Kudy vést VZT rozvody (bungalow) - složení podhledů

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Jantar » 30 kvě 2013, 11:36

Vážení,
nemám jasno ve věci vedení. Budu předpokládat, že vést VZT nad vzduchotěsem (tj.prostupovat do tepelné izolace nad podhledem připadně až nad ni) je hloupost. Narazil jsem na tři řešení a nevím, které zvolit:

1. VZT natahat v kanálech pod podhledem v místnostech. Funkčně nejspíš ok, provedení si neumím představit - v místnostech u stropu nevzhledné hranaté "překlady", nehledě na to, že bude třeba přemostit prostor, kte to bude pohledově vyloženě vadit. Za mne je to varianta téměř nepoužitelná.

2. VZT natahat v dvojitém podhledu tj. nahoře vzduchotěs dole SDK. Asi nejčistší řešení, mám zde svobodu pohybu, můžu tam lehce natáhnout i elektřinu, data apod. Nevýhoda: zaberu cca 20cm z vytápěného prostoru "jenom" pro to, abych roztáhl vzduchotechniku. Přijde mi to zbytečné plýtvání investicemi a zejména náklady na vytápění.

3. Udělat VZT projekt a ve vzduchotěsu udělat kanály směrem do půdního prostoru. Nevýhody: nerovný povrch nad podhledem tj. komplikace z hlediska izolace, nutnost vytvořit ony kanály ve zduchotěsné vrstvě, nemožnost využití pro jiné rozvody, pokud dojde ke zněně VZT při realizaci nebo v budoucnu tak už nic nezměním apod.

Ještě poznámku: předpokládám, že jako vzduchotěsný podhled je třeba použít OSB desky pero-drážka s přetmelenými a u zdí přelepenými spoji.

Jakou variantu zvolit případně v čem se ve své argumentaci pletu? Jedničku nechci pakliže pro ni není pádný důvod, dvojka je předběžně projektována a o trojce uvažuji.... Díky moc za názory....
Jantar
pozorovatel
pozorovatel

od MIRAS » 30 kvě 2013, 14:14

Doporučil bych variantu 2.
VZT rozvést pod parotěsnou zábranou nad SDK. Pokud se nepletu OSB deska je parobrzda, nikoliv parozábrana. Záleží na typu. Standardně by ale stačila fólie. Neznám skladbu stropu, tohle by měl řešit projektant stavby.
MIRAS

od Leon » 04 čer 2013, 08:43

Já bych se přiklonil k názoru Mirase. Nutno však uvést, že děláme rozvody půdou běžně. Utěsnit prostupy parotěsnou zábranou jako hlavní problém nevidím. Běžná je VARIO Powerflex, já mám osvědčenou SMAC 5501 - super věc. Těch pásek, co dobře fungují je ale víc, jen si nepamatuji všechny názvy. Slabinou vedení na půdě je síla izolace. Trubky by měly mít kolem sebe cca 30 cm izolace, to má málokteré souvrství. Dost často se i v projektech doporučuje podstatně menší síla izolace. To jsou ale hodnoty bezpečné proti kondenzaci, tepelné ztráty to ale eliminovat nezvládá.
Leon

Zpět na Vzduchotechnické rozvody