Leon píše:Já pořád nevím, kde se berou takové závěry. Co je na aktivní jednotce komplikovaného? .
Ok beriem - zabudnime na faktor komplikovanosti.
Leon píše:Dům je celek.
Presne to co som chcel povedat aj ja.
Moj dom ma byt na hrane pasivu, spotreba cca 2MWh na kurenie, berme 3MWh na teplu vodu.
Neviem ci sa zhodneme - ale myslim ze sa oplati len jeden drahy system v dome. Tzn ked mam plynovy kotol (s pripojkou, projektami, komimom) alebo tepelne cerpadlo uz ma ovela mensi zmysel uvazovat o usporach energie na malickom tepelnom cerpadle v aktivnej rekuperacii.
Naopak - mozno ma zmysel kupit aktivnu rekuperaciu, (mozno dokonca VP18 EK cca 170.000Kc) ale potom neinvestovat do druheho tepelneho cerpadla.
Ja som povodne chcel teplovzduch (na zaklade myslienky - ved rozvody uz budu tak ci onak) ale ukazalo sa ze podlahovka (polo)svojpomocne bude porovnatelne draha ako priplatok za extra rozvody a cirkulacny rekuperator. Taktiez som nikdy neuvazoval nad TC, ale ukazalo sa ze mozem mat skvele TC za asi 140.000Kc so zasobnikom, zaloznym kotlkom a chladenim. Cela analyza ktoru sme robili v projektovej priprave sa rozpadla, pretoze sa ceny velmi zmenili. (Paradoxne rekuperacie skor zdrazeli ako zlacneli) Hovoria ze do pasivu by clovek nemal davat klasicke kurenie ze sa nezaplati - ale ono to tak nakoniec nie je. Aj obycajne folie do podlahy su o dost drahsie ako kedysi.
Dalsi faktor je ze kurenie (a vetranie) treba dimenzovat na extremne podmienky, ale optimalizovat na tie bezne. Napr celu Jar/Jesen by pasivny rekuperator dodaval uspokojivy vykon pri zanedbatelnej spotrebe. V aktivnom bezi tepelne cerpadlo s pomerne velkou spotrebou. Ma to zmysel ? Pokial to teplo ide do TUV tak asi ano.
Da sa povedat ze si mozem za porovnatelne peniaze kupit VP18 EK9 a trosku drahsie kurit, alebo za 140.000 + 50.000 kupit TC a Pasivny rekuperator s predohrevom a kurit o cosi lacnejsie.
Alebo zabudnut na akukolvek formu TC a kupit si pasivnu rekuperaciu a elektrokotol s bojlerom (50 000 + 40 000) a kurit pomerne draho.
V tejto rovnici je pre mna velka neznama aka je rocna bilancia aktivneho rekuperatora (resp VP18). Je sice pekne mat 2.1kW vykonu, ale kedy a za akych okolnosti ten vykon dostanem tak ze ho vyuzijem? Nebude treba casto ohrev ciste elektricky?