Jakou máte aktuální teplotu doma?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa
M.T.

Jakou máte aktuální teplotu doma?

Příspěvek od M.T. »

Zdravím všechny! Jakou máte doma teplotu vzduchu? Pomáhá rekuperace nebo to máte vypnutý? Máte někdo zemní registr a pomáhá? DÍKY.
Bojo

Re: Jakou máte aktuální teplotu doma?

Příspěvek od Bojo »

Zdravím.
Ako som uviedol v teme zemný výmenník tepla na glykolovej báze,bývam v novom NED a mám podlahové vykurovanie pomocou 1000 l elektro zásobníku s podporou 4 vákuových kolektororov.Mám zabudovanú centralnú rekuperačnú jednotku s vývodmi v každej miestnosti a už rok mám v prevádzke glykolový zemný výmenník na podporu rekuperačnej jednotky umiestnený v studni,v ktorej je najmenej 2 m vody na výšku.Keď si prečítáte zhodnotenie môjho zámeru tzv.odborníkmi,tak to bol veľký omyl a zbytočne vyhodené peniaze.Kritizovať a urážať vedia,len ani jeden nemal na to,aby navrhol ekonomicky výhodnejšie a spolahlivejšie rišenie.Ja netvrdím,že je to najlepšia kombinácia,to si musíte rozhodnúť sám . Toto zariadenie mi zabezpečuje ,že v zimnom období mám v celom dome teplotu 22 °C a že v zimnom obobí do rekuperačnej jednotky je nasávaný vzduch bez ohľadu na vonkajšie mrazivé počasie o teplote minimalne 7 °C . V letných horúcich dňoch nasávaný vzduch do rekuperačnej jednotky pri vonkajšej teplote 35 °C mal po prechode cez výmenník maximalnú teplotu 19 °C a v celom dome teplota neprevíšila 24 °C,takže to bola pohoda.Okná po celý rok sú zatvorené,vháňaný vzduch do miestností prechádza cez dva filtre,v zimnom období pretože bývam na dedine /každí má lokálne vykurovanie/ do rekuperačnej jednotky dávam uhlíkový filter na eliminovanie dymového zápachu.Tak isto som uviedol,že elektrická energia je jediná ktorú platím a že spolu s prevádzkou domu a polievaním záhrady v priemere mesačne za rok 2015 - 16 som zaplatil 65 Eur.

Bojo.
Atgo

Příspěvek od Atgo »

Já mám výmění zemník. Klasické nasávání KG potrubím o celkové délce 50 m (2x25) DN 200. Budoval jsem ho kdysi pro pasivní jednotku Atrea RK. Tu jsem před 3 lety vyměnil a nahradil Nilan Compact. Nová jednotka by výměník nepotřebovala, ale protože jsem ho už měl, používám ho. Zatím u nás nebyly žádné velké mrazy (max. -10°C). Průměr se však pohyboval kolem -2°C a rybníky v okolí jsou už pokryté tenkým ledem. Nikdy nepoklesla teplota sání ze zemního registu pod 11°C. Z počátku zimy byla kolem 13°C, nyní aktuálně 11°C (venku +4°C). Dám se fotku, až bude venku zase víc pod nulou, ale ani tak se to o moc nehne. Vím, že mi tu spláchnete, že něco šidím a podvádím. Že fotka může být upravená nebo neaktuání. Nechci s nikým polemizovat. Kdo mi bude chtít věřit, ať věří. Nikoho přesvědčovat nechci. O ekonomické výhodnosti těžko mluvit. Mně vyšel zemní výměník nejméně na 50 000 Kč.
Přílohy
Aktuální foto ovladače Nilan CTS.
Aktuální foto ovladače Nilan CTS.
BOJO

Příspěvek od BOJO »

Zdravím.
Ja Vám verím,že ten zemník tak v zimnom období predohrieva vzduch nasávaný do rekuperátora,pretože u mňa sa zemník zapína až keď klesne vonkajšia teplota pod 7 °C,preto udávam ,že najnižšia nasávaná teplota v zimnom období je 7 °C.V letnom období sa zemník zapína keď vystúpi teplota nad 21 °C.

Bojo.
Atgo

Příspěvek od Atgo »

BOJO píše:u mňa sa zemník zapína až keď klesne vonkajšia teplota pod 7 °C
Já jsem žádnou složitou regulaci zemního výměníku neřešil. Jakmile se udělá zima někam k 5°C a vypadá to, že vydrží, mechanicky přepnu klapku a nechám to tak, než zase teploty vylezou. Už tak byl výměník drahý nechtělo se mi vyhazovat za automatiku. Klapak stála pár korun. Myslím si, že cena automatiky by ty drobný ztráty nevyrovnala.
Atgo

Příspěvek od Atgo »

Dnes 6.1.2017 u nás aktuálně venku -12°C a sání přes zemní výměník +9°C. Uvidíme, jak se to změní, jestli mrazy potrvají delší dobu. Pořád platí, že nechci přesvědčovat nevěřící. Sděluju informace těm, které zajímá, jak funguje vzduchový zemní výměník.
Přílohy
ZR_0106.jpg
Atgo

Příspěvek od Atgo »

Dnes 25.1.2017 sání přes zemní registr stále drží 8°C. Čekal jsem, že už by mohla teplota klesat, protože aktuálně -6°C (čas 12:10), ale přes noc jdou teploty k -15°C. Odhadem 3 týden nevystoupily teploty ani přes den nad 0°C a pořád silně mrzne. Díval jsem se do šachty a je suchá bez kondenzátu, námrazy nebo něčeho podobného. Je mi jasné, že se kondenzát v zemním registru tvoří za venkovního tepla. Snažím se předat kompletní informace.
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Čistil jste už někdy ZR?
Atgo

Příspěvek od Atgo »

Nic pravidelného, moje údržba spočívá hlavně v kontrole stavu kondenzátu a odčerpání. Nechal jsem si udělat kontrolu inspekční kamerou a nenašli nic.
Wolfi

Příspěvek od Wolfi »

Mám nízkoenergetickou dřevostavbu, venkovní žaluzie a rekuperaci Zehnder. Od začátku vedra se v domě nedaří dostat teploty do únosných mezí. Obzvlášť přes den je doma jen o něco málo chladněji než venku. Už jsme měli uvnitř i 29 st. C. Rekuperace měla umět chladit, ale nechladí ani trochu. Jak jste na tom ostatní, ke to u dřevostaveb normální. Nevím, jestli to nechce pořídit klimatizaci. Projektant nám přitom tvrdil, že v pasivním domě ( ten podle TNI a zelené máme) není třeba chladit. Díky za informace.
bojo

Příspěvek od bojo »

Zdravím pane Wolfi.
Ja mám drevodom v NED prevedení.Prečítajte si ako to mám vyriešené i keď by som to dnes riešil trocha inak.
Wolfi

Příspěvek od Wolfi »

Kamarád z práce bydlí o blok pod námi. Dispozice vůči slunci je stejná a takové vedro doma nemají. Někdy při příchodu z práce musím nechat otevřené, co jde, protože uvnitř je peklo. Ve stropě je přes 40 cm izolace, vše je vlastně nadstandardně izolované a stíněné. Přesto mám takové potíže. Začínám se obávat, jestli dřevostavba byla správná volba. V zimě nás zase trápila velmi nízká vlhkost. Větrali jsme minimálně a i tak jsme kolikrát klesli pod 30%. Nějaká rada, co se stávajícím stavem? Léto je na začátku.
Pavel_nm

Příspěvek od Pavel_nm »

Zdravim, jen pro info mame NED, vse ytong tl, 300mm masivni strechu+ 30 cm izolace, steny 20 cm. Ted mame v podkrovi 24 st, dole taktez, vetrame prirozene. Kdyz nahore nevetrame pres den ale pres noc, tak se teplota drzi na cca 21 st a pomalu stoupa, je potreba ale deletrvajici bedro kolem 30 st. Zadne stineni, zadne zaluzie v oknech, pouze trojskla faktor prostupu svetla 65%
Wolfi

Příspěvek od Wolfi »

Tohle jsem úplně slyšet nechtěl. Kolega má také masivní střechu, beton a na něm šikmé střešní klíny z polystyrenu. Na větrání má takovou skříň jako lednička, okna trojskla a NEmá takové předokenní žaluzie, jako já. Dům zdil z bílých tenkých cihel, zateplení 20 cm polystyrenu. Uvnitř je to naprostá pohoda.
zumik
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zumik »

Zdravím,my máme dřevostavbu, klasická 2by4 konstrukce, ale v podlaze je 10 cm betonu a ve stropě je 12 cm masivní borovice. Dům je taktéž pasiv. Okna (všechny 2,4 m vysoké) máme primárně na čistý jih, jeden portál na západ a pak jen menší okna na sever. Stínění na jihu cca 1,5 m dlouhá střecha a na západu asi 3,5 m střecha.
Teď přes léto nám přes střechu nesvítí dovnitř takřa žádné přímé slunce.
Rekuperace pasivní.
Přes noc se vyvětrá (klasicky okny), a ráno se zavřou okna a větrá vzduchotechnikou. No a pokud se zrovna nepeče tři hodiny husa v troubě, tak je doma teplota bez problémů. Jo loni když jsme ještě neměli udělanou střechu jako stínění, to bylo jiný kafe.
Horší to bude až v noci neklesnou teploty pod 25 °C, to se bude větrat hůř.
Wolfi

Příspěvek od Wolfi »

Děkuji za zprávu. Vidím, že problém bude hlavně ta dřevostavba. Masivního v domě nemáme nic, podlaha suchá oddělená od základové desky. Teď máme také přijatelně, ale před několika dny to bylo vážně zlé. Manželka uvažovala o prodeji domu. Zavedl jsem na dané téma řeč v práci a i majitelé zděných domů tvrdí, že podkroví je někdy neobývatelné, podkroví je vlastně dřevostavba. Bohužel.
Wolfi

Příspěvek od Wolfi »

Dnes ráno teplota v obývacím pokoji 26 st., když vidím, jak teplota venku stoupá, očekávám, že na večer do 30 moc chybět nebude. Před odchodem do práce jsem spusti žaluzie na úplné zatemnění. W.
zumik
přispívající
přispívající
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zumik »

Pokud nejste v domě přes dopoledne, tak se spuštěnými žaluziemi přeci nemůže přes den nějak hodně stoupat teplota. Je to přeci pasiv.
Ano máte tam málo akumulační hmoty. Takže se dům ohřeje výrazně rychleji, než dům například z železobetonu zaizolovaným z venčí. Nicméně na druhou stranu se taky výrazně rychleji dá ochladit. A nevím kde máte dům postavený, ale u nás v noci teploty nepřesáhonu 20 °C. A to máme dům v nížině a ne nikde pod horama. Takže zásadní problém vydím v tom že v noci nevyužijete venkovní chladný vzduch a pořádně nevyvetráte. Ráno tam máte 26 °C, to je jasné, že tam máte večer jak vedro.
Já mám ráno v baráku kolem 22 °C.
Wolfi

Příspěvek od Wolfi »

Přes noc vypínáme sice vzduchotechniku, ale větráme okny a to tak, že jsou otevřená skrz celý dům. To je totiž jediný způsob, ja dům ochladit na přijatelné teploty. Ráno postupně odcházíme a okna se pozavírají. Stačí relativně krátká doba a dům je opět ohřátý. Větrání jsem měl načasované tak, aby zapnulo kolem osmé ráno a větralo se přes den jen rekuperací. Vysledoval jsem, že je ale lepší nevětrat vůbec, když doma nejsme. Mám větrací jednotku bez chlazení. Na večer zase otevřeme okna a cyklus se opakuje.
Odpovědět