Hezký den, máme před necelým rokem dokončenou novostavbu - kostka 2NP s plochou střechou, 5kk s 190 m2 užitné plochy, Heluz Family 50, stropy Miako, TZ okolo 4 kW, velká rohová okna na JV-J, rekuperace 2x Atrea Duplex 370 ec.am). Při stavbě neudělal přípravu na klimatizaci, bohužel se následně ukázalo, že předokenní žaluzie nezajistí dostatečnou ochranu před teplem. Zároveň bych klimatizací rád vyřešil i možnost dynamičtějšího vytápění, kdy podlahové topení má dlouhou reakční dobu.
Bude tedy dodělávat dodatečně klimatizaci a měl bych několik dotazů:
1) Je lepší (kvůli ovládání, životnosti, servisním i provozním nákladům apod.) 1 velká venkovní multisplitová jednotka do 5 vnitřních nebo udělat radši 2 venkovní jednotky s rozvodem do 2 a 3 vnitřních separátně pro každé patro?
2) Bylo by řešení udělat pro každé patro třeba jen jednu výkonnější podstropní jednotku v chodbě a nechat rekuperaci a přirozené proudění, aby vzduch rozvedla po domě? V této souvislosti - lze do rekuperačních jednotek Atrea Duplex 370 ec.am dodělat cirkulační klapku?
3) Nechci už nyní zasekávat rozvody do nové fasády a hotových omítek, máte někdo vedené rozvody uvnitř skrytě třeba v nějakém SDK kastlíku?
4) Jsou na trhu i jiné lišty pro rozvody k vnitřním jednotkám než ty nevzhledné bílé plastové?
Díky.
Klimatizace - dodatečná montáž
Re: Klimatizace - dodatečná montáž
Mám klimu v chodbě v horním patře a je to za mě naprosto nejlepší řešení. Mám totiž pak ještě solo jednotku v ložnici a dalším pokoji, ale ty se prakticky vůbec nepoužívají. Je totiž strašně nepříjemné, když v malém pokoji fučí klima..
Jsou to nezávislé jednotky. Možná kdyby to byla jedna venkovní + několik vnitřních, tak by měly lepší regulační schopnosti - ty moje často pokoj přechladí i při minimálním výkonu kompresoru a pak vypnou. Ale i tak by to neřešilo problém foukání za krk.
Ta chodbová vychladí celý barák a přitom nikde nic nefouká (kromě chodby) - studený vzduch pěkně zaplní celý dům bez nějakého většího proudění. Jedna malá klima mi vychladí celý dům když jede 24/7. Je samozřejmě nutné mít otevřené dvěře aspoň pár hodin denně, aby se ten vzduch do toho pokoje dostal (stačí přes noc). Rekuperace při svých průtocích vzduchu nepřenese žádný tepelný výkon
Jsou to nezávislé jednotky. Možná kdyby to byla jedna venkovní + několik vnitřních, tak by měly lepší regulační schopnosti - ty moje často pokoj přechladí i při minimálním výkonu kompresoru a pak vypnou. Ale i tak by to neřešilo problém foukání za krk.
Ta chodbová vychladí celý barák a přitom nikde nic nefouká (kromě chodby) - studený vzduch pěkně zaplní celý dům bez nějakého většího proudění. Jedna malá klima mi vychladí celý dům když jede 24/7. Je samozřejmě nutné mít otevřené dvěře aspoň pár hodin denně, aby se ten vzduch do toho pokoje dostal (stačí přes noc). Rekuperace při svých průtocích vzduchu nepřenese žádný tepelný výkon