Posouzení návrh rozvodů rekuperace

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od petrz » 06 úno 2018, 13:47

Ahoj,

plánuji rozvody vzt v domě a dostal jsem prvotní pracovní návrh. Hlavní vstup do domu je na sever a tedy i nasávání. Výfuk pak nad střechu. Užitná plocha 130m2 bungalov. Umístění okr. Znojmo.
Vzhledem k financím jdu do pasivní jednotky. Nilan i s investičním vouchrem je mimo mé možnosti. Jedině, že by mi ji někdo nabídnul do 65kč s DPH :) . V domě je již podlahové vytápění pomocí Tč a ohřevem tuv. Potřebuji tedy jen větrat.
Hodně firem mě láme na plastové trubky. Vzhledem ke komplikovanější dispozici (hodně ohybů), by to možná bylo výhodnější něž spiro, ale rád bych u něj zůstal. Jejich častý argument je číštění a odstranění přeslechů, cena vychází +- stejně.
Byla mi nabídnuta i jednotka https://www.rekuvent.cz/domekt-r-450-v-0158.html s rotačním výměníkem, ale ona má minimální výkon 167m3/h pro dům o objemu cca 480m3 se mi to zdá docela hodně a je i docela hlučna.
V podhledech mám dostatek místa 20 až 28cm na vedení čehokoliv.
Chtěl bych vás poprosit o rychlé zhodnocení. Co byste udělali jinak a proč. Děkuji.
Přílohy
vzt.png
petrz

od technik » 06 úno 2018, 23:52

Zdravím, když vyházíte ty nesmyslný tlumiče a zjednodušíte celý rozvod, ušetříte si na jednotku podle libosti. Výfuk na střechu nedělejte, je to drahý. Každá díra do střechy je problém hned nebo později. Uvnitř to bude kondenzovat a budete řešit odvod kondenzátu z vedení a zbytečně. Odbočky a pak úhlový 90°, asi někdo nepřemýšlí. Dneska už dělá projekt každý, kdo má díru do zadele. Taky to tak vypadá. Zjednodušit.
technik

od FilipH » 07 úno 2018, 09:03

Dle mého názoru naddimenzovaná jednotka i celkové průtoky, nevýhody rotačních jednotek se zde už řešily. Teoreticky by na Váš dům mělo stačit 180m3/h. V obýváku 2x60m3/h na výustce, mně příjde opravdu hodně. Zkuste si nechat naprojektovat rozvody hvezdicovitě, ušetříte na tlumičích (připlatíte na rozvodech), bude ale snažší případná údržba.
FilipH

od Zohan » 07 úno 2018, 09:50

Souhlasím s technikem, rozvod není navržený dobře. Akustické zlomy fungují spolehlivě při souběhu alespoň 2 m, tlumiče nejsou vůbec třeba. 5 tlumičů ven a uspoříte minimálně 6-7 000 Kč. Pravoúhlé zlomy za odbočkami v případě, že se ničemu nevyhýbají, jsou chybou. Hvězdicovitý rozvod je také alternativou, ale není to o čištění. Rozvody v RD se prakticky nezanášejí a čistit lze oba systémy. Diskuze spiro vs. plastové hadice je tu také rozepsaná. Každá má své výhody a nevýhody.
Zohan

od petrz » 07 úno 2018, 11:09

Pánové, děkuji za připomínky.
Zkusím to sesumírovat.
TM je šíroká 2,5m, bude stačit tato vzdálenost mezi sáním a výfukem, pokud je obě umístíme na fasádu?
Trochu komplikace je, a nejde to z toho projektu poznat, že ta dlouhá zeď co dům rozděluje (tm/obyvák, koupelna,zádveří/chodba, ložnice/šatna) je nosná a má tedy i věnec.
Navrhujete tedy odstranit tlumiče a narovnat trochu vedení, zlomy udělat pod menším větším úhlem. Nebudou problémy s přeslechy? Nechat tlumiče jen u jednotky?
Má smysl to dvou zónové větrání?
Někteří mi navrhovali i větší objem větrání. Například v pokojích více jak 25m3/h.
Jaké byste navrhovali praktické průtoky?
petrz

od technik » 08 úno 2018, 01:05

Norma mezi sáním a výfukem je 1,5 m.
Zlomy musí mít souběh >2 m. U akustického zlomu je důležitý právě ten souběh.
Úhly naopak větší než 90° ve směru proti proudu vzduchu.Jako je to mezi šatnou a koupelnou,přeslech je vyloučený, zvuk se neobrátí o 180°nazpět.
Tlumiče jenom u jednotky.
Dvě zóny pro tento dům jsou zbytečné.
Průtok co nejpomaleji a objemově podle typu místnosti, nelze paušalizovat.
technik

od Ferin » 08 úno 2018, 12:17

Zírám, jak se tu na fóru během relativně velmi krátké doby zcela změnil postoj k hvězdicovitým rozvodům: od freneticko-hysterickýho naprostýho odsuzování ve jménu svatého džihádu za spiro, přes opatrnou partizánskou shovívavost až po chválu a doporučování, chtělo by se až říci opatrnou adoraci! :mrgreen:
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

od technik » 08 úno 2018, 23:38

Já jsem zastánce kvalitně navrženého potrubí ze spira. Trvám na tom, že je to neoptimálnější řešení. Ovšem použití spira neznamená generální pardón na blbě vypracované projekty. Předložený projekt je špatně bez ohledu na použitý materiál.
technik

od petrz » 09 úno 2018, 09:44

Pánové, děkuji za podněty.
Dám projekt přepracovat a pak se vrátím. Eventuálně, pokud by měl někdo zájem můžeme přes PM dojednat spolupráci, může se ozvat.
petrz

od Ferin » 09 úno 2018, 12:33

technik píše:Já jsem zastánce kvalitně navrženého potrubí ze spira. Trvám na tom, že je to neoptimálnější řešení. Ovšem použití spira neznamená generální pardón na blbě vypracované projekty. Předložený projekt je špatně bez ohledu na použitý materiál.

Já to myslel obecně, v různých vláknech.
Ferin
dopisovatel
dopisovatel

Zpět na Vzduchotechnické rozvody