Helios píše:Martin Šperl píše:Rovi píše: Hele je to něco jako síla kterou musí zevnitř zatlačit šampus na na špunt, aby vylítnul z flašky. Nevim jakuž to napsat.
Moc krásný příkladPředstavte si, že by z láhve vedla dvě stejná hrdla. Tlak uvnitř láhve nemusí být 2x tak velký, aby vystřelil špunt, než by stačilo k vystřelení jednoho.
No ozaj krásny príklad, ak by to boli rovnaké hrdlá s rovnakými zátkami (rovnaké podmienky) tak pri prekonaní tej hraničnej sily (protitlaku) vystrelia obidva súčasne (podobné ako keby boli v nejakom potrubí poistné ventily dimenzované na rovnaký tlak). Nie je potrbné vytvoriť žiaden tlak navyše. Len objem potom vytekajúceho šampanského sa rozdelí na 2.
Necital som sice celu diskusiu, ale zaujal ma tento priklad so sampusom a dvomi hrdlami...ak to ma byt dokaz, ze tlakova strata je rovnaka pre jeden velky stopel (spunt) a tak isto aj pre 2 mensie stoplne...tak ja by som to videl asi takto:
Stycna plocha jedneho stopla je urcite mensia ako stycna plocha dvoch stoplov, pri rovnakej ploche prierezu otvorov. Stycna plocha je v tomto priklade trecia plocha. Cim vecsia trecia plocha (ked vychadzam z predpokladu, ze stople v oboch pripadoch sa "tlacia" v otvoroch ku sklu rovnako), tym padom je potrebne zvnutra flase potrebna vacsia sila pre dva stoplne na to, aby vyleteli...
zaver: dva stople = vacsia tlakova strata
(dufam, ze som nebol mimo, o com ste sa bavili