Prumer otvoru ve zdi pro spiro potrubi

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od MirekBrno » 27 úno 2017, 07:48

Ahoj, v projektu mam pouzite spiro potrubi o prumeru 160 a 125 mm a chtel bych se zeptat, jaky prumer der byste vrtali pro toto potrubi. Diry budou skrz ZB venec o tloustce 30 cm a idealne bych je chtel co nejmensi, ale aby byly dostatecne. Predem diky za odpovedi.
MirekBrno

od Tazatel » 27 úno 2017, 10:41

Záleží na typu a tloušťce izolace. Já nechával cca 10 cm větší průměr, ale izoloval jsem nástřikem tvrdou PU pěnou (Izopianol, W/(m.K) 0,021).
Nevím jak je to s vrtáním takového průměru do věnce (já mám díru pod), ale není to trochu na posouzení statikem?
Tazatel

od MirekBrno » 27 úno 2017, 11:19

Z hlediska statiky je to v poradku. Dum je bungalov a je zpevneny vnitrnimi venci. Temito vnitrnimi venci prave prochazi potrubi vzduchotechniky, pod vazniky - tepelna izolace je mezi vazniky a nad vazniky. V projektu je otvor 200 mm na 160mm trubku a to uz bych musel snizit SDK strop (chyba v projektu). Takze bych radeji vrtal mensi prumer nez tech 200 mm, abych nemusel tolik snizit strop, ale nikde jsem nenasel informaci, jake otvory se vrtaji pro zminene spiro trubky.
MirekBrno

od BaR » 28 úno 2017, 13:14

Dobrý den,

když mi montážní firma montovala vzduchotechniku, udělali mi přes fasádu asi 320 mm prostupy na sání a výfuk. Do nich zasadili 200 mm SPIRO potrubí zaizolované 50 mm K-Flex a zbytek zastříkali pěnou. V technické místnosti udělali zúžení na 160 mm opět s 50 mm izolací. To napojili na hrdla jednotky. Po domě mi potom vedli opět zaizolované potrubí na chodbě 160 mm a do jednotlivých místností to ještě zúžili na 125 mm + izolace. To samé udělali i s odtahem, ale to už neizolovali. Tzn., že z jednotlivých místností šlo SPIRO 125 mm a na chodbě udělali hlavní větev 160 mm. Teď už ty prostupy dělají nově z EPP potrubí a tam už není nutné dělat větší prostupy. Kdybych počkal pár měsíců, mohl jsem to mít řešené jinak. Ale i tak jsem velmi spokojený.

BaR
BaR

od MirekBrno » 09 bře 2017, 17:47

BaR píše:Dobrý den,

když mi montážní firma montovala vzduchotechniku, udělali mi přes fasádu asi 320 mm prostupy na sání a výfuk. Do nich zasadili 200 mm SPIRO potrubí zaizolované 50 mm K-Flex a zbytek zastříkali pěnou. V technické místnosti udělali zúžení na 160 mm opět s 50 mm izolací. To napojili na hrdla jednotky. Po domě mi potom vedli opět zaizolované potrubí na chodbě 160 mm a do jednotlivých místností to ještě zúžili na 125 mm + izolace. To samé udělali i s odtahem, ale to už neizolovali. Tzn., že z jednotlivých místností šlo SPIRO 125 mm a na chodbě udělali hlavní větev 160 mm. Teď už ty prostupy dělají nově z EPP potrubí a tam už není nutné dělat větší prostupy. Kdybych počkal pár měsíců, mohl jsem to mít řešené jinak. Ale i tak jsem velmi spokojený.

BaR

Diky za informace. O tom EPP potrubi jsem jeste neslysel, jdu se na to mrknout.
MirekBrno

od rasto1 » 10 dub 2017, 10:22

Tie EPP potrubia vyzerali vyborne az po zhliadnuti ceny.
Preboha to akoze dat 30E/m a jedno koleno dalsich 30E???
Keby to stalo polovicu, tak by uz ani nebolo na vyber a vsetci by to pouzivali :D
rasto1

od sparta » 27 dub 2017, 12:03

To EPP potrubie sa moze instalovat aj do SDK podhladu?? A na sanie a vyfuk nemusi byt izolovane ani pri aktivnej RJ??
sparta

od Mathilda » 27 dub 2017, 14:29

EPP potrubí můžete dát i do podhledu. Izolovat se musí vše kromě odtahu, pokud nevede v nezatepleném studeném prostoru. Izoloval bych bez ohledu na typ rekuperace.
Mathilda
přispívající
přispívající

od sparta » 27 dub 2017, 14:46

myslel som sanie a vyfuk z EPP potrubia...
sparta

od Mathilda » 27 dub 2017, 15:44

Ještě jednou. Izolovat se musí vše, viz výše.
EPP potrubí je už izolací samo o sobě a tedy není jej třeba dále izolovat. Lze ho použít na přívod, sání, odtah i výfuk. Sání a výfuk lze udělat z větší síly. EPP se dostane ve více typech. Podobné vlastnosti má i EPE potrubí, které je měkkčí ale laik ho v podstatě od EPP nepozná. V Česku bych vám doporučil kontaktovat info@setrite.cz ,jedná se o přímého importéra EPP a tak si domluvíte i cenu., aby pan Zohan nekřičel, že doporučuji nějakého prodejce třetí řady. :-)
Mathilda
přispívající
přispívající

Zpět na Vzduchotechnické rozvody