Ventilace truhlárny

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Petr Marek » 23 pro 2015, 16:18

Dobrý den,

mám nízkoenergetickou truhlárnu s elektrickým vytápěním a potřebuju jí větrat. Filtr na prach mám, ale v truhlárně budu mít i gravírovací laser z kterého jdou spaliny při gravírování dřeva nebo plastů.

Nechce se mi na jednu 60m2 místnost kupovat klasická rekuperační jednotka za 50tis.Kč. a průmyslová ventilace je drahá jak na koupi, tak na provoz.

Nemáte někdo tip, jak to vyřešit?

Díky moc.
Petr Marek

od Leonardo » 23 pro 2015, 18:01

60 m2 není moc velký prostor a tak se dá předpokládat poměrně velká koncentrace prachu a ostatních mikročástic. Určitě mějte na paměti kvalitní filtraci odtahu a to už na samotném potrubí. Pokud tedy nějaké vedení bude. Dále je potřebné zjistit, zda ventilační zařízení může v takovém prostředí fungovat. Jde o nebezpečí požáru při zahřátí ventilátorů a podobně. Musím říci, že prostředí truhláren, lakoven, skladů chemikálií a hořlavin - to všechno jsou noční můry vzduchařských firem. Těžko tohle zvládne běžná ventilační jednotka a prodá vám ji za tímto účelem pouze hazardér, hokynář, kterému je všechno jedno a nebo neznalý amatér.
Leonardo

od anonym » 04 led 2016, 11:24

S podobným zadáním se setkáváme dnes a denně: "Ať je to co nejlevnější a ať to perfektně funguje" :-). CNC laser (předpokládám, že se jedná o CNC), by měl být při práci zakryt a pokud je stroj správně vyroben, má být opatřen nástavcem pro odsávání. Takto postačí poměrně malé odsávání a jeho účinnost je velmi vysoká.
S panem Leonardem bych si dovolil nesouhlasit. Truhlárna není žádná noční můra, pouze se musí dělat tak jak se dělat má. Musí tedy být vyhotoven protokol o prostředí, ze kterého se při návrhu vychází. Je samozřejmé, že čím náročnější prostředí, tím dražší VZT. Tak je to ale všude, kvalitu je nutno zaplatit.
anonym

od Spala » 04 led 2016, 17:32

Noční můrou se může stát, když investor tlačí firmu mimo pravidla, aby ušetřil. Když požádám o revizní zprávu nebo nějaký jiný doklad pro rozbor prostředí, když požaduju stanovisko hasičů a tak, jsem za potížistu a zakázku přebírají firmy co jim je to jedno.
Spala

od anonym » 06 led 2016, 11:35

Spala: Ano s tím plně souhlasím. Inu kdo chce kam, pomozme mu tam. Tím nemyslím to, že budu dělat levné nefunkční až nebezpečné řešení, ale to, že pokud si to investor nenechá vysvětlit, přenechám zakázku někomu odvážnějšímu.
anonym

Zpět na Vzduchotechnické rozvody