semiflex 100 nebo spiro 80?

Posouzení návrhů rozvodných soustav - Výběr materiálů - Izolace - Čištění a údržba - Napojení krbu - Digestoře - Cirkulace vzduchu

od noi » 25 bře 2011, 02:40

Co myslíte, je lepší na osmimetrový rozvod se dvěma koleny a talířovým ventilem použít semiflex o průměru 100 (a tím i zbytek o průměru 100) nebo raději spiro 80? Průtok by byl mezi 20 a 30m3/h.
Proč se ptám - povedu část rozvodu z jedné strany domu do místností na druhé straně v dutinových stropních panelech Alidal. Ty mají dutiny 100x115mm. Do nich spiro o průměru 100mm nenacpu, ale semiflex ano (když se maličko zmáčkne do oválu). Sice průměr 80 pro tyhle průtoky stačí, ale říkám si, proč tam nedat větší, zvlášť když semiflex 100 je o něco levnější než spiro 80.
noi

od MIRAS » 25 bře 2011, 08:32

Semiflex a cokoliv s nehladkým vnitřkem bych na rozvod nechtěl. Bude se v tom držet prach.
prach.png

V těch stropních panelech to už bude izolovaný? 8 metrů sice neni moc, ale kolik tam má protýkat vzduchu?
MIRAS

od jarda » 25 bře 2011, 15:05

nestrašte případné uživatele s obrázky, ketré nemají s rozvodem nic společného. Toto je odváděcí potrubí. mně se nejvíce líbí, když největšími přispěvateli takových hovadin jsou jedinci, kteří sami s takovým zařízením nemají nic spoolečného. jako kdyby šoférovi chěl radit dobrodinec bez řidičáku.
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Leon » 25 bře 2011, 16:42

jarda píše:nestrašte případné uživatele s obrázky, ketré nemají s rozvodem nic společného. Toto je odváděcí potrubí. mně se nejvíce líbí, když největšími přispěvateli takových hovadin jsou jedinci, kteří sami s takovým zařízením nemají nic spoolečného. jako kdyby šoférovi chěl radit dobrodinec bez řidičáku.

Jardo, máš pravdu, mě se zdá tohle taky dost. Na druhou stranu NOI píše o rozvodech a ty můžou být jak přívodní tak odtahový. Když si vemu, co se dokáže nachytat na filtru z tahokovu (má švagr), tak bych potrubí s vroubkama taky nechtěl.
Přílohy
filtrble.jpg
Leon

od jarda » 25 bře 2011, 21:06

filtr je od toho aby zachytil nečistoty, a to buď na vstupu do baráku - rekuperační jednotky, nebo na vstupu cirkulace (chrání ventilátor a výměníky a snižuje vnitřní prašnost) a pak na výstupu znečistěného vzduchu před rekuperačním výměníkem a odtahovým ventilátorem (ten je na snímku?) Požadavek je min jednou za čas kontrolovat a vyměnit. I kdyby někdo filtr nedal, tak si zasviní ventilátor, tím se ale nečistoty z odtahového potrubí do přívodného potrubí nedostanou.
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Leon » 25 bře 2011, 21:16

Jardo, na snímku je filtr tahokovu na sání do domu. Jsem si jist, že nezachytí vše, zbytek se nutně musí dostat do přívodního potrubí. V tahokovu jsou dost velké díry. Takto to má naistalováno originál od Atrea.
Leon

od jarda » 26 bře 2011, 03:27

také mám takový filtr (nikdy takto zasviněný jsem neměl - čistím častěji - 2x ročně) a za ním mám "hadrový"
jarda
stálý dopisovatel
stálý dopisovatel

od Martin Šperl » 26 bře 2011, 10:44

To je to, o čem pořád dokola mluvím. VZT se musí koncipovat co nejodolněji, musí se počítat s tím, že jsou lidé, kteří vymění filtr jednou za čas. Znám uživatele, kteří ani nevěděli, že nějaký filtr v zařízení mají. Proto dokola volám po nejuniverzálnějších řešení a doporučuji se vyhýbat všemu, čím si zbytečně zadělávám na problémy. Ani já bych nikomu komplet vedení v semiflexu a podobných materiálech nedoporučil.
Martin Šperl

od noi » 30 bře 2011, 01:54

MIRAS: protékat tam bude 20-30m3/h (viz první příspěvek). Izolované to nebude, je to jen část vedení od rekuperátoru k talířovým ventilům a povede to ve vytáěném prostoru, takže tam izolovat není třeba.
Martin Šperl: nechci komplet vedení v semiflexu, ale jen posledních cca 8m k ventilu. Protože bude pro každý ventil tahle část zvlášť, poteče tam při průměru 100mm vzduch maximálně rychlostí kolem 1m/s, takže by měly být tlakové ztráty relativně malé (bohužel jsem ale nikde nenašel graf tlakových ztrát semiflexu).
Hlavně mi jde o srovnání 100mm semiflex oproti 80mm spiro.
noi

od MIRAS » 30 bře 2011, 07:00

noi píše:MIRAS: protékat tam bude 20-30m3/h (viz první příspěvek). Izolované to nebude, je to jen část vedení od rekuperátoru k talířovým ventilům a povede to ve vytáěném prostoru, takže tam izolovat není třeba.

Vedení ve vytápěným prostoru je potřeba izolovat taky. Když ho nebudeš izolovat, nepoužiješ ho nikdy ke chlazení. Kdybys měl zemní registr nebo si někdy v budoucnu koupíš lepší jednotku s aktivní rekuperací. Nebude to dobrý ani když budeš mít jednotku s dohřevem. Je lepší izolovat všechno, dneska se prodávají hlavně hajtry bez co jen větraj, ale za pár let to všechno spadne s cenou. Rozvody bych dělal pořádně, to už nikdy předělávat nebudeš.
MIRAS

Zpět na Vzduchotechnické rozvody