Jak se projeví účinnost rekuperace na spotřebě za vytápění?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Pedro » 18 led 2013, 00:38

Nejenom obklad kachlových kamen. U nás se dá říct, že máš vykachlíčkovanou koupelnu = obloženou obkladačkama. Takové ty keramické čtverce a obdélníky nad vanou nebo za kuchyňskou linkou..to jsou kachlíčky.
Pedro

od Leon » 18 led 2013, 09:39

Nemluvil bych o zaostávání. Jsem rád, že tohle fórum si drží určitou úroveň byla by škoda upadat do nějaké primitivní rétoriky.
Vrátím se k MVO. Je obtížně proveditelné pospojovat technologii spalování pevných paliv a plně automatizovaný provoz. Když jste ještě limitován místem, nevidím to dost reálně. Podle mě to chce rozhodnout, co bude hlavní topný zdroj a tam směrovat úsilí.
Leon

od edo1 » 19 led 2013, 23:16

Pridám príklad nášho domu.
Bungalov- 148m2 zastavaná plocha, izolácie: podlaha 25cm, stena tyong 300+ min. vlna 200, trojsklá Ug celého okna 0.7-0.8, strecha 58cm vata. Kúrenie podlahové elektrické- termostat v každej izbe samostatne, krb- Neordpeis N- 20, bez prieduchov, vetranie Nilan VP 18K. Výpočtová te. strata okolo 4kw, 22kW/m2/nepamätám presne/ . Zatial bývame od októbra, spotreba celkovej elektriky/réžia, kúrenie, tepl. voda/
November :11kwh/24hod, december, január 22kwh/24h, odhadujem že za rok by to mohlo byť 4000-5000kW. V krbe sa kúri odhadom 3-4x do týždna- ale od 16 hod spálime len 3-4 polienka, ináč by bola sauna.
Subj. pocit- aktívna rek. s ohrevom vody nám udržiavala vnútorné teplotu okolo 22st. v celm dome, pokiaľ nie sú výraznejšie -teploty, podlahovka vôbec nedokuruje, v prípdae že svieti slnko je v nútri 25st, následke je tepelná pohoda ešte min 24hod bez kúrenia, len rekuperácia.
Čo subj. môžem doporučiť- aktívna rekuperácia sa mi osvedčila ako dobrý výber
krb nordpeis- som s ním spokojný- dobre sa reguluje, celkom tesný, aj
ked nie na 100%, sklo sa zadymí až pri max. priškrtení, popol
1xtýždenne, efektívne spalovanie
Tot môj názor ;)
edo1

od jarka » 20 led 2013, 00:06

:) všetko OK, len pre celé okno sa parameter značí Uw ( W/m2.K), pre sklo Ug, pre rám Uf, navyše tento parameter sa pre daný typ okna udáva pre normou stanovený rozmer 1,23 x 1,48 m. AKé okná a od koho?
VP18 prvú sezónu v prevádzke? V ktorej oblasti Slovenska?
jarka
přispívající
přispívající

od Jantar » 20 led 2013, 01:06

Leone, když už píšu tak díky za drtivou většinu příspěvků, hezky se to čte..............

Stručně mé "zkušenosti" (zatím kulturista teoretik), třeba to někomu v tomto vlákně pomůže.......

Plánovaný bungalow do 170m2, odhadovaná ztráta 5-6kW, zatím nemám dost informací abych rozhodl jestli tam bude teplovodní nebo elektrická podlahovka.

Protože jsou dnešní baráky "zaigelitované" tak je řízené větrání nutnost. Pokud Nilan tak Compact (resp. možná bych šel do Anacondy pokud by bylo teplovodní topení), tím elegantně pořeším větrání a teplou vodu resp. v případě Anacondy vše.

Do takovýchto domů je problém umístit něco, čemu budu říkat obecně krb, prostě obtížně regulovatelné topidlo na biomasu, které ovšem vyžadováno je pro potěchu ducha, sálavé teplíčko a jako nouzové topidlo když se ČEZ odstřihne.

A tady nastává průser. Když se vrátím k tepelné ztrátě, tak centrální místnost bude mít 2kW a méně, a to mluvím o mrazech, v podzimních plískanicích to bude nula nula nic a bohatě ji vytopí zapnutá plazma a jedna plotýnka sporáku. A teď si do toho čímkoliv zatopte. Pokud mám informaci tak u Nilanu lze udělat drobnou úpravu ve formě klapky navíc a větrání pouze centrální místnosti, ale nepředpokládám, že to zásadně pomohlo v odvětrání přebytečného tepla (o tom už myslím v nějakém threadu Leon psal), takže řešení je zvolit vhodný "krb".

Většina krbařů se bije v prsa že 3-7kW teplovzdušná vložka která je nejmenší k mání je úplně v pohodě, v praxi předpokládám, že pod 5kW se při zachování rozumného provozu vložky nedostanu. Neboli dle mne se dtále jedná o těžké přetápění. A co hůř - znovu opakuji: potěcha ducha + nouzové topidlo. To nezní jako něco, do čeho je třeba masivně investovat, protože taková anaconda s podlahovkou udělá pěknou díru do rozpočtu..... A takový levný postavený krb je cca 80t (bez komínu) - ne že by to bylo nepřekonatelné, ale co s tím přebytečným teplem....... a navíc to není sálavý zdroj..............

Dobrá, takže dál, nechat si postavit hypokaust, to je ale finanční darda takže nereálné. Sálavá kamna prodávaná průmyslově v obchodech jsou taky docela drahá, ale řešení by to mohlo být, otázka je, jak taková velká masa bude v poměrně malé místnosti vypadat.

Já zatím došel k názoru, že vhodné kompromisní řešení budou malá krbová kamna Haas Sohn Salerno 2-4kW, nic menšího se v podstatě nevyrábí resp. vyrobit nedá.
+ dají se jednoduše vyměnit/odstranit
+ cena cca 20t
+ nízký výkon
- vzhled (pro někoho může být plus)

Kdybych akceptoval peletky tak vím o krbových kamnech 1-3kW což by bylo úplně super.
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od edo1 » 20 led 2013, 11:03

Jarka: no to smo zase múdrejší, to som si pri štúdi nevšimol. Dík. Okná sú mirador. Lokalita Banská Bystrica.
Ja môžem len doporučiť krb Nordpeis- má výkon 2-6kw. Bol som poučený, že je to splyňovací krb- vzduch do ohniska nejde od spodu ako zvyčajne ale ide zhora z kadial obmýva sklo a dostáva sa pod drevo. Na to má preformované nožičky zo šamotu na spodku, aby drevo neležalo na dne ale bolo mierne vo vzduchuu, tým sa dosiahne vysoká spal. teplota, a ef. spalovanie. Jedina komuikácia s interiérom je cez regulačnú klapku, inak nemá ani šuflík, ani štrbinu okolo skla- to je sprav. na tesno. Vzduch čerpá len z ext. prívodu. Má len jednu špecifickosť a tou je rozkurovanie. Prirozkurovaní musia byť pootvorené dverká krbu na cca 10min, kým sa nehozreje šamot a komín, aby to malo správny ťah. Potom sa úplne zavrú.
Treba na to chytiť trochu grif a potom je to super. Vykuruje cca 45m2 plochy+ otvorené dvojdvere na chodbu/to sa už nedá odhadnúť, pri fungovaní na 50% v obývaku je príjemne teplo, žiaden super hic. Ale na porovnanie ak celý deň svieti slnko do domu- tak sa dom tak naakumuluje, že zakúrenie v krbe ho významne prehreje. Čiže ak je slnečno v krbe už nekúrim . To len také nuansy. ;)
Klapky som zvžoval aj ja, zatial som neriešil. Ale krk používam aj preto aby aktívna rekupe. mala lacnú energiu na ohrev vody.
Jedna nevýhoda VP 18K, kt. sa mi nepáči- rekuperácia ide buď na 100%/ide kompresor/, alebo na 0% efektívnosti- len vyfukuje vzduch von, bez rekuperácie. Preto som ju nastavil tak aby išiel kompresor vždy keď sa vetrá. Mám režim, keď sa nevetrá 6hod dňa a zvyšný čas ide kompresor v kuse.
Veď nech je efektívna, radšej časom vymením kompresor :) z chladničky
Už by som volil asi Compact,a le stále aktívnu rekuperáciu.
edo1

od Leon » 20 led 2013, 22:09

jarka píše::) všetko OK, len pre celé okno sa parameter značí Uw ( W/m2.K), pre sklo Ug, pre rám Uf, navyše tento parameter sa pre daný typ okna udáva pre normou stanovený rozmer 1,23 x 1,48 m. AKé okná a od koho?
VP18 prvú sezónu v prevádzke? V ktorej oblasti Slovenska?

..trocha angličtiny :-)
Uw = window = okno
Uf = frame = rám
Ug = glass = sklo
Leon

od Leon » 20 led 2013, 22:21

edo1 píše:rekuperácia ide buď na 100%/ide kompresor/, alebo na 0% efektívnosti- len vyfukuje vzduch von, bez rekuperácie.
Bez pochyby je lepší v tomhle ohledu Compact nebo Anconda ale, když běží kompresor, je to jako u tepelného čerpadla..také musí běžet, aby topil. Když neběží = netopí. Energie je pořád kam dávat, do teplé vody nebo do vzduchu a tím přitápět. Když bude velký mráz, tak stejně vzduch pasivní část obchází. Když by běžela jen pasivní část (při teplotách nad 0°C), zase je potřeba vzduch dohřívat a proč ne tedy tím kompresorem, resp. tepelným čerpadlem? Pasivní část je tam v zimě úplně zbytečná. To už by se hodily víc tepelné trubice.
Leon

od Leon » 20 led 2013, 22:45

Jantar píše: A tady nastává průser. Když se vrátím k tepelné ztrátě, tak centrální místnost bude mít 2kW a méně, a to mluvím o mrazech, v podzimních plískanicích to bude nula nula nic a bohatě ji vytopí zapnutá plazma a jedna plotýnka sporáku. A teď si do toho čímkoliv zatopte.
Těch průserů je víc :-) Když už se najde krb, který má malý výkon, má také malé topeniště a malé topeniště je o malých kusech dřeva..malé kusy dřeva jsou o větší pracnosti při přípravě (řezání, štípání, skládání..) a hlavně o častém přikládání. Časté přikládání omezuje možnost vzdálení se od krbu, neboť hrozí vyhasnutí, ale také znamená častější manipulaci s dvířky, nanošeným dřevem a důsledkem je nejen otrávený topič, ale také více čurbesu kolem krbu. Romantika mě přechází. Krb má být velký, v něm praskat půlmetrová polena, nejlépe otevřený..před ním kožešina, dobré víno, milá přítelkyně... Nakonec to skončí topením 2-3x do roka na začátku sezóny a pak ještě o vánocích. Táto zatop, ať je atmosféra.. :-)
Leon

od jarka » 20 led 2013, 23:32

Pasivní část je tam v zimě úplně zbytečná. To už by se hodily víc tepelné trubice.

to som tu už tiež nad tým špekulovala, lenže to chce ďalšie peniaze a priestor - tak bez HP...

.trocha angličtiny :-)
;) považovala som jazykové súvislosti malých spodných písmeniek za celkom zrejmé :D , ale vďaka za tých ostatných

Těch průserů je víc :-) Když už se najde krb, který má malý výkon, má také malé topeniště a malé topeniště je o malých kusech dřeva..malé kusy dřeva jsou o větší pracnosti při přípravě (řezání, štípání, skládání..) a hlavně o častém přikládání. Časté přikládání omezuje možnost vzdálení se od krbu,

o niečo lepšie riešenie než malý krb je malá akumulačná pec - osvedčilo sa nám. Prvá dávka paliva síce ešte nedá hneď citeľné teplo, ale po spálení druhej a tretej je už pec príjemne teplá a pahreba zostáva teplá dlho, takže i za pol dňa sa dá rozkúriť bez siriek :)
jarka
přispívající
přispívající

od edo1 » 20 led 2013, 23:51

Leon píše: Když už se najde krb, který má malý výkon, má také malé topeniště a malé topeniště je o malých kusech dřeva..malé kusy dřeva jsou o větší pracnosti při přípravě (řezání, štípání, skládání..) a hlavně o častém přikládání. Časté přikládání omezuje možnost vzdálení se od krbu, neboť hrozí vyhasnutí, ale také znamená častější manipulaci s dvířky, nanošeným dřevem a důsledkem je nejen otrávený topič, ale také více čurbesu kolem krbu. Romantika mě přechází. Krb má být velký, v něm praskat půlmetrová polena, nejlépe otevřený..před ním kožešina, dobré víno, milá přítelkyně... Nakonec to skončí topením 2-3x do roka na začátku sezóny a pak ještě o vánocích. Táto zatop, ať je atmosféra.. :-)

No s tou kožušinkou súhlasím, :D ešte pekná baba :D
ale s tým začiatkom moc nie. Uvediem- náš krb je malý, vôjdu menšie polienka, ale dá sa dobre regulovať a má dobrý syst. spaľovania. Ked naložím tak musím priložiť najskôr o 2-3hod, ale keď naložim večer o 22.00 tak ešte ráno mám stále uhlíky cez kt. sa dá rozkúriť, dokonca aj o 16.00 boli etš žeravé uhlíky v krbe. Ja prikladým max 2-3x od 16- do 22hod
edo1

od Pedro » 21 led 2013, 00:07

jarka píše:o niečo lepšie riešenie než malý krb je malá akumulačná pec - osvedčilo sa nám. Prvá dávka paliva síce ešte nedá hneď citeľné teplo, ale po spálení druhej a tretej je už pec príjemne teplá a pahreba zostáva teplá dlho, takže i za pol dňa sa dá rozkúriť bez siriek :)
S tím naprosto souhlasím. Pokud edo1 má kamínka vyzkoušená, určitě to bude dobrý typ pro ostatní. Vůbec celou edovu koncepci považuji za nejrozumnější kompromis poměru cena-výkon. Jde také o typ domu, velikost. Kdybych já měl typově podobný dům, jako má edo1, udělal bych to stejně.
Pedro

od Jantar » 21 led 2013, 14:38

Leon píše:
Jantar píše: A tady nastává průser. Když se vrátím k tepelné ztrátě, tak centrální místnost bude mít 2kW a méně, a to mluvím o mrazech, v podzimních plískanicích to bude nula nula nic a bohatě ji vytopí zapnutá plazma a jedna plotýnka sporáku. A teď si do toho čímkoliv zatopte.
Těch průserů je víc :-) Když už se najde krb, který má malý výkon, má také malé topeniště a malé topeniště je o malých kusech dřeva..malé kusy dřeva jsou o větší pracnosti při přípravě (řezání, štípání, skládání..) a hlavně o častém přikládání. Časté přikládání omezuje možnost vzdálení se od krbu, neboť hrozí vyhasnutí, ale také znamená častější manipulaci s dvířky, nanošeným dřevem a důsledkem je nejen otrávený topič, ale také více čurbesu kolem krbu. Romantika mě přechází. Krb má být velký, v něm praskat půlmetrová polena, nejlépe otevřený..před ním kožešina, dobré víno, milá přítelkyně... Nakonec to skončí topením 2-3x do roka na začátku sezóny a pak ještě o vánocích. Táto zatop, ať je atmosféra.. :-)

Tvůj náror na malé krbíky Ti už někdo rozporoval, já k tomu přidám: je přeci jedno jesli dělám patnáct kubíků půlmetrových polen nebo 5 kubíků 20cm, pracnost je stejná, pokud zanedbám že menší špalky se lépe štípou.... a přiložit polínko jednou za 2h mi vůbec nevadí. Ale jinak souhlasím, krb do obytné místnosti v principu nepatří kvůli bordelu aj., proto když to nakoncipuju jako nouzové záložní topidlo + potěchu tak nemůžu udělat chybu.........
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 22 led 2013, 00:26

Proč 15 proti 5 kubíkům? Rozdíl je mezi 15 kubíky půlmetrových polen a 15 kubíky 10cm špalíků. Potřebujeme stejný výkon a ideální by bylo hodit do kamen půlmetrový špalek 2x za den oproti 10x denně 10 cm špalík. Viděl jsem kamna s tak malým topeništěm, že 20cm špalík tam musel šikmo. Nevím, jestli to vydrží 2 hodiny. Myslel jsem to obecně, ale tvoje hodnocení beru a nic nenamítám.
Leon

od Jantar » 22 led 2013, 08:26

fajn, v pohodě........... 5 vs. 15 jsem jen tak plácnul.
Můj názor je, že mne nezajímá výkon (protože ten bude u lokálního topidla v NED nedejbože PD bohužel vždy nadbytečný), ale "spotřeba", která bude u krbu malého výkonu vždy menší.....asi tak.

BTW když jsem ještě před pár lety netušil, že existuje rekuperace nota bene aktivní a neznal úskalí (ne)regulovatelnosti složitých systémů a jejich cenové náročnosti tak jsem si lebedil, jak jsem vyzrál na celý svět s IZT, teplovodním krbem, plynokotlem/elektrokotlem a soláry......
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od Leon » 22 led 2013, 23:27

Jantar píše:..když jsem ještě před pár lety netušil, že existuje rekuperace nota bene aktivní a neznal úskalí (ne)regulovatelnosti složitých systémů a jejich cenové náročnosti tak jsem si lebedil, jak jsem vyzrál na celý svět s IZT, teplovodním krbem, plynokotlem/elektrokotlem a soláry......
Úplně přesně rozumím! :D kdyby ale člověk věděl...co já si mohl ušetřit starostí, peněz a dohadů s manželkou :lol: Naštěstí kamarádkám tvrdí, že dopadla ještě dobře..že třeba nechovám doma krajty, co utíkají stoupačkama k sousedům.
Leon

od jarka » 23 led 2013, 00:33

:lol: :twisted: :lol:
Úplně přesně rozumím! :D kdyby ale člověk věděl...

... babička mi hovorievala:
"Keby bolo keby - boli by sme v nebi. "

...alebo:
"Kto nič nerobí, nič nepokazí."

... alebo:

"Nie je hanba chybu urobiť, hanba je sa z nej nepoučiť" atď....
jarka
přispívající
přispívající

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika