Výměna filtrů

Výběr rekuperační jednotky - Hodnocení - Provozní náklady - Marketing

od exploiter » 20 led 2016, 22:31

Chtěl bych se zeptat nějaký čas už mám nainstalovanou NILAN - VPL 15K TOP a jako každá rekuperační jednotka má na přívodu venkovního vzduchu a odpadního vzduchu z budovy filtrbox. Já třeba MFL/F – filtrační kazeta, která je určena pro kapsový filtr MFR G3, F5 nebo F7. Cena za jeden kousek cca 600 Kč = za oba 1200Kč. Pokud človíček bude měnit 4x ročně, tak ho to může vyjít i na 4800Kč.

Jen se chci zeptat jak to z tohoto ekonomického hlediska řeší další uživatelé, kteří filtry ve filtrboxech mění. Napadly mě varianty jako kupovat filtrační tkaniny a nechat sešít si to doma. Nebo varianta zkusit vyprat filtr v pračce (pokud to vyprat jde) apod.

Předem děkuji za odpověďi jakým způsobem to řešíte u Vás doma.

Ahoj Radek
exploiter

od NoName » 21 led 2016, 00:23

Je několik výrobců filtrů v ČR. Já si nakonec nechal udělat filtry KS-W/40 F7 a tkaninu KS B/290 G4 (návin v roli) v www.ksklimaservice.cz za zlomek ceny co požaduje zastoupení Nilanu u nás. Spokojenost maximální.
NoName

od Tomáš Lerch » 21 led 2016, 01:52

Já mám poslední model Nilan VPL 15 top a mám filtry uvnitř. Dostal jsem k tomu střiž, m2 asi za 300 Kč a da se z too nastříhat na 4 kompletní výměny filtrů F4. Když bych měnil 4x ročně, vyjde mi to na ty tři stovky. Doporučoval bych koupit jiný filtrbox, kam jde dávat taky jenom střiž. Možná by šlo z kazety použít jen rámeček a vyměňovat si filtrační tkaninu sám.
Tomáš Lerch

od exploiter » 21 led 2016, 22:03

VPL 15K Top nevím jestli mám poslední model, ale za posledních 12-13 měsíců se snad nezměnil a nevím nic o tom, že by byly uvnitř výměnné filtry?!?

Ještě někdo by poradil jak na to a nebo kde nakupovat. Předem děkuji za odpověď. Náhodou někdo nezkoušel kapsové filtry prát? Nevím jestli to je blbost a výstřel do tmy a nebo to není špatná myšlenka.
exploiter

od Návštěvník » 21 led 2016, 22:49

Typ VPL 15 se skutečně změnil, nový typy mají filtry uvnitř.
VPL 15 top_malá.jpg

Tady máte levný filtrbox za cca 500 Kč.
box.jpg

V tom se vyměňují jen vložky, který si sám natříháte. Opře se to o tu mřížku, cena výměny nepřesáhně 50 Kč.
vložka.jpg
vložka.jpg (5.52 KiB) Zobrazeno 10634 krát
Návštěvník

Zpět na Ekonomika