Jak zabezpečit zamrzání odvodu kondenzátu?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od chezak » 11 kvě 2011, 14:16

Řešil jste někdo odvod kondenzátu z nezateplený půdy? Jednotku jsem zabalil do izolace, ale zapomněl jsem na kondenz. Napadlo mě to vyvést do svislýho okapu ven a vodorovný úsek na půdě omotat izolací nebo topným kabelem. Poradí někdo?
chezak

od chezak » 16 kvě 2011, 09:12

Potřeboval bych typ kabelu a schéma zapojení. Údajně se něco podobnýho používá na odvod kondenzátu u venkovních jednotek tepelných čerpadel. Nemáte někdo šikovný link?
chezak

od peterch » 16 kvě 2011, 09:36

Chezak,

tu je link: http://www.podlahove-vytapeni.eu/6307-kabel-pro-vyhrivani-okapu-+-termostat/

Ale predsa mas PC, a Google je najlepsi priatel, ten Ti pomoze.:)

S pozdravom Peter.
peterch
pozorovatel
pozorovatel

od chezak » 16 kvě 2011, 10:14

Díky, super! Google je v poho, jen na mě vyskočí tisíc odkazů a teď babo raď! Já se ptám po zkušenostech a ověřeným zboží.
chezak

od Jirka Pospíšil » 27 led 2012, 09:12

Mám stejný problém, potřeboval bych vědět, kde koupit topný kabel a jaký. Jak to zapojit.
Jirka Pospíšil

od mirek » 16 úno 2012, 16:56

chezak píše:vyvést do svislýho okapu ven

Jen bych chtel dodat: Nezapomente vytapet nejakym tim topnym kabelem i ten okap a to az do "nezamrzneho mista/hloubky". Jinak vam voda bude mrznout v okapu a za tyden to muze byt peknych par kilogramu ledu ......

Vytapet cely okap - podle me to bude peknych par kilowatu, obzvlaste, kdyz neni zatepleny....
mirek
dopisovatel
dopisovatel

od metball » 17 úno 2012, 00:41

mirek píše:
chezak píše:vyvést ... ven

Jen bych chtel dodat:
Nezapomente vytapet nejakym tim topnym kabelem
...
to bude peknych par kilowatu, ...

Jj, Th'sUp
doporučuji:
a) předimenzovat topný výkon,
b) segmentovat (zónovat, špalkovat, ..., dělit po směru toku)
c) regulovat "binárně proměnnou střídou"
s nulovým časovým překryvem stříd segmentů
(jde o "balanc příkonu", byť odporový drát je téměř čistá odporová zátěž ...)

iGoNY

P.S.: Pár drobniček vidím ... leč PT mirek, pilujete zdatně.
Ještě jednu nebo dvě zimy na broušení ... :twisted:

P.P.S.:
12-ti hodinový výpadek "šaliny" při meteu,
co tu teď bylo,
ohřev dimezován "tak akorát"
a bez segmentace a zas čekáte ...
nó, teď už né až do jara ...
Skupenské teplo je prostý fakt a odmrazovat celý systém
odpadního potrubí, žlabů, ev.svodů NARÁZ je píerkvadrát ...
Vy už víte, že je nutno postupovat Per Partes.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od jarka » 17 úno 2012, 11:01

chezak píše:Řešil jste někdo odvod kondenzátu z nezateplený půdy? Jednotku jsem zabalil do izolace, ale zapomněl jsem na kondenz. Napadlo mě to vyvést do svislýho okapu ven a vodorovný úsek na půdě omotat izolací nebo topným kabelem. Poradí někdo?

....Tak čo vlastne chcete - aby zamŕzal či nezamŕzal? :twisted: - v otázke chýba apoň ten jediný zápor, tentokrát tam patrí...netreba dvojný, trojný, ani čtverný... ale ľudia sú tu chápaví, snažia sa dať korektnú odpoveď na nekorekttnú otázku :P
jarka
přispívající
přispívající

od Návštěvník » 18 bře 2013, 14:27

chezak píše:Potřeboval bych typ kabelu a schéma zapojení. Údajně se něco podobnýho používá na odvod kondenzátu u venkovních jednotek tepelných čerpadel. Nemáte někdo šikovný link?
Návštěvník

od honzik » 19 bře 2013, 09:11

chezak píše:Řešil jste někdo odvod kondenzátu z nezateplený půdy? Jednotku jsem zabalil do izolace, ale zapomněl jsem na kondenz. Napadlo mě to vyvést do svislýho okapu ven a vodorovný úsek na půdě omotat izolací nebo topným kabelem. Poradí někdo?

Moje funkční řešení:
do svodu jsem to zavést nechtěl, abych to měl pod dohledem. Kabel např. tento, http://www.conrad.cz/topny-kabel-s-term ... -m.k625811, ale určitě se dá sehnat levněji, já jsem ho měl v akci a s dopravou zdarma. Spíná pod 5°C. Z jednotky na půdě průhledná hadice - mírně prohnutá - tvoří se tak "sifon", přes zeď ven plastová trubka (elektroinstalační za pár kč). Spojeno stahovacími kovovými spojkami na hadice. Na tom navlečena šedá izolace na potrubí. Kabel je protažen hadicí a trubkou až ven - do vzdálenosti cca 1 m od fasády. Na otevřeném konci trubky konec kabelu s termostatem zahnut dolů (z ohybu tak odkapává kondenzát) a zespoda termostat přilepen (přitažen, přimáčknut k trubce) páskou. Přes něho ještě kus opět izolace na potrubí - kryje termostat a ten nespíná tak často. Pod tím dole na zemi kýbl, kam odkapává voda.
Není to kdovíjaká krása, ale je to do dvora a 100% funkční. Spolehlivá funkce, i když bylo cca -14°C (méně u nás letos nebylo). Mám zapojeno přes měřič spotřeby, takže vím, že i v těch největších mrazech to jelo (kabel topil) max. cca 1/3 času a stačilo to.
honzik

Zpět na Vzduchotechnika