Rozvody vzduchu v podlaze

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od mirekperrka » 29 čer 2015, 21:45

Dobry den, k rekuperaci mame v podlaze veden rozvody plastovym potrubim (tusim od fi. Regulus) cca 6x12cm v prurezu. Je polozene na hydroizolaci. Nad potrubim bude cca 20cm polystyrenu ve vrstvach 8+8+4cm. Cim mam vyplnit (popr. cim to ma vyplnit firma) misto nad potrubim? Kdyz vedle potrubi polozim 8cm polystyren a na nej dalsi (i pres potrubi) tak nad potrubim vznikne 2cm mezera. Firma na podlahy mi navrhla tuto mezeru zasypat piskem. Nebude to pak anhydrit a cela podlaha tlacit na potrubi moc? Je lepsi tam nejakou mezeru nechat? Jak se toto resi? Dekuji.
mirekperrka

od zumik » 30 čer 2015, 07:32

Těch 20 cm polystyrenu (8+8+6) bude nad potrubím a nebo vedle něj? Osobně nevidím důvod proč nezměnit šířky polystyrenu tak, aby to odpovídalo šířce potrubí. Písek bych si tam určitě nesypal.
Já bych se spíš bál kondenzace vody v potrubí, když nebude odizolováno od země..
zumik
přispívající
přispívající

od Návštěvník » 30 čer 2015, 10:22

Hm pravda, taky me to napadlo. Ale potrubi je uz polozene :( Da se s tim jeste neco delat? Myslim krome kompletniho predelani potrubi. Jinak barak je po obvodu zateplen 20cm XPSky do hloubky 1,2m od vysky noveho terenu.
Návštěvník

od Leonardo » 30 čer 2015, 14:12

Pokud leží potrubí přímo na podlaze, je to k předělání. Lepší předělat teď, než udělat zásadní a dost neopravitelnou chybu.
Leonardo

od mirekperrka » 30 čer 2015, 14:47

Takze to mam nechat filmu predelat tak ze zvednou potrubi o 8cm a daji ho na 8mi centimetrovy polystyren? Mam uz hotove omitky :(
mirekperrka

od Leonardo » 30 čer 2015, 16:18

Proč vlastně dávali vedení do podlahy? Bylo to nutné? Kde máte vyústky? Když bude potrubím foukat studený/teplý vzduch, bude podlaha chladící/topný výkon snižovat. Pokud se jedná jen o větrací jednotku, není to tak zásadní, ale pořád budou zbytečné ztráty, zbytečně se bude ochlazovat potrubí. Samozřejmě za čas můžete koupit lepší jednotku s chlazením a budete mít zbytečně odbyté potrubí. Pokud je výška potrubí 60 mm a vy máte 80+80+40 mm vrstvy potrubí, položil bych pod potrubí 40 mm + pásy z 20 mm desek +potrubí + 80 mm izolace.
Leonardo

od mirekperrka » 30 čer 2015, 16:52

Prikladam par fotek. Podlaha bude mit cca 25 cm polystyrenu. Nula (podlahova krytina bude 3cm nad prvním šárem). Dat neco pod potrubi bez rozebrani a predelani jednoduse nepujde. Jednotku planuju Sentinel Kinetic B. Do podlahy todavali proto ze se jedna o spodni patro ktere nema sdk podhled - strop je betonovy.
Přílohy
DSC_0206.jpg
20150519_140334.jpg
20150519_140113.jpg
20150519_140042.jpg
mirekperrka

od Návštěvník » 30 čer 2015, 22:59

To se mi nechce věřit, že by tohle dělala firma. To vypadá jak od nějakého meloucháře. Proč neudělali rozvody v patře v podlaze a nepustili ventily dolů? Když tam máte 25 cm izolace, mohlo být vedení kruhové. Tento profil odpovídá zhruba 80 mm trubce, to byste poschovával do izolace jako nic. Vedení v plochém profilu se používá jako kompromis v situaci,kdy není místo. Jak psali ostatní, nepodložit vedení polystyrenem je špatně. Výdechy kus na podlahou je taky nedobrý řešení. Chcete sice jenom obyčejnou větračku, ale rozvody by měly být udělaný pořádně. Co když si někdy koupíte pořádnou jednotku? Když vidím ty téčkový křížení, provoúhlý kolena. Přijde mi to, že jste utratil určitě nemálo peněz za amatérskou práci. To jsem dost mírný v hodnocení.
Návštěvník

od mirekperrka » 30 čer 2015, 23:25

Zitra zkontaktuju firmu, porad jeste se to da predelat a zvednout o nekolik cm. Mam nekolik dotazu:
1/ Kolika cm polystyrenu to mam podlozit? Respektive jakou mam dodrzet vzdalenost rozvodu rekuperace od topnych vodovodnich podlahovkovych trubek? (budou zalite anhydritem)
2/ Staci kdyz zvednu ty rozvody ktere vedou vzduch do baraku a nasavaci (ven z baraku) necham na podlaze? Bylo by to jednodussi. Za kruhove potrubi to uz menit nebudu - prece jen by to byl novy material.
3/ Jakou jednotku mate na mysli? Zatim zadnou koupenou nemam takze tady jeste muzu vybirat.
Dekuji
mirekperrka

od Návštěvník » 01 črc 2015, 09:17

Už je to kompromis, ale uvažujete správně. Důležitý je zaizolovaný přívod do místností. U odtahu hrozí problém z kondenzací, když se do trubek nasaje horký a vlhký vzduch z koupelny a ten přivedete do podlahy, která bude mít pod izolací 8-10°C, mohlo by dojít ke kondenzaci přímo v potrubí. Tím, že leží v rovině a kondenzát nemá kam odtéct, mohlo by to i začít plesnivět.
Jednotku si vyberte sám. Návodů na výběr je tu hodně. Když pasivní jen větrací jednotku, musí být levná max. 40 tisíc., když chcete si můžete dovolit víc, chcete dohřev a chlazení, pak už aktivní. Jiným pohledem bych dal na chatu nebo chalupu pasivní do rodinýho domu aktivní.
Návštěvník

od zumik » 01 črc 2015, 10:18

Já bych to předělal celé, jak přívod, tak odtah. Riskovat, kondenzaci (plesnivění) v potrubí, které nepůjde nikdy vyčisti nebo vyměnit (bez bourání podlah) to bych doma rozhodně nechtěl (ani zadarmo). Pořizuji si VZT, abych měl doma čerstvý vzduch ne naopak.
Chápu že se vám do toho nechce, když vidím ty fotky, bude to pěkná fuška, ale pokud to dělá firma, tak už je to o tom jak se s nimi domluvíte. Pokud dělali i projekt, tak bych to pojal jako reklamaci.
Když už se to bude předělávat, tak bych zapřemýšlel, zda by nebylo lepší dovést výustky až ke stropu. Takto jak jsou u země to není zrovna ideální.
zumik
přispívající
přispívající

od Návštěvník » 01 črc 2015, 22:46

Bohužel má Zumik pravdu. Tohle je práce kvapná...jestli takhle dělají i jinde?? :evil: :evil: Přimlouval bych se i za to posunutí výdechů ke stropu.
Návštěvník

od mirekperrka » 02 črc 2015, 14:10

Dekuji vsem. Nasledujici plan je takovy:
- zvedneme rozvody o 8-10cm - privody i odvody. Podlozime je polystyrenem. Prace na cca 2 dny.
- vydechy necham zatim tam kde jsou protoze kdybych je chtel zvednout a dat pod strop tak by to bylo sekani do zdi a delani novych omitek. A to uz je moc. Nicmene je to udelatelne (i kdyz silene) kdykoli po podlahach. Budem to asi par let pouzivat ve vysce tak jak jsou nyni a pak se rozhodnem.
mirekperrka

od mirekperrka » 13 črc 2015, 13:44

Hm tak firma si rekla 28000kc za predelani rozvodu. Coz jim nedam. Projektant to byl omrknout a napadlo ho ze nejmene bolestive bude nadzvednout a "vsunout" pod potrubi 5cm polystyrenu. U stredu mistnosti to nebude problem ale u zdi jo protoze tam je to natvrdo. Cili asi to u zdi necham jak to je a postupne se bude potrubi podkladat takze cca 40 cm od zdi uz pod nim bude 5 cm polystyrenu. Takovy klín z polystyrenu. Co vy na to? Neni to idealni - to vim, nicmene kondenzovat by tam para nemusela protoze nezatepleno bude cca 40cm na trech mistech. Zvazuju pouziti sedeho polystyrenu popripade pokud poradite tak pouziju jiny lepsi material. Dekuji
Toto by izolovalo jeste lip: http://www.stawebniny.com/xtratherm-uni ... m/d-77146/ , ma to lambda=0.022 takze toho staci 60% tloustky oproti obycejnemu bilemu polystyrenu.
mirekperrka

od mirekperrka » 14 črc 2015, 12:17

Posilam foto pracovní verze vyfuku do mistnosti. Ve finale to bude podlozene PIR deskou ve tvaru klinu. U zdi je to na hydroizolaci a 50 cm od zdi to bude 5 cm nad hydroizolaci. 5cm PIR odpovida 8cm EPS.
Přílohy
DSC_0808.JPG
mirekperrka

od BobTheBuilder » 14 črc 2015, 17:38

mirekperrka píše:Toto by izolovalo jeste lip: http://www.stawebniny.com/xtratherm-uni ... m/d-77146/ , ma to lambda=0.022 takze toho staci 60% tloustky oproti obycejnemu bilemu polystyrenu.

Toto je super materiál, mám to na strope, odporúčam :idea:
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od mirekperrka » 14 črc 2015, 19:38

Trochu jsem vahal mezi DEKPIR Floor 022 https://www.dek.cz/pobocka-brno/produkt ... 5967%C2%BB[1] a XTRATHERM UniPIR Al http://www.stawebniny.com/xtratherm-uni ... m/d-77146/ . Asi vezmu ten z DEK, mam to bliz a je levnejsi.

Nevite nekdo cim a jak rezat PIR desky? Potrebuju udelat klin na podlozeni toho potrubi.
Přílohy
2015-07-14-Technicka-predtim-potom.jpg
2015-07-14-Pracovna-predtim-potom.jpg
2015-07-14-Obyvak-predtim-potom.jpg
mirekperrka

od BobTheBuilder » 14 črc 2015, 23:37

mirekperrka píše:Nevite nekdo cim a jak rezat PIR desky? Potrebuju udelat klin na podlozeni toho potrubi.

Normálne rovné rezy tak ako EPS.

Tiež som potreboval aj kliny, tie som si dal narezať vo výrobe.
.. doma to narežete asi ťažko :(
BobTheBuilder
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od mirekperrka » 18 črc 2015, 21:30

Pracuju na opravach a jako izolant do podlahy pod rozvody vzt jsem koupil DEKPIR FLOOR s lambda=0,022. https://www.dek.cz/pobocka-brno/podpora ... -floor-022

Nejsem si ale jisty jestli jsem neudelal chybu s tim ze ten izolant ma na obou stranach hlinikovy potah. Nemuze to v podlaze delat problemy s tim ze by se na takove kovove vrstve srazela vlhkost? Skladba podlah bude: zb deska, hydroizolace, dekpir floor 5cm, polystyren bily 8cm (v teto vrztve bude rozvod vzt), polystyren bily 8 cm, teplovodni podlahove topeni, anhydrit.

Rezani PIR izolace: Jde to rezat krasne univerzalni pilou z Bauhausu za cca 350kc. Koupil jsem delku listu 40cm a byl jsem schopny udelat podelny sikmy 30ti centimetrovy rez (formu jsem si stloukl z 5ti stavenich lati).
Přílohy
DSC_0829.jpg
mirekperrka

od walda » 19 črc 2015, 10:38

Nesnáším předělávky. Držím palce, ať se ti to povede.
walda

Další

Zpět na Vzduchotechnické rozvody