od cofa » 27 úno 2012, 22:59
Zdravím všechny kutily, asi před třemi lety jsem sestavil první pasivní rekuperační jednotku, která dosahovala účinnosti kolem 60-65%. Jelikož jsem byl s uvedené účinnosti tak trochu zklamán, počal jsem surfovat na inter., jezdit po veletrhách, abych zjistil, kde se stala chyba s účinností, když můj rekuperační výměník byl jinak koncepčně dokonalý. Mojí inspirací byla také německá firma Klingenburg. Po sezbírání informací jsem se pustil do svépomocného sestavení rekuperačního výměníku, výměník jsem vyrobil AL folie o tloušťce 100 mikronů, každá přenosná deska folie je tvarovaná viz. foto k turbulenci vzduchu a k lepšímu přenosu tepla. Průduchy mezi jednotlivými přenosnými deskami jsou 2mm. Výměník je protiproudý o rozměrech 50x25x40. Rekuperační jednotku jsem vybavil filtry G4, díky velikosti výměníku a filtru má rekuperační jednotka minimální tlakovou ztrátu, proto postačí levné ventilátory Vents VK 125 o výkonu 365 m3 a tlaku 320 Pa. o spotřebě 61W a běžná regulace otáček ventilátoru Vents RS 1300. Skříň jednotky je z pozinkového plechu, izolace 3cm extrudovaný polystyren. Měření účinnosti jsem prováděl při plném výkonu ventilátorů, následujícím způsobem, kdy na vstupech do jednotky odváděného vzduchu z místnosti, na vstupu čerstvého vzduchu z venku a na výstupu čerstvého vzduchu do místnosti jsem umístil teplotní čidla stejného druhu. Teplota čerstvého příchozího vzduchu 0°C, teplota odváděného vzduchu z místnosti 23°C, teplota přivádějícího vzduchu do místnosti 20.1°C, při v nitřní vlhkosti 52%. Na stránkách Atrea jsem došel k výsledku účinnosti 87%. Při poklesu vnitřní vlhkosti na 45% klesla účinnost na 85%. Měření účinnosti jsem provedl i při minimálním výkonu ventilátorů, teplota čerstvého příchozího vzduchu 0°C, teplota odváděného vzduchu z místnosti 23.1°C, teplota přivádějícího vzduchu do místnosti 20.7°C, při vnitřní vlhkosti 50% účinnost 90%. Dle mého názoru by rekuperátor šel i přes 90% účinnosti, při větší vlhkosti vnitřního vzduchu, však takové podmínky se mi nepodařilo v domě dosáhnout.
Já provozuji jednotku v rodinném domě, který má 128m2 . V noční době na min výkon spotřeba 65W (odvětrávám jen vrchní patro domu), přes den regulátor na 4, odvětrávám celý dům spotřeba 76W v obou případech v nepřetržitý provoz. Na plný výkon ventilátorů, lze odvětrat asi 200-250m3 za hodinu, toto však nemohu změřit přesně, vycházím pouze dle tabulek výkonu ventilátoru a při odečtu odporu vzduchových rozvodů a jednotky, což dle mého názoru činní kolem 150 - 175Pa, tak to asi nějak bude.
Namrzání výměníku jsem vyřešil, že pokud teplota klesne, pod -3°C nasávám vzduch přes sklep, ale uvažuji o zabudování termostatu, který by vypínal přívodní ventilátor.
- Přílohy
-

- Jednotka
-

- Filtr G4
-

- Povrch desek výměníku
Naposledy upravil
cofa dne 02 bře 2012, 21:24, celkově upraveno 3