Proudění vzduchu v místnosti

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od Ilja » 19 kvě 2011, 11:36

A - Připravuji vzduchotechniku do novostavby RD a řeším optimální trasování. Původní záměr byl vedení v chodbě a mřížkama s coanda efektem dopravit do místností. Chtěl jsem tak ušetřit za potrubí. Projektant mě od toho zrazuje a tvrdí, že taková distribuce nefunguje univerzálně v každé místnosti a že distribuce vzduchu na dálku není pocitově příjemná v místě cíle (dopadu).
B - Druhá otázka se dotýká absolutního objemu proudu vzduchu, který je pocitově snasitelný pro osazenstvo místnosti. Ptám se proto, že mám nějaký další záměr s úpravou vzduchu, která by vyžadovala proudění 1500-2000m3/h. Rozděleno po 5 místnostech je to kolem 400m3/h na místnost. Nebude to už průvan?
Ilja

od Martin Šperl » 19 kvě 2011, 19:15

Ilja píše:.. Rozděleno po 5 místnostech je to kolem 400m3/h na místnost. Nebude to už průvan?

Jak jsou ty místnosti veliké? Kolik bude distribučních segmentů?
Martin Šperl

od metball » 17 říj 2011, 11:06

Ilja píše:... optimální trasování ... a že distribuce vzduchu na dálku není pocitově příjemná v místě cíle (dopadu).

V malých místnostech (jen teoreticky hádám!) +-150 m^3 je skutečně projektant velmi korektní k Vám, nikoliv k procentům do své kapsy (za metry trubek) ;) .

Jen tak z rovnice kontinuity a definice "průvanu"
jste si to s ním určitě dávno ujasnil, není-liž tak?
Hlavně, on jako projektant toho už hodně viděl,
tudíž má spoutu věcí "v oku"
a já mu nemohu sahat ani po kotníky.
Jen to komentuji z pohledu hydro-termo tak, abych si především já sám udělal jasno, co si musím zkonzultovat s nejméně dvěma profíky 8-) . Placená konzultace, samozřejmě. Sice to vypadá jako špatná investice, plati někomu za odpovědi na relativně triviální otázky, ale není tomu tak.
Provozní náklady se neskládají ale vůbec ze spotřebované energie za dvacet let, záprdkového smradu 1x za dvacet let
anebo
limitu průvanu 4 nebo 24 cm s^-1.
80% provozních nákladů dělá každodenní použitelnost v tisíci provozních stavech, daných okamžitými meteopodmínkami, obsazeností baráku, činnostmi každého jednoho člobrdy v a kolem baráku, ...

pěvecký sbor středověká duchovní hra
iGoNY

P.S.: 4Ilja - pokud máte praktické poznatky, které jste nabyl při realizaci,
pls. "škrábněte" mi je prostřednictvím Soukromé Zprávy.
Nemá smysl ventilovat před publikem, pokud nelze dát "orálně" většinu kontextu.
Předem Ď.
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od metball » 28 pro 2011, 17:44

PT Ilja,
je nějaký posun?
Bo na západní frontě klid?
iGoNY
metball
dobrovolný redaktor
dobrovolný redaktor

od Lenka » 07 čer 2013, 10:06

Martin Šperl píše:
Ilja píše:.. Rozděleno po 5 místnostech je to kolem 400m3/h na místnost. Nebude to už průvan?

Jak jsou ty místnosti veliké? Kolik bude distribučních segmentů?

Dobrý den, je vhodna klimatizace pro 5 lete díte do malého pokojiku cca 5 m na 4 m

Děkuju
Lenka

od Racochejl » 07 čer 2013, 12:56

Když ji budete provozovat v rozumných teplotách tj. 5 až 7°C pod venkovní teplotou je to v pohodě.
Racochejl

Zpět na Vzduchotechnické rozvody