Projekt vzdochotechniky - váš názor?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od skaven » 04 led 2014, 21:01

Dobrý den, rád bych vás požádal o názor na projekt vzduchotechniky, který jsme si nechali vypracovat pro naši dřevostavbu. Po prostudování zdejších diskuzí mám pochybnosti o správnosti některých detailů.

Jednak bychom rádi použili potrubí s kruhovým průřezem namísto plochého, jako alternativa k navrženému potrubí nám bylo doporučeno kruhové potrubí o průměru 80mm, osobně mi ale přijde průměr příliš malý. Nebylo by lepší použít alespoň 100 nebo 120 mm?

Jako rekuperační jednotka je v projektu použit Vitovent 300 od Viessmannu s výkonem 180 m3/h, je to dostatečný výkon?

Další dotaz se týká výustek v pokojích. V původním projektu, v němž byly rozvody navrženy v podlaze, jsou výustky pod okny - předpokládám, že takto vzduch lépe cirkuluje, když je do pokoje přiveden na jedné straně a odtah je pod dveřmi bez prahu. Nebylo by lepší protáhnout větve až k oknům (prostor v podhledu na to je)?

Nakonec bych se rád zeptal, zda není konstrukčně jednodušší vést chodbou nějakou páteřní trubku, která by byla širší (v chodbě je možné udělat i nižší podhled, takže se zde vleze prakticky libovolný rozměr), než dělat pět samostatných vedení?

Předem děkuji za vaše názory a zkušenosti.
Přílohy
rez.jpg
příčný řez domem
2NP.jpg
druhé patro - podkroví domu
1NP.jpg
obytné přízemí
skaven

od Mike » 26 bře 2014, 08:38

Řeknu to takhle, foukat to bude, ale jsou to vyhozený peníze. Potrvrzuju všechny vaše obavy, od slabých průřezů až po slabou jednotku a navíc jen pasivní. Chybí detaily uložení potrubí, izolace a další.
Mike

od zumik » 26 bře 2014, 08:50

Zdravím, dovolím si reagovat. Kruhové potrubí je určitě lepší. Na toto téma toho zde dost. Já bych hranaté nechtěl už kvůli ceně. 80 mm průměr kruhového potrubí mi přijde také málo, ale vzhledem k průtoku jednotky to asi stačit bude. Záleží jak Vám to projektant napočítá, ale pokud se vám tam vejde větší průměr tak osobně bych ho tam dal.
Rekuperační jednotku neznám. Průtok mi přijde málo. Na Zvýšený ottah vpodstatě jednotka nemá prostor. A troufám si tvrdit, že pokud budete mít větší návštěvu, tak to jednotka nemá šanci zvládnout. Při mírné aktivitě bych počítal minimálně 25 m3/hod. A také je nutné si uvědomit, že čerstvý vzduch je přiváděn do celého domu i přes to, že všichni jsou v jedné místnosti.
Předpokládám ,že jednotka je pasivní a tedy přívod vzduchu bude bez předehřevu studenější, než vzduch v místnosti a v takovém případě je přívod u země nevhodný jelikož čerství vzduch bude proudti po podalze k prehu pod dveřmi a nedojde tak ke kvalitnímu provětrání celé místnosti. Vý ústky by měli být tka jak píšete.
Páteřní trubka mi také přijde jednodušší už jen kvůli izolaci potrubí.
zumik
přispívající
přispívající

od unca » 14 říj 2015, 11:08

Dobrý den. Jelikož je tu na toto téma spousta vláken, tak nebudu zakládat nové, ale přivtěřím se třeba do tohoto. Rád bych znal nějaký nezávislý názor na projekt vzduchotechniky, který jsme si nechali udělat. Bohužel z ostatních projektů na stavbu mám zkušenosti, že je lepší vždy ještě požádat o další názory. O domě - jedná se o menší bungalov s plochou střechou. Vnější stěny 20cm betonu + polystyren, strop / střecha - trámová konstrukce, izolace nad. Pod trámy bude pověšený SDK záklop kromě obýváku / kuchyně, kde budou trámy částečně přiznané. Mezi SDK a trámy už nezbývá moc prostoru, kastlíky nechci - proto je tam hranaté potrubí. Rekuperační jednotka bude aktivní (ještě se rozhoduji mezi jednotkou s ohřevem vody, nebo bez). Jednotka bude v technické místnosti v SV rohu domu. Fórum zde mám docela pročtené, fyzik ani vzduchař ale nejsem a ani nechci být. Z toho, co jsem pochytil se mi ale zdá, že by odbočky měly být uskutečněny spíše kalhotovými kusy než T- kusy, které jsou v projektu. Dál je mi divné, že jsou všechny větve stejného průřezu. Díky předem za názory.
Vzduchotechnika.JPG
unca

od unca » 06 lis 2015, 10:58

Trochu opožděně, ale přece díky za zhodnocení. Trochu mě teď překvapilo, že když jsem projekt poslal pár firmám, tak se se mnou docela velká část vůbec nechce o realizaci bavit, protože takhle už se to přece nedělá a oni montují už jenom moderní systém = "chobotnice". Nakonec to podle toho asi budu muset přece jenom nějak zbastlit sám.
unca

od Leonardo » 06 lis 2015, 11:25

unca píše:...velká část vůbec nechce o realizaci bavit, protože takhle už se to přece nedělá a oni montují už jenom moderní systém = "chobotnice"...

Hadice jsou snadné na montáž. Není potřeba speciální vybavení, žádné střihací stoly na spiro atd. Stačí perořízek a jde se na věc. Nakonec to vypadá i líp než flexou okousané spiro. Proč by se firma zabývala nějakou na preciznost náročnou prací, když hadice nařezat zvládne i podavač. Proč by investovala do vybavení a vyškolení montážníků? Trend je takový, že firmy se snaží vydělat zejména na prodeji, proto doporučují jednotky a zboží, kde dostanou největší marži za minimum vynaloženého úsilí. Zbytek je už jen na tom, jak potenciálního zákazníka dokáží zpracovat, aby opustil své záměry a nechal si namontovat, co chce firma.
Leonardo

Zpět na Vzduchotechnické rozvody