Akustická izolace vzduchovodů ze Spira

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Purfina » 03 črc 2013, 18:17

Dobrý den,
připravujeme montáž vzduchovodů ze Spira do našeho RD. Jednotka s pas. rekuperací (zřejmě Atrea Duplex 390 ECV4) bude použita pouze pro větrání. Jedná se o rekonstrukci, kdy s vzt se nepočítalo od začátku. Rozvody budou vedeny v podlaze podkroví (trámový strop se zaklopením selským prknem), kdy přívody pro 1NP budou ze shora a pro podkroví z podlahy. Každá větev je extra vedena z rozdělovací komory umístěné v podhledu o patro níže, tzn. přeslechy mezi pokoji by neměly hrozit).

Zajímalo by mě, zda doporučujete nějak akusticky izolovat Spiro vedení v podlaze. Pokud ano, prosím o konkrétní produkt a dle zkušeností ideálně i uvažovanou tloušťku. Projektant původně navrhl Sonoflex všude s tím, že to vyřeší veškeré problémy s akustikou. Požadoval jsem Spiro, tak to pouze přepsal v PD a dál se tím nezabýval. Ukázalo se, že projektant není odborník na vzduchotechniku, dělá spíše topení.

Na koncích vývodů uvažuji zvětšit dimenzi ze 100 na 125 s použitím Sonoflexu místo 90°kolen ze spira (dočetl jsem se zde na fóru).
Předem děkuji za jakékoliv relevantní zkušenosti.
Purfina

od VZTPraha » 04 črc 2013, 00:07

Purfina píše:..zda doporučujete nějak akusticky izolovat Spiro vedení v podlaze...
Pokud je spiro potrubí v podlaze, kde se chodí, může občas přenášet kročejové ruchy. Velmi záleží na podlahové krytině a konstrukci podlahy (stropu mezipatra). Akusticky nejlépe vyhovuje krytí vatou.
Všeobecně je lepší přívodní potrubí izolovat, už to tu zmiňovali odborníci několikrát. Koupíte si lepší jednotku a aktivní rekuperací, budete chladit nebo přihřívat přívodní vzduch a pak se izolace hodí. Dohledejte si tu vlákna o izolaci potrubí.
VZTPraha

od Laďa Jaskva » 04 črc 2013, 07:03

Dobrý den. Jedna věc je rozmístění výústků a z toho plynoucí účinnost větrání : http://www.nilan.cz/index.php?option=co ... &Itemid=60 názorný obrázek dole. Druhá věc je tepelná izolace a třetí věc je akustická ( kročejová ) izolace. Podle mě přívod ze spodní strany není nic moc, ale nevím kde je odtah. Odhaduji, že také na zemi a to bude stát za starou Bellu. Co se týká tepelné izolace, tak v těch rozvodech kondenzace nehrozí, čili tento pohled na věc můžeme vypustit. Akustická izolace - jedna věc je vážená vzduchová neprůzvučnost a zcela jiná záležitost je kročejový hluk. Tam je zásadní rozdíl. Čili podle mě, pokud to spiro nebude pořádně zabaleno do nějakého minerálu, tak bude malér. Co se týká kročejového hluku, tak tam jednoznačně musíte udělat plovoucí podlahu na silné vrstvě akustické kročejové izolaci. Zásada je, že se ta podlaha nesmí dotýkat svislých konstrukcí. Osobně si myslím, že ze všech možných pohledů by bylo nejlepší použít ploché potrubí na spodní stranu konstrukce stropu, celé to vyplnit minerální vlnou až po záklop. Na záklop položit cca 4 - 6 cm kročejové ( akustické ) izolace a teprve na to nějakou roznášecí desku ( třeba 2 x OSB křížem prošroubovat a slepit a teprve na to nášlapnou vrstvu. Třeba ta selská prkna.
PS Ten kročejový hluk se samozřejmě změní v hluk, který povedou ty vzduchovody, neboť se už bude šířit vzduchem.
S pozdravem Laďa
Laďa Jaskva
přispívající
přispívající

od Purfina » 04 črc 2013, 14:54

Dobrý den,
velmi děkuji za věcné komentáře. Uvádím, že přívody pro 1NP budou z vrchu vč. odvodů. V podkroví přívody z podlahy (v tuto chvíli se nelze jednoduše dostat na kleštiny a celý krov je pohledový, 2 místnosti zaklopené a část zkosená) a odvody nahoře, viz. PD (http://uloz.to/xXTr5cjS/vzt-navrh-04072013-pdf). Náčrty Nilanu o výhodách/nevýhodách jsem již dříve studoval. Chápu, že životnost vzduchovodů je jiná než samotné jednotky, která se dá vyměnit

Příloho
Laďa Jaskva píše:pokud to spiro nebude pořádně zabaleno do nějakého minerálu, tak bude malér

Pak by zřejmě bylo asi nejvhodnější zvolit hranaté potrubí s výškou 4 nebo 5cm, aby bylo dostatek místa na min. izolaci. Kročejový útlum do 1NP by měl řešit původní zásyp škvárou. V př. hranatého potrubí by možné ani nebylo třeba demontovat stávající podlahu.
IMG_7805b.jpg
Skladba by mohla vypadat následovně.

Případné další komentáře k celkovému návrhu ocením.
Děkuji
Purfina

Zpět na Vzduchotechnické rozvody