prosím zkušené o názor na projekt VZT a Nilan CT150

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od george_1 » 05 pro 2014, 12:16

Boiler se dá určitě koupit i za méně než 10tis. Já mám Dražice za 5,5 nebo kolik..Ae jen na ohřev TUV. Nicméně hodiny se točí a točí. Proto ta zmínka o aktivní rekuperaci s ohřevem TUV, protože větrám stejně nonstop a kdyby to ještě ohřálo vodu...tak je to systém který by mohl mít smysl. Ano je zde otázka životnosti, taky na ni nevěřím a proto jsem šel cestou nízkých pořizovacích nákladů. Máme vodu ze studny a beztak budu měnit za 2-3 roky boiler. Potřebujem nějaký s aktivní anodou, či jak se to jmenuje :) Navíc vývoj všeho jde kupředu, za 5 let budou úplně jiné a lepší, efektivnější zařízení, tak se to vymění. A ti co dali za technologie velké sumy a budou bez peněz, tu změnu udělat nebudou moct, protože ji ani do té doby nesplatí..Těch pohledů na věc je mnoho a pro každého je to to správné jinak.
george_1

od Návštěvník » 05 pro 2014, 14:28

Jak velký je ten bojler za 5000 Kč. Bojler s TČ za 50000 Kč je 280l, má v sobě výměníky atd. Chce to trochu podobná zařízení pro srovnání.
bojlery.png
Návštěvník

od zumik » 05 pro 2014, 15:46

Srovnávat se musí srovnatelné to ano, ale k čemu by člověk kupoval bojler s vyměníkem, když potřebuje pouze ohřívat vodu elektřinou? K čemu by kupoval 250 - 300 l bojler, když stačí 160 - 200 l.
Takže pokud chcete porovnávat návratnost el. ohřevu TUV a luftbojleru, tak je clekem jasné, že se zvolí bojler s dostatečnou kapacitou, aby nebyl nedostatek vody (200l stačí i pro případ kdy přijede početná návštěva) a bez blbostí okolo.
zumik
přispívající
přispívající

od Návštěvník » 05 pro 2014, 16:25

S tím se dá souhlasit, ale není to jen o objemu. Jedná se o typ nádrže, provedení a smalt. Měli jsme doma nějaký Tatramat nebo, co to bylo a vydržel 15 let. Vyměnili jsme ho za nějaký noname za 5000 Kč a po pěti letech šel do kytek. Ten původní ani těch 5000 Kčs nestál :-)
Návštěvník

od radek.pajdla » 16 úno 2015, 14:38

Rád by jsem ještě navázal na původní téma, a to z důvodu odvětrání kuchyně. Mám velmi podobný dům 170 m2. Jsem ve fázi omítek. Z kuchyně jsem udělal odtah samostatnou větví do garáže do místa rekuperační jednotky - cca 8 m. Uvažuji o tom, že by jsem před RJ umístil uzavírací klapku na potrubí které odvádí vzduch ze zbytku domu, za tím propojil odtah kuchyně a zbytku domu a napojil na RJ. V případě zapnutí cirkulační digestoře by se klapka uzavřela a odsávání by šlo jen přes kuchyň.Čerstvý vzduch by šel do všech místností.
Dále jsem udělal přípravu pro přímý odtah z digestoře ven - možnost přepojení nad kuchyňskou linkou. ( záložní varianta, ale možná dost reálná)
Má to takhle smysl?
Ještě dotaz:
Uvažuji také o Nilan CT150. Tedy max. výkon cca 150m3/hod. Odtahové potrubí z kuchyně bude(bohužel jen ) ploché 225x50 mm. Je tímto průřezem možné odsávat na max výkon rekuperace? Popřípadě za jakých podmínek. Navíc bez předehřevu by jsem v zimně riskoval že odtah nepojede vůbec, jestli jsem to správně pochopil.
Děkuji.
radek.pajdla

od Návštěvník » 16 úno 2015, 15:01

radek.pajdla píše:Z kuchyně jsem udělal odtah samostatnou větví do garáže do místa rekuperační jednotky - cca 8 m. Uvažuji o tom, že by jsem před RJ umístil uzavírací klapku na potrubí které odvádí vzduch ze zbytku domu, za tím propojil odtah kuchyně a zbytku domu a napojil na RJ. V případě zapnutí cirkulační digestoře by se klapka uzavřela a odsávání by šlo jen přes kuchyň.Čerstvý vzduch by šel do všech místností.

To se celkem dělá a Nilan na to má originál EMbox. Já osobně bych do jednotky vzduch od digestoře netahal, ale pokud skutečně odfiltrujete mastnotu, může to fungovat.

radek.pajdla píše:Uvažuji také o Nilan CT150. Tedy max. výkon cca 150m3/hod. Odtahové potrubí z kuchyně bude(bohužel jen ) ploché 225x50 mm. Je tímto průřezem možné odsávat na max výkon rekuperace? Popřípadě za jakých podmínek. Navíc bez předehřevu by jsem v zimně riskoval že odtah nepojede vůbec, jestli jsem to správně pochopil.
Děkuji.

Průřez odpovídá zhruba 90mm trubce, což je na 150m3/h málo. Vzduch projde, ale bude to slyšet.
Návštěvník

od radek.pajdla » 16 úno 2015, 16:02

Ano rozumím.
Ad1.
Přímo z digestoře by jsem vzduch netahal. Digestoř by byla jako cirkulační s nerezovým lapačem tuku a výdechem zpět do místnosti. A odtah by byl mřížkou nad kuchyní.
Ad2.
Možná by výkon odtahu z kuchyně nemusel být maximální, třeba jen 80-100m3,důležité je že by nebyl z celého domu, ale jen z kuchyně. Do kuchyně by byl přívod vzduchu samozřejmě z vyústek v místnosti z kuchyní a také částečně z ostatních místností, takže by se zápach nemusel tolik šířit po celém domě.
Naše rodina moc nesmaží maximálně tak palačinky. Pokud by jsme smažili 4x za týden řízky je to určitě něco jiného.
Navíc si myslím že jednorázové křížové větrání okny je pořád v záloze, zvláště při plusových venkovních teplotách. Já beru rekuperaci jako soubor výhod a nevýhod. Jako ve všem.

Ještě na závěr otázka:
Jsou samozřejmě předepsané určité předepsané a doporučené hodnoty výměny vzduchu.
Jsou potom v praxi opravdu dodržovány nebo je praxe jiná?
radek.pajdla

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnické rozvody