Návštěvník píše:Spojili jste hvězdicový a stromový rozvod dohromady. Z hvězdicového jste použili DN potrubí a ze stromového jste použili větvení.
Tomuto moc nerozumím, která část je hvězdicová, žádný centrální bod tam kromě jednotky nevidím? Vidím tam jen stromovou topologii, asi jsem mimo, pokud byste mě mohl popostrčit...
Ohledně průměru potrubí, myslel jste to tak, že např. kalhoty co jdou do pokojíku, by měly být 224/160/160 a před nimi redukce ze 160 na 224? Před pokojíky a obývákem by to šlo, ale u jednotky už by mi to moc prodloužilo vedení, je to velmi na těsno. Ale třeba jsem opět mimo.
Návštěvník píše:Klapky nejsou ani tak pro přeslechy, ale pro regulaci vzduchu.
Zde jsem se asi nevhodně vyjádřil. Myslel jsem zvýšení hluku na vyústkách v důsledku škrcení až na konci, kde když to přeženu, tak vyústky budou "pískat". Výhodu klapek jsem viděl právě v tom, že jednak se to jednou zreguluje přesně odborníkem s profi technikou a je to "navždy", druhak to, že když se to přiškrtí před sonem, tak snížím i úroveň hluku způsobeného škrcením.
Návštěvník píše:Vibrace můžete odchytat až na rovným úseku za jednotkou. Řešte hlavně kondenzace a nasákavost izolace.
Přislo mi vhodnější "utnout" ty vibrace na začátku hned za jednotkou, než to půjde dále, kde se již může snáze tlumit další balast. Ta spojka mi přijde jako solidní vychytávka, ale nevím jaká je praxe, nebo teda možná uvažuji špatně.
Návštěvník píše:Detail výfuku je opět práce pro projektanta. Musí se řešit izolace, parotěsnost a a taky výústní rychlost. Nezapomeňte mít k žaluzii přístup. Osobně nemám rád žaluzie s pohyblivými lamelami, protože negativně ovlivńují trajektorii výfuku. Co to má za následky na fasádě, to by měl taky dobrý projektant vědět.
Sání i výfuk bude omotaný miralon pásem 5mm šíře 80mm do šneku s přesahem v celkové tl. cca 20mm. Ten přesah abych eliminoval TM mezi napojením a také se to předpokládám bude snáze omotávat jak lepená izolace s hliníkovou vrstvou. Následně jak je psáno v náčrtu, sání +60mm vaty, u výfuku co to půjde, ale musel jsem již teď uříznout kus pozednice (proto to jde šikmo, aby se zachovala alespoň přes půku v celé výšce) a zbrousit věnec. Mimo prostup pod pozednicí mohutně izolovaný, byť to bude pasivní rekuperace. Jinde jen miralon byť asi zbytečně, ale co mi zůstane, neb bude položené v EPS a vždy omotané levnější parotěskou přelepenou hliníkovou páskou. Pod EPS bude samozřejmě důkladně parotěska. Proto na ni i nejdříve položím 1cm EPS a až na ně budu dávat rozvody, aby se parotěska nepotrhala a dalo se po tom chodit. Pak přijde kolem rozvodu vlastně 300mm EPS, hluchá místa se vyplní vatou a na to dalších 280mm EPS + OSB záklop.
Žaluzii jsem navrhnul s pevnými lamelami a hlavně s okapničkou, ve smyslu vyobrazení vespod návrhu.
Návštěvník píše:Přeslechů se není třeba bát a tlumič není ideální řešení. A už vůbec ne jak jste ho namaloval, takhle by tam byl skoro na nic.
Zajímalo by mě tedy, jak se tlumič správně zapojuje? Vprojektu byl vždy před vyústkou místo Sona. Chtěl jsem ale Sono kvůli lepšímu útlumu a pro ostatní frekvence, kde to lépe dává tlumič, tak jej se Sonem zkombinovat. Ríkal jsem si, lepší ho tam dát, ale asi nerozumím, v čem je jeho funkce tak jak jsem ho nakreslil jiná, než u tlumičů za jednotkou. Byl vlastně v plánu kvůli odhlučnění mezi pokojíky a ložnicí. Pokud je to hloupost, ok, jen to nechápu. Co jsem možná pochopil, al enevím zda správně, tak že souběhy jsou mnohem efektivnějším řešením přeslechů jak nějaké tlumiče
Návštěvník píše:Revizní otvory mají mít smysl a zase existují vychytávky, jak T vnitřně poupravit. Revizní tvarovky jsou samostatným prvkem, není třeba požívat něco, co k danému účelu není přímo určeno.
V mém případě bych to ocenil např. před tlumičem přívodu, kam se mi revizní tvarovka nevleze, nebo je to zkrátka nejisté. Máte někdo tip na tu poúpravu? Jinak revizní tvarovku jsem např. ani na průměr 160mm nenašel.
Návštěvník píše:Spoje je zase samostatná kapitola. hliníková páska je skoro k ničemu a plní víc funkci estetickou, aby zalepila napojení izolace z hliníku. Na těsnění jsou vhodnější jiné pásky. s vyšší pevností a pružností.
A jaký typ pásky např. jde? Nejsou to takové ty samovulkanizační?
Návštěvník píše:Na mě to dělá dojem, že tohle nemohl malovat projektant, ale je to vlastní dílko, který si tu chcete nechat dodělat.
Tak to jste si vyložil špatně. Nechtěl jsem se rozepisovat jak to je, ale uvedu čistě pro ty nevěřící:
Takto podobně mnou nakreslený projekt jsem předal nejříve projektantovi z jedné renomovaného a tolik zde diskutovaného firmy, ale nechci, aby to na ně hodilo nějaké špatné světlo, navíc nákres byl malinko jiný, takže to o kvalifikaci nemusí vůbec vypovídat. A jejich projektant mi sdělil, že to je v zásadě v pořádku a že to jen překreslí pro NZU. Jenže začali dělat jednotky jiných rozměrů takže jsem musel volit jiného výrobce i projektanta. Důvod proč jsem se to pokusil kreslit nejdříve sám bylo hlavně proto, že bylo opravdu složíte vykomunikovat, kde jsem si předpřipravil v ŽB stropě prostupy, kde jsou vazné trámy, jak bude půdní místnost, kde je na krajích u pozednice v jaké výšce prostor pro izolaci apod. Také s jednotkou byl problém, prakticky do technické pasuje nyní jen jedna ze všech možných, co jsem koukal (Paul, Vaillant, Nilan), neboť prostor v technické je více než žalostný, musí tam být tepelko, malá AKU, pračka, myčka. Buď se ostatní nevejdou do výklenku, nebo jsou moc vysoké, napřístupné apod. Verze mimo TOP se tam pak nevlezou ani náhodou. Takže o to bylo složitější. Samozřejmě by to asi nějak komunikovat šlo, ale projektant co dělal bratovi projekt a je to jediný kterého zde v okolí znám, tak to byste teprve koukali.
Jinak za těch 12k mi to vlastně překreslili a ještě původně jinak než jsem chtěl (ty DN80, vyhozené regulační klapky a regulace až vyústkami...jak jsem psal a i proto jsem o nich začal pcohybovat a zeptal se na názor zde). A záměrně jsem sem projekt nedával, neboť s firmou jsem jinak velmi spokojený a nerad bych je jakoliv poškodil (např. mou příp. chybou v komunikaci, nebo spíše tím, že jsem na to malinko spěchal). Hlavně ale řeší jako komplex celý projekt pro NZU pro B2, takže když to přeženu, tak vlastně záleží na tom, zda dostaneme dotaci 450 tis. A uznejte, někoho takového nechcete naštvat. Navíc jak jsem psal, nechtěl jsem s druhým projektem ještě dělat větší zmatky. Proto měla k diskusi sloužit moje pracovní verze. Protože v PDF jsou další údaje o společnosti, udělal jsem alepson screenshot jako obrázek, abyte mi věřil že projekt mi dělali

Také k tomu nemám svolení jej zde prezentovat, což by se asi jinak hodilo jich zeptat.
Na závěr mockrát děkuji za Vaše rady, ty souběhy, pokud je tedy chápu správně, mi přijdou super vylepšení. Někde ale stále tápu viz moje reakce. Vesměs mi firma řekla, že už to nechtěji překreslovat, že to je zbytečná práce, ale chtěl bych je přemluvit na finální verzi, kterou udělají podle mě. Podotýkám, že jsem jim to dal opravdu jako podklad a ptal sjem se velmi pokorně jako laik, proč je to a to tak. Reakce byla vesměs přepracovaní podle mých "návrhů". Očividně jsem si měl sehnat jinou firmu na projekt rekuperace, ale co už nyní, zkusil jsem se zeptat zde.
Proto pokud by se Vám, nebo komukoliv jinému zde zamlouvala placená krátká konzultace nad mým návrhem, rád bych ji využil. Následně bych pak vše sepsal sem (nebo klidně řešit přímo zde), aby z toho měla něco celá komunita Airfora.