Má smysl rekuperace do nepravidelně obývané chalupy?

Obecné otázky - Teorie - Výpočty - Legislativa

od bazinac » 15 pro 2022, 21:31

Dobrý den,
jsem před dokončením dřevostavby, kterou plánujeme používat jako celoroční chalupu. Máme tam tepelné čerpadlo země voda, které poskytuje možnost ji poměrně levně temperovat celoročně. A také krbová kamna s CPV. Stavba bude bohatě oplácaná vatou a zaizolovaná a začal jsem se proto zabývat řešením prevence vlhkosti a také kvality vzduchu v interiéru. Jedná se o spíše menší objekt cca 120m2 plochy s malými pokoji.

Předesílám, že v oblasti jsem naprostý laik, jsem člověk, který strávil celý dosavadní život v paneláku. Nejprve jsem se zabýval nějakým systémem nuceného větrání bez rekuperace či decentrální rekuperace. Primárně mi nejde tak o usporu energie, jako o vlhkost a kvalitu vzduchu. Dává nějaké takové řešení smysl, funguje to? Představuju si to tak, že by to poměrně levně zajistilo rozumnou míru výměny vzduchu v době, kdy tam nebudeme a budeme barák temperovat. Nebo je to zbytečné a smysl by příp. měla jen plnotučná rekuperace? Uvítám rady i zkušenosti. Děkuji.
bazinac

od 000 » 18 kvě 2023, 12:06

Záleží, v čem spatřujete smysl rekuperace. Určitě vám zajistí kvalitní a provozně levné větrání, z tohoto pohledu to tedy smysl dává. Ale pokud vám jde o návratnost investice, tak to smysl nedává.
000

od pefi » 23 kvě 2023, 17:48

Asi vám nic nebrání udělat si tam rozvody vzduchu a udělat si provětrávání řízené čidlem vlhkosti vzduchu bez rekuperace. Když to uděláte rozumně, tak nebude problém v případě zájmu později doplnit rekuperaci a z původního systému vám zbude pouze nevyužitý ventilátor.

Trochu nerozumím tomu, proč byste v nové dřevostavbě měl mít takové problémy s vlhkostí vzduchu, abyste je musel nějak složitě a nákladně řešit. Okna na mikroventilaci vám nestačí?

Rekuperace má smysl když tam budou lidé a vy bude chtít, aby v malých pokojích měli spáči kvalitní vzduch, aniž by museli větrat okny.
Ale to je úplně jiné zadání, než provětrávání temperované chalupy kvůli vlhkosti, nicméně když už tam rekuperaci mít budete, tak to provětrávání samozřejmě také zvládne.
pefi

Zpět na Vzduchotechnika