Vážení,
nemám jasno ve věci vedení. Budu předpokládat, že vést VZT nad vzduchotěsem (tj.prostupovat do tepelné izolace nad podhledem připadně až nad ni) je hloupost. Narazil jsem na tři řešení a nevím, které zvolit:
1. VZT natahat v kanálech pod podhledem v místnostech. Funkčně nejspíš ok, provedení si neumím představit - v místnostech u stropu nevzhledné hranaté "překlady", nehledě na to, že bude třeba přemostit prostor, kte to bude pohledově vyloženě vadit. Za mne je to varianta téměř nepoužitelná.
2. VZT natahat v dvojitém podhledu tj. nahoře vzduchotěs dole SDK. Asi nejčistší řešení, mám zde svobodu pohybu, můžu tam lehce natáhnout i elektřinu, data apod. Nevýhoda: zaberu cca 20cm z vytápěného prostoru "jenom" pro to, abych roztáhl vzduchotechniku. Přijde mi to zbytečné plýtvání investicemi a zejména náklady na vytápění.
3. Udělat VZT projekt a ve vzduchotěsu udělat kanály směrem do půdního prostoru. Nevýhody: nerovný povrch nad podhledem tj. komplikace z hlediska izolace, nutnost vytvořit ony kanály ve zduchotěsné vrstvě, nemožnost využití pro jiné rozvody, pokud dojde ke zněně VZT při realizaci nebo v budoucnu tak už nic nezměním apod.
Ještě poznámku: předpokládám, že jako vzduchotěsný podhled je třeba použít OSB desky pero-drážka s přetmelenými a u zdí přelepenými spoji.
Jakou variantu zvolit případně v čem se ve své argumentaci pletu? Jedničku nechci pakliže pro ni není pádný důvod, dvojka je předběžně projektována a o trojce uvažuji.... Díky moc za názory....