jarka píše::) všetko OK, len pre celé okno sa parameter značí Uw ( W/m2.K), pre sklo Ug, pre rám Uf, navyše tento parameter sa pre daný typ okna udáva pre normou stanovený rozmer 1,23 x 1,48 m. AKé okná a od koho?
VP18 prvú sezónu v prevádzke? V ktorej oblasti Slovenska?
Bez pochyby je lepší v tomhle ohledu Compact nebo Anconda ale, když běží kompresor, je to jako u tepelného čerpadla..také musí běžet, aby topil. Když neběží = netopí. Energie je pořád kam dávat, do teplé vody nebo do vzduchu a tím přitápět. Když bude velký mráz, tak stejně vzduch pasivní část obchází. Když by běžela jen pasivní část (při teplotách nad 0°C), zase je potřeba vzduch dohřívat a proč ne tedy tím kompresorem, resp. tepelným čerpadlem? Pasivní část je tam v zimě úplně zbytečná. To už by se hodily víc tepelné trubice.edo1 píše:rekuperácia ide buď na 100%/ide kompresor/, alebo na 0% efektívnosti- len vyfukuje vzduch von, bez rekuperácie.
Těch průserů je vícJantar píše: A tady nastává průser. Když se vrátím k tepelné ztrátě, tak centrální místnost bude mít 2kW a méně, a to mluvím o mrazech, v podzimních plískanicích to bude nula nula nic a bohatě ji vytopí zapnutá plazma a jedna plotýnka sporáku. A teď si do toho čímkoliv zatopte.
Pasivní část je tam v zimě úplně zbytečná. To už by se hodily víc tepelné trubice.
.trocha angličtiny
Těch průserů je vícKdyž už se najde krb, který má malý výkon, má také malé topeniště a malé topeniště je o malých kusech dřeva..malé kusy dřeva jsou o větší pracnosti při přípravě (řezání, štípání, skládání..) a hlavně o častém přikládání. Časté přikládání omezuje možnost vzdálení se od krbu,

Leon píše: Když už se najde krb, který má malý výkon, má také malé topeniště a malé topeniště je o malých kusech dřeva..malé kusy dřeva jsou o větší pracnosti při přípravě (řezání, štípání, skládání..) a hlavně o častém přikládání. Časté přikládání omezuje možnost vzdálení se od krbu, neboť hrozí vyhasnutí, ale také znamená častější manipulaci s dvířky, nanošeným dřevem a důsledkem je nejen otrávený topič, ale také více čurbesu kolem krbu. Romantika mě přechází. Krb má být velký, v něm praskat půlmetrová polena, nejlépe otevřený..před ním kožešina, dobré víno, milá přítelkyně... Nakonec to skončí topením 2-3x do roka na začátku sezóny a pak ještě o vánocích. Táto zatop, ať je atmosféra..

S tím naprosto souhlasím. Pokud edo1 má kamínka vyzkoušená, určitě to bude dobrý typ pro ostatní. Vůbec celou edovu koncepci považuji za nejrozumnější kompromis poměru cena-výkon. Jde také o typ domu, velikost. Kdybych já měl typově podobný dům, jako má edo1, udělal bych to stejně.jarka píše:o niečo lepšie riešenie než malý krb je malá akumulačná pec - osvedčilo sa nám. Prvá dávka paliva síce ešte nedá hneď citeľné teplo, ale po spálení druhej a tretej je už pec príjemne teplá a pahreba zostáva teplá dlho, takže i za pol dňa sa dá rozkúriť bez siriek
Leon píše:Těch průserů je vícJantar píše: A tady nastává průser. Když se vrátím k tepelné ztrátě, tak centrální místnost bude mít 2kW a méně, a to mluvím o mrazech, v podzimních plískanicích to bude nula nula nic a bohatě ji vytopí zapnutá plazma a jedna plotýnka sporáku. A teď si do toho čímkoliv zatopte.Když už se najde krb, který má malý výkon, má také malé topeniště a malé topeniště je o malých kusech dřeva..malé kusy dřeva jsou o větší pracnosti při přípravě (řezání, štípání, skládání..) a hlavně o častém přikládání. Časté přikládání omezuje možnost vzdálení se od krbu, neboť hrozí vyhasnutí, ale také znamená častější manipulaci s dvířky, nanošeným dřevem a důsledkem je nejen otrávený topič, ale také více čurbesu kolem krbu. Romantika mě přechází. Krb má být velký, v něm praskat půlmetrová polena, nejlépe otevřený..před ním kožešina, dobré víno, milá přítelkyně... Nakonec to skončí topením 2-3x do roka na začátku sezóny a pak ještě o vánocích. Táto zatop, ať je atmosféra..

Úplně přesně rozumím!Jantar píše:..když jsem ještě před pár lety netušil, že existuje rekuperace nota bene aktivní a neznal úskalí (ne)regulovatelnosti složitých systémů a jejich cenové náročnosti tak jsem si lebedil, jak jsem vyzrál na celý svět s IZT, teplovodním krbem, plynokotlem/elektrokotlem a soláry......
Úplně přesně rozumím!kdyby ale člověk věděl...