Teplovodní ohřívač do rekuperace

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od simiruz » 03 úno 2022, 10:56

Zdravím všechny,
uvažuju o instalaci teplovodního ohřívače na rozvod čerstvého vzduchu za rekuperací, např. toto:
https://www.luftuj.cz/p/teplovodni-ohrivac-kruhovy-160-2-2-5/
Hledám na trhu malé tepelné čerpadlo vzduch voda o výkonu do 3kW, které by tento ohřívač zásobovalo teplou vodou průtokově. Prosím o info, zda o něčem takovém víte / provozujete / zda vůbec existuje.
Má to být podobný systém jako splitová jednotka vzduch/vzduch, která se v těchto výkonech prodává velmi levně, ale vytápí jen jednu místnost. Napojením re rekuperaci by se teplo rozvedlo všude.
Díky
simiruz

od Gerchanus » 03 úno 2022, 17:04

Podle mě je to hloupost. 3 kW výkonu pro dohřev vyžaduje obrovské množství vzduchu. Odhaduji tak 1000 m3/h a to běžná rekuperačka nedá. Pokud dá, tak větrat 1000 m³/h je nesmysl. Vysušíte běžně veliký dům jako křížalu. Tohle se řeší cirkulací a ani to není zrovna Hollywood.
Gerchanus

od simiruz » 04 úno 2022, 08:27

V odkazu, který jsem posílal je mezi obrázky tabulka výkonů a průtoků.
Jedna z hodnot vypadá takto:
(3. řádek na konci) Průtok vzduchu 145 m3/h, vstupní teplota vzduchu 0°C, teplovodní výkon 1,6 kW
Můj běžný provoz je spíše 100 m3/h, takže výkon kolem 1kW. Navíc nátoková veda asi nebude 55°C, tu tabulku beru orientačně.
3kW jsem uvedl proto, že jedna z hodnot v tabulce (250 m3/h při -15°C) udává právě 3 kW. Na té hodnotě nijak netrvám, koupím to co se bude nabízet.
1000 m3/h ani cirkulaci nechci, dům je vytápěn jinak. Jde mi o to, aby přiváděný vzduch nebyl o pár stupňů chladnější, ale naopak o pár stupňů teplejší, než vzduch v místnosti.
simiruz

od simiruz » 04 úno 2022, 09:18

Až teď mi docvaklo, že vzduch, který přichází k teplovodnímu ohřívači nemá 0°C, protože je to zapojeno za rekuperací :oops: Pak to opravdu nedává smysl. :roll:
I tak by mě zajímalo, zda existuje malé tepelné čerpadlo, které by mělo na vnitřní straně jen průtokový teplovodní výměník. Ta teplá voda se dá využít i jinak než těch pár Wattů do vzduchu.
simiruz

od Gerchanus » 04 úno 2022, 19:10

Teplý vzduch z rekuperační jednotky řeší všechny aktivky. Z jednotky jde rovnou třeba 40 °C. Některé jsou postaveny tak, že za pasivku osadí ještě aktivku (malé tepelné čerpadlo) a tím dohřejí vzduch nebo i TUV. Můžete mít malé TČ i jenom na ohřev TUV (tzv. luftbojler). Jinak jsou k sehnání i malá TČ země - voda klasicky na vytápění s výkonem kolem 3 kW.
Gerchanus

od simiruz » 07 úno 2022, 10:33

Díky za odpověď.
Aktivky i luftbojlery znám. Během stavby jsem hodně přemýšlel o Nilanu VP18. Nakonec jsem šel cestou jednoduchých ne-all-in-one technologií.
Když hledám malé tepelné čerpadlo, většinou vyskakují bazénová. To sice vyhovuje požadavkům (jednoduché, malé, levné, průtokové), ale médiem je voda, takže nelze používat v zimě. Můžete dát tip na něco, s nemrznoucím médiem, co půjde využívat i přes zimu?
simiruz

Zpět na Vzduchotechnika