Zcela zásadním pro pochopení podstaty je to, že účinnost rekuperace se udává (měří) za situace, kdy je na straně odpadního tepla a přiváděného vzduchu rozdílná teplota ale stejná vlhkost. Vzduch je suchý. V reálném stavu je to trochu jinak. Ven jde vzduch vlhký a dovnitř suchý(pro názornost trochu zjednodušuji). Zkusme si rekuperaci představit trochu jinak. Představme si, že místo odpadního vzduchu do jednotky budeme rourou přivádět stejné množství vody o teplotě 21°C. Přívodní vzduch nám podle účinnosti jednotky ohřeje stejně jako ten vzduch. Každému je ale jasné, že voda má větší tepelnou kapacitu (tedy k ohřátí kg vody o 1°C potřebujeme asi 4x více energie). Když tedy budeme měřit teplotu vzduchu vycházející z rekuperátoru, bude blízká 21°C, ale odtékající voda bude mít ještě dostatek energie na ohřátí dalšího 3 násobku vzduchu. Přesto odejde z domu nevyužita. Když vezmeme běžný pasivní výměník, tak se nezamýšlíme nad teplotou v odpadním vzduchu, protože se obvykle zaměřujeme jen na teplotu přívodního a jsme spokojeni, že se dohřál. Teď jde o to, jak se dostat co nejefektivněji k tomu zbytkovému teplu, které vlhčí odpadní vzduch má.
..
Berme, že se jedná o stejně intenzivní větrání, nedochází k žádnému jinému vysušování interiéru, jak se také lze dočíst. Ne. Jde jen dokonalé využití celkové energie odpadního vzduchu. To bez tepelného čerpadla zatím jinak nejde. Žádné ztráty dotápěním atd., odvětrám stejné množství jako u pasivní jednotky, dohřeju vzduch stejně jako u pasivní jednotky a získám něco navíc. Není to bůh ví kolik energie, není to spasení světa, je to jen čerpadlo, co si dokáže odčerpat energii,kterou bych vyhodil. Hlavní efekt je pak v létě, kdy beru energii od slunce, ta mi ohřeje nebo přehřeje dům a proč si ji odtud nevzít, ohřát vodu a ještě nepřichladit? Jasně, není to výkon jako klimatizace, ale provozně to chlazení nic nestojí. Když ohřeju vodu venkovním TČ, tak ten ochlazený vzduch foukám ven, proč, není to škoda? Jistě musí běžet kompresor a nemám vodu zadarmo jako u soláru, ale mám ji jen za třetinu oproti elektřině a solár nechladí. Navíc na zimu, kdy solár mi vodu neohřeje, budu muset mít další zařízení na ohřev, další investice.