rekuperace vs prach, plisen, pavouci

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od Ferin » 30 zář 2016, 00:52

anonym píše:Čím větší sucho nebo proudění, tím větší odpařování, tedy tím pocitově chladněji.

Proč tedy v zimě (sucho) vnímám 22°C jako silný nekomfort (přetopeno), kdežto v létě (vlhko) snáším bez problémů teploty daleko vyšší?
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od anonym » 30 zář 2016, 07:30

Ferin: To může mít dva důvody. Buď psychologický, když je venku -10°C a doma máte +20°C, je to o 30°C víc než venku, tedy "teplíčko", nebo je to tím, že v létě chodíte v tričku a v zimě jste přecijen více oblečen i doma. Všiměte si, že Heřman píše pravý opak toho co vy: "...v zimě 25 st. pořád to jde vnímat jako zimu...". Zřejmě je to tím, že na něj psychologické jevy tolik nepůsobí :-). Přiznám se, že já mám podobné pocity jako vy, ale fyzikálně je zdůvodnit nedokážu (tedy ten důvod zřejmě nebude fyzikální).
anonym

od Heřman » 08 pro 2016, 10:39

anonym píše:Roli hraje i to, že pobýváte víceméně v přivodním vzduchu, tedy není třeba pokrýt celou tepelnou zátěž.

Napsali jste hodně postřehů, který můžu naprosto potvrdit. Finální teplota v místnosti není rozhodující pro příjemný pocit a dobré dýchání. Přidám ještě jednu faktickou zkušenost. V ložnici nám umístili výdech větrání podle původního projektu. My jsme nakonec dispozici v ložnici změnili a výdech nám vyšel nad postel. To se vůbec nedalo, pocit chldu byl tak silný, že jsme museli výdech přesunout. Naštěstí se to podařilo z půdy a zásah do hotového stropu nebyl tak hrozný. Teplota v ložnici měřená na termostatu od topení přitom klesla sotva o stupeň. Teď není výdech úplně symetrický, ale i tak máme oba pocit jako by bylo otevřené okno. Proto si myslím, že nejde jen o absolutní výkon chladících zařízen í a teplotu v místnosti.
Heřman

od Samsung » 29 kvě 2017, 22:21

Mám malé děti a od ledna neustále kašlou. Tak že řeším rekuperaci, jestli se tam něco netvoří. Koupil jsem endoskop a nebudete tomu věřit, ta PLÍSEŇ TAM JE. Tvoří se pouze na lopatkách ventilátoru, který tlačí špinavý vzduch ven. Ty lopatky jsou dost obalený a plíseň na nich doslova roste. Mám rekuperaci Venus 2vv Pardubice v provozu dva roky. Neni puštěná 24 hodin, protože ochlazuje barák a to proudění vzduchu je nepříjemné. No prostě tak a ta plísně tam prostě je.
Samsung

od Návštěvník » 30 kvě 2017, 07:47

Plíseň se může vyskytnout prakticky kdekoliv. Co ale nemá ráda, je průvan. Proto si myslím, že důvodem výskytu může být i zastavování chodu jednotky. V jednotce kondenzuje voda, pokud se vypne, neproudí tudy vzduch a je tam tma, může se vytvřit i plíseň. Naopak časté a řádné větrání výskyt plísní výrazně omezuje. Norma také říká, že větrat se má t r v a l e .
Návštěvník

od Ferin » 30 kvě 2017, 10:36

Nicméně konkrétně zde na fóru se opakovaně vyskytují doporučení na vypínání (nepřítomnost, léto, horké dny, ...). ;)
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od zumik » 30 kvě 2017, 15:01

Tak v létě asi s plísní problém nebude, to spíš v zimě.
zumik
přispívající
přispívající

Předchozí

Zpět na Vzduchotechnika