Heat Pipe a vzduchotechnika? Co to je?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Dori » 16 dub 2013, 16:37

Bylo by možný použít HP jen s ventilátory? Myslím to jako větrání ve velkých zimách. Za čas bych dokoupil VPL15. Dost jsem se vydal z peněz se stavbou. Nemám už na rekuperační jednotku. Rozvody jsem si udělal z HT trubek.
Dori

od Jenda Benda » 23 čer 2013, 10:20

Poradíte mi, jestli mají smysl tepelný trubice i k VP18 ? Chci využít akci Domino, trochu jsem zaspal a už VP18 K WT v akci nemají, ale zase dávají trubice jen za 4 000 Kč. Má to smysl přikoupit nebo ne?
Jenda Benda

od MIRAS » 23 čer 2013, 13:51

Dori píše:Bylo by možný použít HP jen s ventilátory? Myslím to jako větrání ve velkých zimách. Za čas bych dokoupil VPL15. Dost jsem se vydal z peněz se stavbou. Nemám už na rekuperační jednotku. Rozvody jsem si udělal z HT trubek.

Pokud plánujete dokoupit VPL15 a koupíte rozumně drahé ventilátory tak ano.
MIRAS

od MIRAS » 23 čer 2013, 13:54

Jenda Benda píše:Poradíte mi, jestli mají smysl tepelný trubice i k VP18 ? Chci využít akci Domino, trochu jsem zaspal a už VP18 K WT v akci nemají, ale zase dávají trubice jen za 4 000 Kč. Má to smysl přikoupit nebo ne?

VP18 je aktivní rekuperace a pro ni jsou tepelné trubice koncipovány především. Za tyhle peníze není co řešit. Na tepelných trubicích není prakticky nic k poruše. I když jednotku vyměníte, HP budou sloužit dál.
MIRAS

od a1bert » 23 čer 2013, 20:50

MIRAS píše: ...a koupíte rozumně drahé ventilátory tak ano...

a co doporucujete ? ( 240m3/h, 100Pa) ?
a1bert

od MIRAS » 24 čer 2013, 09:58

a1bert píše:a co doporucujete ? ( 240m3/h, 100Pa) ?

Výkonově na RD by tohle bohatě mělo stačit. Myslel jsem to také tak, že nemá smysl utrácet velké čásky (pokud se jedná o dočasné řešení a po koupi větrací jednotky by ventilátory zůstaly někde ležet).
MIRAS

od Pavel Šubrt » 30 čer 2013, 08:51

a pokud v pastóšce zrovna netopíte dřevem z vlastního lesa,
ale čímkoliv jiným
(s výjimkou hodně dobrého TČ),

mám TČ země/voda...řekl bych dobré-hodně dobré. Čím mám předehřívat pasivku (ZR nechci, elektrospirála-obávám se drahého provozu, teplovodní-nepřichází v úvahu, zůstává heatpipes, ale to vy k pasivkám nedoporučujete, tak já nevím)

P.P.S.:
A k tomu topení fakt dobrým TČ.
Tam lze rekuperaci odpadního vzduchu taky řešit asi o řád mazaněji. Ale to by už byla placená rada :twisted: .

zaonačte to na neplacenou radu, dost jsme napjatý
Pavel Šubrt

od zumik » 13 zář 2013, 09:25

Zdravím všechny,
na jaře chci zažít taky stavět. Topit budu rozhodně dřevem, jelikož ho mám zadarmo (respektive pouze za vlastní práci).
Instalovat budu logicky pasivní rekuperaci. Proč bych totiž měl cpát do rekuperace další elektřinu na TČ, když budu vytápět dřevem, zvlášť při těch pořizovacích cenách. A velmi se mi nelíbí, že bych jako protimrazovou ochranu měl používat elektrický předohřev, i přes to že bych si ho "spíchnul" sám. Tak by mě zajímal názor ostatních, jestli HP jsou v takovém případě výhodné a nebo je to pořád moc drahé.
zumik
přispívající
přispívající

od thanui » 18 zář 2013, 17:37

Zdravím, mám praktickou otázku na produkt HP/FU 15 od NILANu.
Jde mi o to jestli se dá prohodit směr toku vzduchu ve výměníku jen pouhým prohozením strany kde je filtr? Jedná se mi o prohození směru v horní části sání/přívod. Jsem omezen prostorem a toto by mi usnadnilo vedení propojek s pasivní rekuperací
thanui

od thanui » 18 zář 2013, 20:38

Děkuji za odpověď, otočení spodku/teplé části bych řešil otočením celé jednotky. :-) Dle obrázku je to z obous stran jen přikryto sundatelným plechem pro servis.
thanui

od thanui » 28 zář 2013, 03:48

Jen pro jistotu, bych rád shrnul obecnou úvahu:
Předřadím HP před pasivní rekuperaci a v praxi získám předehřev bez spotřeby el. energie -> omezení případného zamrzání pasivní rekuperace ( nebo švindlu s bypassem ).

Toto shrnutí je jen pro jistotu, protože některé zdejší odpovědi nepobírám ani po opakovaném přečtení. :oops:
thanui

od thanui » 30 zář 2013, 02:40

Ještě mě napadá, zda HP funguje i když do spodní části nepřivedu tabulkových 21st Celsia, ale např jen 7-10st co mi poleze z výfuku pasivní rekuperace. Jde mi o to jestli bude výkon dohřevu proporciálně nižší nebo jestli se odpařování ve spodní části zarazí úplně.

Odhad: Teplota bude nižší než než teplota bodu varu CO2 v trubicích při daném tlaku ( někde na fóru zmíněno 70 bar) -> zastavení f-ce trubic.
thanui

od technick4all » 07 črc 2014, 13:58

Tepelné trubice v reálu. Vpravo je VZT jednotka a vlevo tepelné trubice.
heatpipes.jpg
tepelné trubice
technick4all

od kudykam » 07 úno 2017, 16:13

Ještě jednou bych se vrátil k aktivní rekuperaci Nilan VP 18 s ohřevem do VUT.
Chápu jaký má přínos HP u pasivní rekuperace, ale u aktivní s topením do vody se přece zbytkové teplo předává do kotle s teplou vodou, tím že ho ochladím přes HP si moc nepomohu... Netuším jaká je odváděná teplota z aktivní rekuperace která již odevzdala teplo kotli, ale 22 stupnu to určitě nebude.

Je pravda že se muže HP zapojit až uplně nakonec až potom co předá teplo kotli, ale pak bude výstupní teplota např 5 stupnů a touto teplotou budu ohřívat přivedený vzduch např. -10 stupnů...

Furt tam je nějaký zisk, ale vrátí se investice do takové jednotky za několik dnu ročně kdy je venku silný mráz (v současnosti ji má Nilan za 30k bez daně)?

A to bude předehřívat jen při venkovní teplotě, pod těch např 5 stupnů, nad tuto teplotu pak bude už působit opačně ne? Pokud bude venku +10 a výstup bude +5 přes HP tak dostanu vstupní teplotu ještě nižší tedy budu muset víc přitápět. Nebo se pletu?
kudykam

od Mára » 07 úno 2017, 18:07

kudykam píše:Chápu jaký má přínos HP u pasivní rekuperace,

a to já právě moc nechápu.
kudykam píše:u aktivní s topením do vody se přece zbytkové teplo předává do kotle s teplou vodou, tím že ho ochladím přes HP si moc nepomohu

Nezapomínejte na to, že musíte také ohřát vzduch do místnosti. Když bude venku -10°C, budete ohřívat přiblizně o 30°C. Když část přenosu za kompresor udělají HP, bude ohřívat vzduch jen o 20°C. Samozřejmě klesne i teplota odtahu, ale to v podstatě není problém. Uvažujte nad tím, že celý přenos tepla, a teď odhlédněte od samotného principu aktivní vs. pasivní, je ovlivněn velikostí teplosměnné plochy u deskového výměníku stejně jako na kondenzátoru, resp. výparníku. Instalací HP se také zvětšuje teplosměnná plocha a proces výrazně zefektivní. Samozřejmě vše je relativní a do poměrů pro srovnání vstupuje počet chladných dní a "výtěžnost" HP.
HP se musí umístit před rekuperační jednotku, za rekuperační jednotku je to nesmysl.
Mára

od kudykam » 08 úno 2017, 08:41

Já princip chápu, jen mě zajímá jakou teplotu vzduchu vlastně aktivní rekuperace vypouští ven a kolik z ní jde ještě využít HP? Protože pasivní rekuperace určitě vypouští teplejší vzduch než aktivní (protože a ji dokáže efektivněji využít)
Nemá NILAN VP18K EK9 HP už zabudovaný ve vlastním výměníku?
kudykam

od Mára » 08 úno 2017, 11:58

kudykam píše:jakou teplotu vzduchu vlastně aktivní rekuperace vypouští ven a kolik z ní jde ještě využít HP?

To je úplně vedlejší otázka. HP se instalují před jednotku. Z místností v domě vede odtah o teplotě 23°C, vstoupí potrubím do HP a předá část energie sání (jde přímo z venku do HP). Z HP pak pokračuje ochlazený odtahovaný vzduch na hrdlo odtahu rekuperační jednotky. Teplota odtahu z místností je snížena na cca 13°C při venkovních -10°C.
Teď vysledujeme druhý vstup do jednotky. Sání čerstvého vzduchu (-10°C) vstoupí do potrubím do domu, následně do HP a ohřeje se na cca 0°C, pokračuje dále na sání rekuperační jednotky.
Teplota odpadního, vyfukovaného vzduchu z aktivní rekuperace už s HP nemá nic společného. Odpadní vzduch z rekuperacní jednotky (výfuk) jde rovnou z domu potrubním systémem ven a nikam už se nepřivádí ani dále nevyužívá. Už není co.
kudykam píše:Nemá NILAN VP18K EK9 HP už zabudovaný ve vlastním výměníku?
Takový typ jednotky já neznám, to se musíte obrátit přímo na Nilan. Pochybuji, že by se do VP18 ještě HP vešly. Co já vím, tak integrované HP mají jen ve výkonových řadách pro průmysl. Tuším, že od VPM 120, ale nejsem si úplně jist.
Mára

od Mára » 08 úno 2017, 12:01

Abych nezapomněl, z rekuperační jednotky je ještě výstup přívodního vzduchu do místností (přívod), ale ani ten se už do HP nezavádí a jde rovnou potrubním systémem do místností.
Mára

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika