, 09:17

Zeptejte se souseda, proč za úplně obyčejnou jednotku dal zhruba o 20 tisíc Kč, víc než by dal u konkurence za to samý?
Návštěvník

od Jan Nivaj » 23 dub 2015, 08:33

Návštěvník píše:Zeptejte se souseda, proč za úplně obyčejnou jednotku dal zhruba o 20 tisíc Kč, víc než by dal u konkurence za to samý?

Dobrý den,
údajně by oproti ostatním "úplně obyčejným jednotkám" měl být rozdíl ve způsobu ovládání a ochraně výměníku v zimním provozu. Zjistím od něj konkrétní data a rád si je od Vás nechám potvrdit či vyvrátit.
Jan Nivaj

od Jan Nivaj » 23 dub 2015, 08:42

Musím se Vážení pánové přiznat, že z Vašich příspěvků jsem příliš hodnotných informací nepobral (i přes mou výslovnou snahu).
Dle jednoho názoru bych tedy měl zainvestovat do systému aktivní rekuperace, dle dalšího názoru je uvedená rekuperační jednotka "zcela obyčejná" a dle třetího názoru jsem žena. Nicméně stále se nacházíme na fóru odborníků a tak tedy neztrácím víru, že se svých odpovědí doberu. I když poté, co byl název jednotky vymazán z tématu diskuze to jistě bude trvat o něco déle.

P.S.: Paní Bára vypadá jako velice zajímavá osoba. Ta by mi zcela jistě byla schopna prodat i krabici od banánů s větráčkem do USB a laboratorně ověřit účinnost 102 %.
Jan Nivaj

od Julian » 23 dub 2015, 10:03

Už jste zjistil, co je to za "jiné" řízení a v čem je ta "jiná" ochrana výměníku?
Julian

od MiW » 15 črc 2015, 16:07

Dobrý den,
protože jsem také "natrefil" na jednotku ventbox, tak by mne zajímalo, jak dopadl původní tazatel?
Eventuelně pokud by někdo doporučil alternativu k téhle jednotce?

Požadavkem je předehřev, rozumné ovládání (ne analog), ostatní parametry nedokáži odborně posoudit (hlučnost, spotřeba). Zatím uvažuji o ventbox 300 nebo Nilan Comfort 250, ev. možná DUPLEX 370 EC4.D, které vycházejí cenově podobně.
Renovent Excelent a další jsou už cenově jinde.
MiW

od alanko5 » 28 črc 2015, 13:32

Niesom ziaden odbornik.
Prosim berte to len ako moj subjektyvny nazor, nikomu ho nevnucujem...

Ja uvazujem nad Atrea RB4.
No neviem sa rozhodnut ci s TC alebo bez.

Co sa tyka Nilanu su fakt dobry.
No vyrabaju riesenie pre svoj domaci trh teda to "siju na mieru" prave svojim podmienkam.
Nie nasim...
Bol som na vystavach kde nilan silno tlacil svoje produkty.
Vsetky jednotky zapnute naplno tlacili tepli vzduch na vystavisko.
Clovek siel okolo a skoro sa popalil.
Moj osobny nazor je ze nechcem aby mi ziadne riesenie tlacilo do domu 40-50 stupnovy vzduch.

Tiez sa mi nepaci ze NILAN nuti uzivatelov si do domu instalovat ich "hnusne" riadenie to ovladanie by som si na stenu nedal ani kebyze mi NILAN zaplati.

Naopak atrea ponuka moznost volby.
Ak teraz nechcete TC mozete si ho instalovat o rok alebo si konfigurovat jednotku ako len chcete.
Nenutia aby sme pouzivali ich {tiez je hnusny} panel ale mozeme sa napojit s nadradenym systemom a ovladat ich na vstpupoch analogovych ci modbus{za priplatok}.

Tolko ku "aktyvnim" (v skutocnosti rekuperacia je len pasina a neviem koho napadlo povedat ze ide o aktivnu, pretoze prave vymennik ktory je dnu REKUPERUJE - spatne zyskava teplo) teda rekuperacia s TC je spravne meno.

A teraz ku "pasivnym" teda bez TC. =)
Pan Nivaj dal presnu poziadavku.
Chce rozumnu rekuperaciu teda pomer cena vykon je dolezita.
A chce vediet co moze od toho cakat.

Tak v provom rade by som povedal ze ci ma rekuperacia alebo nema rekuperacia certifikat od hocikoho. CERTIFIKATY su NANIC daju sa zmanipulovat.
Dobru spolocnost od tej zlej rozpoznate tak ze dobra spolocnost uvadza vsetky informacie.
Teda ked napise ze jej vymenik {rekuperator} ma 90% efektivitu tak povie aj pri akom prietoku vzduchu resp ukaze cely graf. Taktiez ukaze aj prikon ventilatorov.
Kazdy vyrobca udava ine udaje aby zaviedol svojho zakaznika preto je potrebne si davate pozor ake udaje citate.
Tolko ku certifikatom.

Dalej existuje viacero druhov vymennikov.
Urcite by som nedoporucoval ten so spatnym zyskavanim vlhkosti - rotacny.
V prvom rade si musite uvedomit co sa stym vymennikom deje.
Ak sa pohybuje tak je na nejakom lozisku ktora sa opotrebuva.
Ma tam nejake tesnenia ktore sa rotaciou opotrebuju.
A to najdolezitejsie vrati vsetko spat aj to zle co malo z domu odist (choroby ako chrypka a podobne).
No vyberate si to vy teda je to na vasom zvazeni.

Predohrev vzduchu.
Cital som vela diskusii co je lepsie co horsie.
Ja osobne by som siel do zemneho registru
jeho nevyhoda je ze ho musim cistit cca 2-4x rocne, nie koli tomu ze by z neho siel nejaky smrad ale koli svojej istote nebudem si predsa do domu tlacit necistoty a bacili.
Predohrev si tiez dam no len pre istotu namraza je hnus... =)

A vsetko ostatne su len marketingove bachorky ze bez toho ci onoho to nebude dobre.

Ja by som Vam odporucil na zaklade Vasich poziadaviek rekuperaciu KOMFOVENT.
U nas ju montuju komplet aj s rozvodmi za 2500E na dom cca 150m2.
V com je figel?
Netlacia tolko do reklam a nevymyslaju blbosti.
Vyuzivaju zakladne principy na ktorych funguje kazdy.

Treba si davat pozor na hlucnost a radsej investovat aj do tlmicov.

Co sa tyka rozvodov kazdy tvrdi nieco ine.
Ja osobne idem do plastovych potrubi hlavne koli dobrej moznosti cistenia.
A som zastanca toho ze privod vzduchu by mal ist zo zeme a odtah zo stropu.
Ale skutocne kolko ludi tolko chuti.
Samozrejme ma to aj svoje nevyhody.
Ja som sa rohodoval na preferencii kde som si sposal vyhody a nevyhody oboch a kruzkoval som si tie vlastnosti ktore boli pre mna dolezite...

Preco tolko spominam cistenie?
Bol ste niekedy v starej administrativnej budove ktora nema otvarave okna? resp ma riadene vetranie a nedodrzuju tam nejaky standard?
Je to krasny smrad a ludia boli vecne chory...
V domoch som to este nikdy nezazil {videl som ich dost} no som radsej opatrny.

Drzim palce pri rozhodovani.
alanko5

od Frantzi » 28 črc 2015, 16:40

Nechci nikomu přímo radit s výběrem, jenom reaguji na některé nepřesnosti a bludy.

Tlačení horkého vzduchu u Nilanu.
Je to nastavitelný a hlavně v hale saje 20°C, kdyby se sálo -5°C, těžko by se vzduch dohřál až na 50 °C. Mně teplý přívod vyhovuje víc než studený a co teprve mojí manželce, ta by mě se studeným vzduchem hnala.

Hnusný řízení. To souhlas, ale už dělají dotykový https://www.youtube.com/watch?v=F7uc40T9QAY takže to je v pohodě.

Řídit lze všechny jednotky Nilan nadřazeným systémem a přes modbus už v základu bez příplatku.

Názvy aktivní nebo pasivní to je na diskuzi a je v tom velký rozdíl. Rekuperace jako taková je jen jedna a v překladu znamená zpětný zisk tepla. Přívlastky už říkají, jak k tomu zisku dochází. Pasivně by se dalo přirovnat k samospádu a aktivně k přečerpání. Pokud teče voda ze střechy okapem do sudu je to OK, ale ze studně se sama do sudu nedostane. Stejně tak z odpadního vzduchu lze získat část tepla zpět pasivně samospádem a část se musí aktivně přečerpat. Pokud použijete jen pasivní rekuperaci, nemůžete získat všechnu energii zpět. Ani voda do kopce pasivně neteče, aktivně to problém není.

Certifikáty od renomovaných zkušeben jsou určitým garantem. Že jsou na nic, tvrdí jen ti,kdo na certifikaci nemají nebo certifikací neprojdou. Nedávno se na trhu prezentovala rekuperační bomba a jak rychle se objevila, tak taky rychle jí ustřihli modrý drátek. V zimně z ní tekla voda, že uživatelé nestíhali vytírat. Certifikací neprošla. Renomovaná evropská zkušebna by se nepřipravila o kredit a finance kvůli nějakým větracím nesmyslům.
Dá se očůrávat ledacos, to určitě, ale zanevřít na všechny odborné posudky je stejná hloupost jako bezhlavě věřit každýmu letáku z výstavy.

Nedělejte ze Slováků nějaké zaostalé hlupáky. Zemní registr je už přežitý a vzhledem ke zkušenostem z reálných provozů se už nedoporučují, stejně jako se opouští cirkulační teplovzdušné vytápění. Zdá se mi, že jste hodně zaspal dobu.

Doporučujete konkrétní značku a v čem je fígl? Neinvestují do reklam? To je hloupost. Překrucujete nedostatek financí na výhodu. Žádná firma nemá šanci dlouhodobě vydržet bez reklamy. Malá firma, malý budget, to ničemu nevadí, ale bez reklamy by byla jen hloupá firma.

Plastové rozvody hadicích je opět nesmysl a dokonce to vidim jako podvod na lidech, co nemají moc představu o fyzice a neznají místního SFO nebo pana Homolu na tzb-info. Kdybyste si alespoň dal práci a něco si o tom přečetl, než začnete něco doporučovat.

Přívod vzduchu od země je ale totální nesmysl, pokud doma nemáte tělocvičnu, kde se trvale víří vzduch. Když vzduch nedohřejete a to vy zavrhujete, bude studenější a bude se válet po zemi. V klidné místnosti při sezení u televize nebo spaní v ložnici ani nepoznáte,že větráte. Prosím, chvalte si koho chcete a kritizujte také dle libosti, ale nepište tu lidem opravdové hlouposti.
Frantzi

od alanko5 » 29 črc 2015, 00:20

No a je to tu... =)
Ocakaval som ze niekto bude len tlachat do vetra.

Chybaju mi odvovodnenia, vzorce proste dokazy.
Ak je niekto odbornik tak by ich mal len tak vytahovat z rukava a nie rozpravat o tom druhom....

Ak niekto chce skusit ake to je prijemne horuci vzduch nech si sadne do auta a pusti kurenie.

Co sa tyka cerifikatov je to OBROVSKY NEZMYSEL.
Ak by vznikol system hodnotenia kde by vyrobca nemohol zasiahnut alebo to nejako nastavenim ovplnivnit tak by to malo zmysel.
Preco?
Vela ludi sa snazi o pasivne domy.
Ked stavia dom vybera si napr.: okna. Su firmy ktore maju certifikat na okna aj od spominaneho institutu.
No ked Vam vsade na ich prospektoch davaju logo aky su oni uzasny nespomenu ze test bol na okne ktore malo rozmer 100 na 100 a vdaka tomu menmuseli v plastovom okne pouzit kovovu vystuz.
Niektory to robia len s FIXnou tabulou.
Firmy ocakavaju ze my konecny spotrebitel budeme chodit po internete a pozerat si certifikaty pri akych hodnotach a v akych podmienkach to bolo skusane?
Pripadne ako zistime ze tam ten ram nebude?

Prave preto pre mna ziaden certifikat nic neznamena.

Ak sa upusta od cirkulacnych jednotiek preco prave CESKA spolocnost aj nadalej taketo produkty vyraba, propaguje a tlaci do predaja?

Ak skutocne sa mi bude vzduch valat po zemi? Tak pri rezime chladenia to bude este horsie??? =)
Ako to teda funguje u Vas, ked chladite?

Nilan do nedavna predaval riadenie "samostatne" {takzvane povinne volitelna vybava} len za 350E no na zaklade tlaku ludi uz prestal zavadzat a zahrnul to do ceny. Teda ano MODBUS je skutocne v zakladnej cene 350E ktora je pripocitana ku cene jednotky cca pol roka. =)

Ano zemy register je skutocne "za opicami" medialna kampan "aktivnej rekuperacie" ho vytlacila ako bezdovodny.
Ved preco by si uzivatel mal kupit zemny register za 2000E od niekoho ineho ved vyrobca chce viac penazi ci nie?
Vyrobca si povie ze ZR je naprd tu mate lepsie riesenie len o 5000E drahsie a urcite lepsie...
A aj ked nieje lepsie tak medialna kampan ho spravi lepsim, zaplatia odbornikov ktory to tvrdia a je to na svete.
ZR je uplna hlupost a z praxe sa ukazalo ze je to uplne na nic.
No na inetrnete najdeme negativne reakcie na ZR len od odbornikov od uzivatelov nie.
Skute Vy odvododnit preco je to tak uplne na nic?

Napriklad stranky TZB info:
http://vetrani.tzb-info.cz/vzduchotechn ... a-byty-iii
Paradna najlepsie co moze byt ale sakra ono to je plastove co?
Alebo TZB info:
http://vetrani.tzb-info.cz/vetrani-rodi ... niku-tepla
Teda ZR sa znovu objavuje?

Za TZB info stoja ktory ucia na skolach a robia vyskum.
Oni vedia co je pravda a ak je skutocne ZR uplne na nic preco by zverejnili pred 5 mesiacmi clanok o ZR? Odpoved je jasna - Peniaze!
Ale co ak podla nich ten clanok mal zmysel a niesu za tym peniaze?
Potom vy sa mylite ked tvrdite ze ZR je zaostala moznost...

Teda zamerne som hladal len komentare pana Homolu.
A opat som si vsimol rovnake odpovede ako tu, ziadne odvovodnenie vypocet ani nejaky dokaz jeho tvrdenia. Tvrdi ze rozvodne Boxi na plastove potrubie maju straty a neskutocne velke.
Ale bez dokazu je jasne ze maju. Mozem pohladat po internete nejake vyskumi a ukazem Vam ake su spiro potrubia nehygienicke a necistitelne. Ale zas to bude len slovo proti slovu.

Alebo akykolvek bezny clovek napr Cech ktory sa nevenuje rekuperaciam ako Vy, obrati sa na TZB info berie to tak ze ved su to odbornici. Precita si clanok - "ZR je super" ale nieje to pravda?
Alebo si na internete niekde najde zazrazcnu vetu: "neznají místního SFO nebo pana Homolu na tzb-info" tak vedia ze vsetko ostane je len blbost a nezmysel.
Nechcem nikoho urazit Vazim si ludi ako je pan homola oni posuvaju cele ludstvo vpred.
No je to len jeho subjektyvny nazor ktory si nejako potvrdil.
Tak ako som si ja potvrdil svoje riesenie logickymi prvkami zvazeni nedostatkov a vyberu vlastnosti ktore su pre mna dolezite.
Co je dobre lebo to tak ma byt, lebo takyto ludia sa snazia odstranit zname nedostatky riesenia ktore presadzuju a takto ho vylepsuju a posuvaju napred...

Aby som to objasnil ako to myslim.
Clovek A je elektrikar od mala sa ucil pracovat z elektrinov.
Clovek B je programator od mala riesil nejake algoritmi a programuje PLC.
Clovek A si stavia dom logicky si spravi elektriku klasickym sposobom a odsudzuje PLC.
Clovek B si stavia dom a co si vyberie? Prave PLC.
Obaja zvazili pre a proti jednotlivych systemov a podla svojho uvazenia si vybrali.
Co budu dalej pretlacat? Stretnu sa na jednej stavbe pre cloveka C ako sa ma ten clovek C spravne rozhodnut? Obaja su specialisti na svoju oblast a vedia ako odstranit nedostatky toho svojho systemu. Prave preto je to subjektivny nazor kazdeho specialistu....
Ak sa pokusi clovek A robit pracu cloveka B tak ju spravi zle a naopak.

Spolocnost typu Nilan, Atrea a pod vyrabaju jednotky za cca 200-500E naklady na vyrobu, distribucna siet zoberie mozno 500E ku tomu nieco chce aj predajca povedzme 500E predavaju to za 5000E ano je jasne ze prostriedky na reklamu maju....

Ale spet ku veci co som tymto chcel povedat.
Nenechajte sa ovplivnovat nikym a nicim pri vybere Vasho riesenia.
Riadte sa pocitmi a Vasou logikou. Najdite si cas a studujte prepocitavajte a vase vypocty nechajte preverit minimalne 2 nezavyslim odbornikom no nie na fore ale napriamo od fachu radsej zaplate za to aby ste dostali relevantnu odpoved.
Na forach Vam nikto neporadi a nepomoze len bude krityzovat ake je vsetko ostatne zle len to ich je to najlepsie....

Rekuperacia je super Vec a vsetko ostatne okolo toho je len blby marketing...
alanko5

od r1a2s3t4o5 » 30 črc 2015, 14:21

reagujem na MiW poziadavku ovladania "nie analog"

Ked som bol v prezentacnej miestnosti Nilanu, tak mi bolo ukazane, ze ten analog (cize dvojtlacitko hore a dole) dokaze menit rychlost v 6 krokoch (predpokladam ze otacky EC ventilatorov)
Zatial co ich "regulacia" ci jak to volaju, taky bazmek skaredy na stene to robi v 4 krokoch.

Som rad ze to tak je, lebo to vyzera ze moj PLC bude vediet rychlosti ovladat jemnejsie ako nejake ovladanie priamo od nilanu. (nehovorim o to internetovom niecom co stoji tolko co cela Nilan Eco ale o tom plastovom hnusnom s displejom)
r1a2s3t4o5

od MiW » 13 srp 2015, 00:46

U Nilanu se mi právě líbí ten nový dotykový ovladač - Slim Control, oproti CTS 602 je to uživatelsky velký krok kupředu.
Po jakych krocich meni vykon ale netusim
MiW

od r1a2s3t4o5 » 13 srp 2015, 12:14

Presne krabickam od kazdej blbosti sa snazim vyhnut.
U mna by to bolo drahsie (pri VZT to zdrazi pasivnu krabicu + 4900 za ten vypinac s dotykovou obrazovkou.. ehm slim control) ako mat jedno dotykove 7" HMI, ktore vie zavelit vsetkym zariadeniam.
Podla mna az toto je komfort.
r1a2s3t4o5

od MiW » 13 srp 2015, 14:32

Ok...ale Loxone u Nilanu je dalších 17k. U Thermwet je vzálený přístup už v ceně (tam vlastně ani žádná krabička ani tlačítka na jednotce nejsou).
MiW

od r1a2s3t4o5 » 13 srp 2015, 15:07

A o tom presne pisem.
Kompakt jednotka oproti Eco je o 10.000,-Kc viac + ten displejik 4.900,-Kc
Cenovo to uz je sakra blizko k tomu Loxone s tym, ze ten loxone "pohlti" aj ovladac tepelneho cerpadla, zaluzii, podlahovky atd atd
Cize u mna bude Eco + HMI, kdezto toto bude Compact + displejik a ak porovname iba toto, tak to bude cenovo rovnake. Neviem co sa funkcnosti tyka, do detailov som manual nestudoval.
Ja budem mat nieco ine, kde mi vstup/vystup vychadza radovo lacnejsie ako loxone. Loxone ma celkom draho riesene ovladanie svetiel. Trebarz DMX na svetla, to uz je riesenie skor na diskoteky.
r1a2s3t4o5

Další

Zpět na Vzduchotechnika