od Zohan » 24 říj 2017, 18:30
Ferine, to je pořád dokola. Jasně na kopec jsme se všichni nějak museli dostat.
Vezmeme to jinak. Máte dokonale izolovanou krabici z polystyrenu. Postavíte jí ven, kde bude 0°C. Uvnitř krabice je také 0°C. Když začnete krabici větrat pasivní rekuperací, přívodní vzduch neohřeje o nic, možná o něco málo tepla z ventilátorů, ale to jednoduchost zanedbáme.
Dáme dovnitř krabice zdroj energie, kterou rozložíme do ohřátí vzduchu a také jeho zvlhčení. Klasicky by to mohla být rychlovarná konvice, co vyvaří něco páry a ohřeje vnitřek krabice. To je přesně to, co nás vyveze na ten pomyslný kopec. Protože se lidem motají W, J, kWh, převedu to na srozumitelné cinkající nebo šustivé Kč. Zatopení v krabici nás stálo 5 Kč. A teď dolů.
Potřebuji vyvětrat. Pasivka mi zdarma vrátí teplo v hodnotě 2 Kč a aktivka mi za investovanou 1 Kč vrátí tepla za 4 Kč. Jaký bude výsledek? V krabici bude v prvním případě zbytkové teplo ještě z konvice za 1 Kč +za 2 Kč = 3 Kč. Ve druhém případě aktivka vrátí za 4 Kč + zbytkové teplo za 1Kč a máme krabici zase krásně vytopenou, zase jsme ji dostali na kopec a stálo nás to jen 1 Kč. Na rozdíl od krabice s pasivkou, kde si pořád myslíme, že ona rekuperuje zadarmo, což tak samozřejmě není. Budeme mít tepla jen za 3 Kč. Dostat se zase na kopec nás bude stát dvojnásobek, budeme muset dodat teplo konvicí za 2 Kč.
Samozřejmě je problém v situaci, kdy není taková zima. Přechodné období (jaro, podzim) udělá s krabicema to, že zbytkové teplo nebude za 1 Kč, ale zůstane tam za 3 Kč. K čemu dojde. Pasivka mi vrátí za 2 Kč , zbytek tepla nechá utéct a dohřeje krabici na původních 5 Kč. Proti tomu aktivka by mi za investovanou korunu zase vrátila 4 Kč, v krabici by bylo za 7 Kč a tedy horko.
Co s tím?
Ideálně nechat si tepla za 5 Kč v krabici a za 2 Kč ohřát vodu (kdyby jednotka měla nádrž), pak by dohřátí konvicí už nestálo 5 Kč, ale jen 3 Kč, resp. 4 Kč (koruna byla investovaná na chod kompresoru). Když nádrž není?
Přepnout dočasně na pasivní výměník, část tepla pustit ven, tím bych nešetřil, ale dalo by se mluvit o komfortu. Když jednotka není kombinovaná?
To už zbývá jen načasovat, neinvestovat 1 Kč, nechat běžet kratším časem. Nevracet za 4 Kč , ale za stejné 2 Kč.
Je jisté, že přechodné období budou mít obě jednotky. Pasivní jednotka má výhodu v tom, že za situace, kdy se vyrovnává vnitřní a venkovní teplota, nikdo od pasivky rekuperaci neočekává. U čisté aktivky, to v takové období bude také relativně v pohodě. Vypne kompresor a když je vzduch venkovní +/- jako vnitřní, je vše úplně stejné jako u pasivky, stejné provozní náklady. Jen se větrá. Problém může mít aktivka v přechodných období tam, kde není kam zpětně získané teplo ukládat. Ať už by to byla akumulace natápění domu nebo ta zmiňovaná nádrž s vodou. Tahle období jsou relativně krátká a kdo chce, má technickou volbu jednotky vyšší třídy typu Gott, VP18 nebo dokonce Compact.