vedeni sikmo - koleno 60°

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od crown » 04 bře 2015, 16:31

Dobry den,

protoze mam v byte vlhko, tak planuju namontovat jednotku HR-100RS. Ta se pripojuje 10cm trubkami. Domovni zed je cihla 60cm.
Nemuzu moc tahat roury po byte (manzelka), tak chci prurazy ven udelat hned vedle sebe. Je mi jasne, ze nasavaci otvor nemuze byt vedle vyfukovaciho, tak jsem vymyslel, ze nasavaci roura bude ve zdi sikmo. Aby byly otvory od sebe alespon metr, musi byt sikmo pod uhlem 60°. Nenasel jsem ale bile plastove koleno se 60° uhlem.

Dotaz - mam tam dat 45° s tim, ze budou roury od sebe jen asi 70-80 cm? Nebo se da to koleno nekde sehnat/natvarovat? Koukal jsem po eshopech a nic jsem nenasel.

Flexi potrubi muzu dat vevnitr, ale na vystupu z baraku musi byt pevna trubka s mrizkou.

Vyfuk vzduchu pod uhlem a druhou stranu byt nemuze, tam je okno.

Dekuju
crown

od Jan Beran » 04 bře 2015, 22:02

Když je v baráku vlhko, chce to skutečně větrat. Dělání polovičatých řešení jsou často jen zklamání. Ventilace bez rozvodů, slabá jednotka bez výkonu...nemůže vést k dobrým výsledkům. Samozřejmě, že se tu nebo na dezinfu objevují chvalozpěvy na podobná řešení. Nikdo skutečné výsledky práce těchto pánů trvale exhibujících na všech fórech nemůže potvrdit. Když chcete sklidit pole a nemáte na kombajn, lehce se podlehne zprávám, že na to stačí i sekačka s pojezdem.
Jan Beran

od crown » 05 bře 2015, 16:56

Ono to zjednoduseni neni tak strasne.

Nasavani v kuchyni a vyfuk do loznice skrz tenkou zed. Oboje na strane vzdalene od dveri. Kdyz budou otevrene dvere, tak se vyvetra loznice a kuchyn. Kdyz spojovaci dvere zavru a otevru zbytek dveri v byte, tak vzduch pujde z loznice pres detsky pokoj, obyvak, predsin do kuchyne.

V soucasnosti vetrame okny a bezi doma odvlhcovac. Ten vyrobi tak asi 4L vody za tyden. Na to si myslim, ze by ta HR-100Rs mohla stacit. Kdyz nebude, tak proste dam vetsi jednotku, protoze trubky ven uz budou hotove a ty dva metry vnitrnich trubek holt predelam (a HR by sla do sklepa nebo na chalupu)

Co ctu popisy, tak stejne vetsina lidi prepne rekuperacni jednotky na minimalni vykon a stejne jsou na tom podstatne lepe nez pred montazi jednotky. Jinak samozrejme souhlasim, ze lepsi je komplexni reseni, mame ale stropy jen 2.40-2.50 a kastliky by doma neprosly.

Ted potrebuju hlavne vyresit ty prustupy zdi ven. Tam chci dat 16cm KG trubku a do ni nacpat 10cm trubku s nalepenou izolaci. To koleno 60° mi ale vrta hlavou.
crown

od crown » 06 bře 2015, 01:31

Dekuju za podnetnou reakci.

nejdrive plan bytu:
Obrázek
(zdi maji spise 55-60 cm nez tech 44 psanych na planu)

rozmer je asi 66 m2, vzdychu je tedy asi 165 m3
vitr jsem zakreslil do planu

vlhkost je z dychani a kytek (mame jich opravdu kvanta). Ty 4l tydne jsou, kdyz pravidelne vetrame oknem. Odvlhcovac ma cidlo na vlhkost a udrzuje mezi 50 a 60%

tlumic je dobry napad

prostup zdi - musi se mi tam vejit i izolace na trubce. Cili kdyz budu chtit 125mm, staci prustup 20 cm? (zvlast ten sikmy pruraz by pri vetsim prumeru mohl narusit zed).

leto moc neresim, to mame prakticky stale otevrene okno pres noc. Pro me je dulezita hlavne vlhkost v zime. V lete by to nemohlo bezet pres den, kdyz je venku vedro

hlasitost - to je dulezite. Jednotku chci polepit izolacni hmotou. HR je na nizsi stupen pry docela ticha. V koleni do loznice muze byt tlumic.

Velikost jednotky je vzdy kompromis. U nas to neschovame do podhledu a bude sedet v kuchyni v rohu. Kdybych tam dal treba jednotku Paul, tak zabere strasne moc mista.

Dekuju za napady
crown

od vejpuste » 17 bře 2015, 23:10

Odsavani by melo byt spis z koupelny, protoze tam vznika nejvic vlhkosti.
Mam HR100 doma a na prvni stupen se u toho da v pohode spat, druhy stupen uz je hlasitejsi.
Odvlhcovac ma taky nejakou hlucnost.
Pouzivame ho na udrzovani vlhkosti pres noc, jinak vetrame pruvanem, coz je efektivnejsi.
Bacha taky, ze ma tato jednotka odvod kondenzatu, tak at vam to pak nekape kam nema.
Libor
vejpuste

od crown » 18 bře 2015, 17:01

Dekuju.

V koupelne je ventilator s odtahem + v kuchyni je digestor s odtahem. To budu muset jeste nejak vyresit. Mozna zpetne klapky, aby se tamtudy nedalo omylem nasavat vzduch. Oba dva ale nebezi casto, max tak hodinu denne.

Tu rouru nakonec nedam sikmo, ale dam sani a odtah pod sebe (>1,5 m od sebe), aby to nenarusilo pevnost zdi.

Odvhlcovac nam v noci spina ve vedlejsim pokoji, ale uz jsme si na to zvykli. Taky v kuchyni huci lednicka / mycka. Pokud HR100 na nizsi vykon bude podobne hlucne, tak to bude OK.

S kondenzatem pocitam. Pojede hadici pekne do odpadu.

Az to nekdy v lete dodelam, tak muzu dat par fotek a po zime zkusenosti.
crown

Zpět na Vzduchotechnické rozvody