Kdy delat rozvody

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Tomas Mrazek » 02 dub 2015, 15:06

Dobry den,
chci se zeptat ve ktere fazi stavby se delaji rozvody vzduchotechniky. Jde o to jestli pred nebo po omitkach?
Mam ted v planu delat vodu, elektrinu a pak omitky.
Dekuji
Tomas Mrazek

od Kamil Zeman » 03 dub 2015, 09:47

Já je dělal při hrubý stavbě.
Kamil Zeman

od Návštěvník » 03 dub 2015, 16:01

Muzete sem prosim hodit jaky byl vas postup praci. Co se delalo po cem. Dekuji.
Návštěvník

od Návštěvník » 04 dub 2015, 11:18

U nás to probíhalo ve stádiu před omítkami a před všemi ostatními instalacemi. Mládenci od vzduchotechniky natahali hlavní rozvody,vyzkoušeli pomocí přenosného ventilátoru, udělali hrubou regulaci, zalepili všechny konce ucpávkami a odjeli. Potom přišli vodaři, elektrikář a dodělali ostatní rozvody. Následovaly omítky. I když jsou rozvody pod sádrokartonem, tak jsem je nechtěl mít zastříkaný od omítek, tak jsem na na ně dal igelit a ten po omítkách vyhodil. Potom sádrokartonáři dodělali stropy a v nich otvory pro VZT ventily. Vytahali ven jen konce propojovacích hadic. Když už byly hotové podlahy, dlažba i obklady, přivezli mi jednotku. Tu napojil vodař na teplou vodu, topení a odpad. Jako poslední přijeli vzduchaři a dopojili jednotku na rozvody, v sádrokartonech dopojili objímky a osadili ventily. Jednotku oživili, zaregulovali už jen na ventilech a seřídili ventilátory. Za chvilku tekla teplá voda a začala se zvedat teplota vody do topení. Tím bylo z hlediska vzduchotechniky hotovo. Teď nám mají ještě vyměnit ovládač. Ten původní bude jen v technický a dotykový dají místo toho tlačítkového. Škoda, že ho nedělali dřív, protože bych si ho dal do obýváku.
Návštěvník

od anonym » 27 dub 2015, 11:13

My jsme projekční a realizační firma a děláme to v 90% až po omítkách. U RD to není tak kritické, ale když máte potrubí třeba 800x400 5cm pod stropem, tak už by nad ním nikod omítku neudělal. U těch trubek pr. 160-200mm se to dá, ale zas se musí obalovat igelitem a pod.
anonym

od Macek » 12 črc 2015, 17:51

Tak z vlastni zkusenksti uz vim ze je dobre to udelat tak ze co je zasekane ve zdi - u vyustku - udelat pred omitkama. Vodorovne rozvody v podlaze bych priste delal az po omitkach a tesne pred polozenim podlahoveho polystyrenu. Hlavne proto at zednikum nezavazi pri omitani a at se neposkodi.
Macek

Zpět na Vzduchotechnické rozvody